Publicerat 2020-06-13 14:50

Drömmar dör aldrig - Pia, 52, nyexad polis

I fredags tog 100-tals poliser runt om i Sverige sin examen. En av dem är Pia Salming, 52-årig tvåbarnmamma och erfaren frisör. Med en stor portion av egen motivation – och stöd från familj och omgivning – har hon klarat alla utmaningar - en efter en.
På måndag börjar hon jobbet som polis vid Nackapolisen.

 

- Lite trist att vår examen inte blev i Stadshuset, men det är speciella tider nu, säger Pia Salming. Vi samlas i aulan på Västberga polishus.

När Blåljus får tag i Pia står hon och jobbar i en frisörsalong på Nacka Strand, i färd med att lägga folieslingor på en kund. Vi talas vid under "behandlingstiden".

Polisyrket var tidigt Pias dröm, men dyslexin gjorde skolan till en utmaning och hon gick aldrig klart gymnasiet. Istället föll valet på frisörsyrket.

Sen "hände" livet: jobb, familj, två barn, skilsmässa…

Efter 32 år vid frisörstolen, och när flickorna, Sara och Lisa, blivit vuxna levde alltjämt drömmen om att bli polis. Då tog Pia beslutet att "satsa" - väl medveten om att hon stod inför en lång och mödosam resa (6-7 års studier).

Planen var: 1) att läsa in gymnasiekompetens (3 ½ år), 2) att söka polisutbildningen (antogs på första försöket), 3) att klara av polisprogrammet.

- När jag klarade av gymnasiet stärktes jag att fortsätta, säger hon. Nu när "allt är klart" känns det som att jag blivit en starkare människa.

 

Åldersfixering

Pia har mötts av kommentarer "Herregud, har polisen inga åldersgränser?"

 

Dem har hon svarat:
- "Nej, men krav – som alla måste klara".

 

- Många är så åldersfixerade, säger hon. Under studierna, trots att mina klasskompisar varit mycket yngre, har jag aldrig känt mig utanför. De har istället hjälpt mig med sån´t de vet att jag haft svårt för, som t ex att hålla kolla på alla schemaändringar i skolans datorsystem.

 

- De yngre har så mycket lättare på många sätt, t ex deras datorvana. Den har inte jag. Men jag har  livserfarenhet och människokännedom, något som jag tror också är en fördel i polisyrket, säger Pia.


Något, som Pia, inte minst utvecklat vid frisörstolen, med sina kunder.

 

- Dessutom känner jag ingen prestige att göra saker rätt direkt. Jag kan "bjuda" på det och sen försöker jag igen.

 

Pia betonar att hon inte klarat av allt detta ensam. Familjen, studiekompisar, lärarna, möjligheten att tjäna pengar vid sidan om studierna (för slippa ta lån)... har bidragit till att hon nu nått sitt mål.

 

- Jag är så tacksam för allt stöd och all hjälp jag fått.

 

På måndag börjar hon, och åtta "kursare", vid Nackapolisen.

 

Den första tiden ska de att "rotera" runt på olika verksamheter för att få praktisk träning och inblick i polisyrket; ingripandepolisen, kriminaljouren…

 

En särskild handledare finns som "backup" och "guide" till allt det praktiska och som "bollplank" för frågor som dyker upp. Inte minst alla de "yrkesförkortningar" som är omöjliga för utomstående att förstå till exempel "pp-lista" (periodplanering) och många flera.

 

Ny dröm i sikte - att få jobba med brott i nära relation

Efter några år i yrket vet Pia vad hon vill jobba med.

– Jag brinner verkligen för brott mot kvinnor och för brott i nära relation.

 

-  Jag hoppas att jag får chansen att jobba med det en dag!

 

Tina Gustafsson

Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994