Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-04-04 10:10

DN-journalist med poliser på hjärnan

Sport-, TV och nöjesjournalisten Johan Croneman i DN har valt att åter öppet redovisa sina fördomar mot poliser. Det skall väl föreställa raljant och humoristiskt, men faller platt till marken när schablonbiler av poliser upprepas gång på gång. Dessutom finns en verklighet i bakgrunden som är ännu mindre att skratta åt.

 

När det gäller Cronemans  synpunkter på TV-serier eller fotboll har Blåljus inga synpunkter. Dock har vi noterat att han av okänd anledning även anser sig ha kompetens att kommentera svensk polis. Självklart har han likt andra journalister och vanliga dödliga medborgare rätt till sina synpunkter och att vädra dessa oavsett hur illa underbyggda de är. Även om de antyder att exempelvis poliser inte borde ta sig samma friheter…

 

Men, stilistiskt vore det väl trots allt liite snyggare om Johan varierade sig en aning mer. För att underbygga sina svepande och nedsättande omdömen om svenska poliser, finns det en bild som återkommit så ofta att det mest liknar en rasists återkommande negativa omdömen om människor med mörkare hudfärg än Johans egen.

 

Så här underbygger Croneman sin aversion mot poliser i en tidigare krönika, den 17/10 2016:

”Vad ser vi av våra poliser i dag? Jo, fem sex stycken inne i en piket, med tonade rutor, ser ut som biffkor allihop. De verkar knappast känna en enda människa i kvarteren. Småpratar med lite småbus vid Systemet då och då.”

 

Och den 24/3 2015

En annan presstaleskvinna förklarade pedagogiskt för SVT att ­polisen inte kunde stå i vartenda hörn och vakta – men ni kunde kanske stå i något? fick man lust att fråga. Kliva ur bilen någon gång, lämna piketen, vara på gatan, bland folk, ja, förutom när det skall hämtas sushi till lunchen, alltså.”

 

Nu är det dags igen. Förutom diverse retoriska överdrifter som kanske är till för att ge krönikan en touch av humor, även om det kan vara svårt att förstå vad som är kul med polisens löneläge, återkommer metaforen om polispiketen.

 

De sveper förbi i piketen med tonade rutor. Sex osäkra bodybuildare hoppar ut. Det blir sushi i dag!”

 

Citatet är betecknande för nivån i krönikan. Blåljus har tidigare beskrivit hur polisjournalistik kan leda till misstro mellan våra yrkesgrupper. Vi bör så klart visa förståelse för att det kan vara svårt att variera texten. Men om en polis återkommande skulle beskriva kriminella på samma stereotypa sätt som Croneman beskriver poliser, skulle polisfacket knappast kunna invända mot att det vore dags för ett utvecklingssamtal. Möjligen är det inte lika höga krav på Sveriges största morgontidning, åtminstone inte på Kultur- och nöjesdelen.

 

I Croneman krönika ironiserar han över att poliser lämnar yrket. Han skriver om missnöjet som får poliser att välja andra, mer välbetalda yrken:

 

” De är dåligt organiserade, felorganiserade eller inte organiserade alls. De årliga omorganisationerna kostar förmodligen skjortan. Och sedan får de inga resurser alls, tårgasen luktar eau de cologne, elpistolerna bara kittlas, tjuvarnas bilar är snabbare och de hinner knappt börja en förundersökning om en skjutning innan den måste läggas åt sidan för en nyare. I bästa fall står de handfallna.

De sitter i fikarummen och läser platsannonser också. Alla vill sluta.”

En polis som faktiskt tar det steget har Blåljus skrivit om här. En annan polis, som fått nog, Alexander Cederlöv, beskriver sitt beslut på facebook.

 

” JAG GER UPP! Det är inte ofta jag säger de orden men nu GER JAG UPP!

Efter att ha arbetat som polis sedan 2010 har jag ingenting mer att ge. I början av min karriär kände jag stolthet och glädje av att få utföra mitt jobb. Sedan omorganisationen 2015 har det bara gått utför. Jag orkar inte längre och har nu sagt upp mig, för att gå vidare till den privata marknaden.

 

Dagligen kan man i media, på sociala medier samt i lunchrummet höra om det stora missnöjet bland poliser och vilka problem Polismyndigheten har. Varför lyssnar inga politiker? Varför görs ingenting? Regeringen står stolt och säger att de skjuter till mängder av resurser, men det är ju efter nästa val, då de kanske inte ens sitter kvar! Problemet är nu! Något måste göras direkt! Det slutar polisanställda varje månad, bara i år har 5 anställda slutat från min station, för att gå till andra arbetsgivare utanför polisen.

 

Det handlar inte bara om dålig ingångslön, utebliven löneökning och kass ersättning i form av OB och övertid. Det handlar även om arbetsmiljö, bristfälliga dataprogram som tar upp en ofantlig tid, dålig utrustning och bristfällig teknik. Googla på Nokia C2-01 för att se vilken tjänstemobil jag blivit tilldelad och fått använda under de senaste 3 åren. Men det handlar även om chefer som saknar verklighetsuppfattning, en HR-avdelning som föraktar anställda och en arbetsgivare som väldigt tydligt signalerar att man inte är värd någonting. Vi har ett rättssystem som fungerar bra om vanliga Svenssons begår brott, men helt saknar förutsättning att bekämpa livsstilskriminella personer. Jag skulle på detta ämne kunna skriva spaltmeter om åtgärder för att förbättra situationen, men till vilken nytta?

 

Droppen som fick bägaren att rinna över för mig, var under hösten då Polismyndigheten massanställde civila utredare. Vi har under en lång tid förlorat så många poliser att arbetsgivaren fick ta till denna panikåtgärd. Nu vill jag direkt säga att många av dessa är underbara människor som jag trivts väldigt bra att jobba med.

 

Men som nya i Polismyndigheten var deras kompetensnivå noll. De visste ingenting om den polisiära verkligheten. Det föll till oss anställda att lära upp dem från grunden, vilket förvisso gått bra. Men det kännbara är att de blev anställda med 3000 - 3500 kr högre än oss som skulle lära upp dem. Det är löner som vi poliser kämpat för under många år, men hela tiden fått höra att det inte finns pengar till. Detta känns som en riktig spark i ansiktet på en som redan ligger ner. Jag vet att jag aldrig kommer att komma ifatt deras löner och samtidigt ställer jag mig frågande till hur Polismyndigheten kommer kunna behålla dem, då deras löner egentligen också är för låga. Tyvärr tror jag att många av dem också kommer att sluta inom ett par år, inklusive många fler poliser.


JAG GER UPP, den 9:e maj slutar jag som polis!”


Alexanders facebookinlägg finns även som debattartikel på Expressen.

Johan Croneman får ursäkta, men det är inget att skämta om.

 

Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994