Publicerat 2016-12-19 08:20

Debatt i Rinkeby: Soc rövar barn

Nedan en av höjdpunkterna ifrån den manifestation mot våld som jag arbetade på igår och förrgår. Som bilden visar möttes vi poliser av en massa kärlek och uppskattning för vårt arbete och för att vi var på plats av de vanliga Rinkebybor som befann sig på och passerade torget.

Jag fick även nöjet att prata en stund med flera kloka människor, som Christy Chamy, Lawen Redar och andra.

 

Dessvärre var flera av de framträdanden som gjordes ifrån scenen så starkt polariserande mot samhällsföreträdare i allmänhet och politiker i synnerhet att de snarare var kontraproduktiva än konstruktiva. Socialtjänsten beskylldes att utifrån en rasistisk agenda stjäla förortsbors barn för att kunna placera dem i "vita" familjer.

 

Politiker (ja, alla politiker drogs över en kam) anklagades för att medvetet förtrycka förortsbor och kallades för "smuts", "djävulens anhang" och andra grova tillmälen. Kontrasten var stor mot den förståelse och empati som visades för de unga män som valt att livnära sig på grova brott och som har begått de mord jag först trodde att parollen "Förorten mot våld" handlade om att ta avstånd ifrån. Så var det för övrigt inte, "Förorten mot våld" betydde för arrangörerna att förorten skulle ta ställning mot det rasistiska och strukturella våld alla förortsbor enligt dem utsätts för av samhället och media, och som bär 100% av ansvaret för att unga förortskillar exempelvis avfyrar automatvapen inne på ett café.

 

Allra värst var kanske ändå när enskilda politiker namngavs och förolämpades ifrån scenen, detta gällde bland annat Aida Hadzialic och Amineh Kakabaveh som bland annat stämplades som "husblattar". De unga kvinnor som stod för påhoppen må vara påverkade av ett par traumatiska veckor och en stor frustration, men förolämpningarna applåderades flitigt av arrangörerna som plockade upp dem igen för att visa sitt stöd och sin uppskattning, så det var ingen tvekan om att de hade stöd för sin retorik.

 

Jag tycker att det är fint att man samlas för att arbeta för en förändring. Och jag tycker att det är rimligt och bra att förortsbor ställer krav på politiker för att få till åtgärder som både på lång och kort sikt är ägnade att få till en förbättring av tryggheten i de här stadsdelarna och som kommer åt och bekämpar det socioekonomiska utanförskapet. Politiken har ännu så länge misslyckats, och det är förortsborna som betalar priset. Men det är något helt annat att demonisera alla politiker och tjänstemän och få det att framstå som att man medvetet vill förortsbor illa för att man är rasister eller agerar i egen vinning. Det är inte bara fel och plumpt, det är dessutom djupt kontraproduktivt då alla vägar framåt för förorten snarare kräver bättre samverkan mellan ortsbor, civilsamhälle och samhällsföreträdare.

 

Att så split och polarisera försvårar bara för konstruktiva lösningar. Det blir exempelvis inte lättare för socialtjänsten att stötta familjer som har det svårt när de utmålas som rasistiska barnarövare eller för polisen att skapa trygghet när man framställs som förtryckare (polisen pekades dock inte ut specifikt, udden riktades främst mot politikerna).

 

Ett exempel på när det snarare blev arrangörernas egna ideologi än förortsbornas behov som styrde var när det argumenterades för att kameraövervakning är ett sätt för samhället att militarisera och kontrollera förorten. Jag har pratat med ganska många förortsbor, speciellt affärsidkare, och stödet för kameraövervakning kring centrum för att skapa trygghet och förenkla deras vardag är extremt massivt.

 

Slutligen bör det tilläggas att flera av talarna stod för en helt annan linje. Det gällde främst lokalt förankrade äldre personer som hade en betydligt mindre ideologisk och mer praktisk/verklighetsnära syn på problemen och lösningarna. Bland annat höll imamen ifrån islamiska kulturcentret ett mycket fint tal. Dessutom var de uppblåsbara fotbolls- och basketplaner för barn som man satte upp under lördagen mycket uppskattade inslag som Rinkeby behöver mer av.

 

Martin Marmgren

 

PS bilden läggs så klart upp med de bedårande barnens föräldrars godkännande. DS


Texten ovan är från början ett facebookinlägg av Martin, som Blåljus gärna delar.

 

I en liknande debatt, i förorten Alby, väcktes också starka känslor och anklagelser om rasism haglade, enligt en ungdomspolitiker på plats.


(Blåljus länkade tidigare till ett kontroversiell hemsida. Detta efterson det mediumet var först med nyheten om händelsen i Alby, så vitt vi känner till.)


Martin har även fått in en liknande text i Aftonbladet debatt. Där finns även uppgifter om vad som drabbade en rektor i området efter debatten.


Tommy Hansson

 
Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994