Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-04-07 12:30

700 miljoner räcker inte till vad som krävs

Polisförbundet kommenterar regeringens förslag om mer pengar till polisen i vårdbudgeten. Det lär bara räcka till redan gjorda satsningar, konstateras det, men visst är det bra att detaljerna överlåts till Polismyndigheten...Så här kommenterar Polisförbundet:


"Regeringen har i dag meddelat att de avsätter ytterligare 700 miljoner kronor i vårändringsbudgeten för i år till Polismyndigheten. Det är pengar som krävs för att finansiera de anställningar rikspolischefen redan har gjort.


Polisförbundet välkomnar att regeringen överlåter åt myndigheten att själv bestämma hur medlen ska användas.

 

– Dagens besked riskerar dock att inte bli någon ytterligare satsning på polisen, utan gå till de kostnader som myndigheten redan har dragit på sig, säger Lena Nitz, ordförande i Polisförbundet.

 

– Pengarna måste användas för att behålla poliser i yrket. Nu krävs tydliga förbättringar för att behålla de poliser vi har och locka tillbaka de som lämnat, säger Lena Nitz.

 

För att kunna behålla den polisiära kompetensen måste polisyrket uppvärderas, något som också rikspolischef Dan Eliasson har uttalat.

 

– Att polisen fungerar är grundläggande i ett demokratiskt samhälle. En poliskår med förutsättningar att göra ett bra jobb är en avgörande del av samhällsbygget, säger Lena Nitz.

 

Fakta

Under 2016 slutade 950 poliser, vilket är 118 fler än 2015. Bara hälften av de som lämnade gjorde det på grund av pensionering. Personalstatistiken för i år visar att flykten från polisen fortsätter. Ytterligare 151 poliser lämnade yrket under januari och februari, varav endast 53 på grund av åldersskäl. Avgångarna i åldersgruppen 40–60 år fortsätter att vara högre även i år jämfört med tidigare år."

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994