Publicerat 2019-11-14 15:50

Ett brev kom från en polis i Sveriges tredje stad, Malmö

Den moderate riksdagsmannen, Arin Karapet, har växt upp i en del av Stockholms utanförskapsområden, med de erfarenheter det kan medföra. Därav är han mycket intresserad av polisfrågor och rättssamhället. Han och några andra politiker besökte Malmöpolisen, och efter det fick de ett brev av en kollega.

Arin lade upp brevet på sin facebooksida, där Blåljus fick se det, och vi fick löfte att dela brevet med våra läsare.
 

”När jag skriver detta ligger jag i sängen. Trots att jag snart varit vaken ett dygn och jobbat 16 timmar är det omöjligt att slappna av. I yrket där man antingen blir expert på att stänga av eller slutar. I yrket där man tar av sina arbetskläder och lämnar tragiken i det trånga skåpet i omklädningsrummet. I yrket där man måste bli expert på att sova på beställning om man inte skall gå in i väggen.

 

Det senaste dygnet har jag och mina närmsta kollegor bland annat försökt rädda livet på ett ihjälskjutet barn. När hoppet tackade för sig började arbetet med att komma fram till vem det är vi har framför oss. Vad heter barnet som ligger med slangar i halsen, blod i ansiktet och skotthål i kroppen. Efter timmar av arbete vet vi vem han är. Eller kanske snarare vem han var. I samma sekund som vi blir säkra på identiteten får alla inblandade en klump i magen. Det innebär nämligen att vi, många med egna barn, skall lämna beskedet till en orolig familj som inte får tag i sitt barn.

 

Vi har det senaste dygnet även hanterat det avrättade barnets svårt skadade kamrat. Även han skjuten med många skott. Vi har tagit hand om hans familj, hans vänner och hans blodiga tillhörigheter.

 

Vi har det senaste dygnet även åkt rakt fram till en nyligen detonerad sprängladdning och med risk för våra liv gått alldeles för nära för att få undan människor som skäller på oss för att dom inte kan hämta sin parkerade bil. Vi har tagit hand om ett yngre par som var sekunder från att skadas allvarligt eller dödas av explosionen. Vi har försökt förklara att dom ändå kan vara trygga och säkra, precis utanför sitt hem.

 

Vi har även hunnit med att rädda livet på en kvinna som blivit brutalt överfallen och nära på ihjälslagen med ett tillhygge. Vi har sett resterna av en människa vars hela kropp håller på att ge upp. Innan kvinnans blod hunnit torka på våra kläder har vi även lokaliserat en trolig gärningsman och gripit honom. Trots vetskapen om att han precis förstört en oskyldig människas liv lades detta åt sidan och han hanterades med respekt.

 

Vi har även hunnit med att hjälpa berusade personer, räddat en kvinna som med sitt barn i famnen blivit jagad med kniv och vi har hanterat trafikolyckor. Detta är dock vardag och inget att bry sig om.

 

Det senaste året har jag och mina närmsta kollegor hanterat flertalet mord, sprängladdningar och olyckor. Vi har sprungit mot misstänkta terrorister, beväpnade mördare och psykopater. Vi har upplevt hur en nära vän och kollega dött i våra armar efter en trafikolycka. Vi har gråtit och sett folk gråta. Vi har offrat allt för samhället.

 

Om några timmar skall jag gå till jobbet igen. Förhoppningsvis med några timmars sömn i kroppen. Jag skall ta på mig mina delvis nedblodade arbetskläder och åka ut igen. Ut i yrket där tragik är vardag. I yrket där mänsklighetens mörkaste rum är våra kontor. I yrket där man får hantera ett avrättat barns kvarlevor. I yrket där man utsätts för hot och våld för att man skyddar samhället men inte får skadestånd eftersom samhället anser att vi skall tåla det. I yrket där samhället ger oss 26 000 kr i månadslön innan skatt”.

 

Med vänliga hälsningar,

En ingripandepolis i Malmö

 

Blåljus tackar för texten. Vi och alla andra poliser vet hur det kan vara när allt det värsta man kan tänka sig händer samtidigt. Men man måste vara på plats för att kunna beskriva känslorna det väcker så väl som vår kollega från Malmö gör i sitt brev. Våra tankar går till alla duktiga poliser i Malmö, som snart får lite stöttning från övriga polissverige. Vi måste räcka till tills vi blir fler.

 

Tommy Hansson

Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994