Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-01-10 12:30

Akut läge på länets akuter

Inte bara Roger Haddad, från Liberalerna skriver debattartiklar om polisbrist och grov kriminalitet. Fem politiker från Moderaterna i region Stockholm är lika oroade över hur allmänhet och sjukhusens akutmottagningar blir utsatta efter kriminella elements härjningar. De skriver i SvD om hur de vill komma tillrätta med att grupper med människor sprider otrygghet på akutmottagningar efter exempelvis gängskjutningar.

De berättar om den senaste händelsen efter den senaste skjutningen i Rinkeby, då ett femtontal människor sökte sig till akutmottagningen på Karolinska i Solna. Fyra polisbilar fick rycka ut med 16 poliser och sjukhusets väktare stannade kvar trots att deras pass var avslutade. Tack vare ett professionellt arbete kunde tryggheten på akuten för medarbetare och patienter säkras, men att en sådan här insats ska behövas i Sverige år 2018 är skrämmande. Akuten är till för att vårda och rädda liv och får aldrig tillåtas bli en frizon för gängkriminalitet och otrygghet.

Debattörerna kräver fler och tuffare åtgärder mot den grova kriminaliteten, och börjar med det kanske viktigaste:

"Fler polisanställda med högre löner

Bara de senaste två åren har poliskåren i Stockholm krympt med 200 personer. Det underlättar inte en situation där dödsskjutningarna och otryggheten ökar. Här måste regeringen ta ett betydligt större ansvar än i dag. Vi moderater anslår i vår riksdagsbudget medel för att Stockholm ska få 2 600 fler polisanställda och att varje polis i genomsnitt ska få 3 000 kronor mer i lön. De här satsningarna är helt nödvändiga i ett läge där erfarna poliser lämnar yrket."

 

De föreslår även fler kameror både på sjukhus och på utsatta platser, och att sjukvårdens personal ska omfattas av tjänstemannaskyddet. Debattörerna avslutar sin artikel med orden:

 

"Vi vill även dubbla straffen för brott som begås i gängmiljöer, skärpa straffen för vapenbrott och slopa dagens form av straff- och ungdomsrabatt. Den som har valt en kriminell livsstil och begått ett stort antal brott ska inte få rabatterade straff.

Vi accepterar inte den ökade otryggheten som redan på årets första vecka skördat två människors liv. Vi moderater har en rad konkreta förslag som kan genomföras omedelbart. Hur många ytterligare döda och skadade ska krävas innan regeringen agerar?"

 

Blåljus har i och för sig en viss förståelse för att regeringen ännu inte hunnit reagera på de allra senaste morden och brotten. Men utvecklingen har ju pågått en tid - ja, det fanns redan på den tidigare regeringens tid illavarslande tecken som nogsamt ignorerades. Av både regering och opposition.

 

I kommentaren till Liberalernas Roger Haddads artikel skrev Blåljus, och det upprepar vi gärna:

 

Polisförbundet har länge efterlyst en blocköverskridande överenskommelse kring polisen, att politikerna ska sluta ge varandra skulden för att det idag finns för få poliser i förhållande till brottsligheten. Ingen kan lägre förneka att vi har en poliskris, en kris som går ut över mäns och kvinnors trygghet. I stället borde alla kunna enas om en hållbar polispolitik som får fler poliser att vilja stanna kvar i yrket, förbättrar rekryteringen och rent av får ett flertal av de poliser som slutat att vilja återkomma som polis...


För det främsta skälet att lämna polisyrket är hur det värdesätts ekonomiskt.


Tommy Hansson

 

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994