Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-06-14 19:30

#Flerpoliser på landsbygd eller i storstaden? #Studioett

Studio Ett i P1 noterar att polisfrågan väger tungt i höstens val. Så ett reportage har besökt en ort på 900 boende, som har en egen polisstation och kanske tio minuter till en större och polistätare ort. Och så har programmet besökt en "storstad" om drygt 300 000 boende, Malmö, och jämfört.I programmet intervjuas poliser, polischefer och samtliga riksdagspartiers partiledare. Alla verkar ganska eniga, det fattas poliser ungefär överallt. På landsbygden, i bruksorter, i särskilt utsatta områden, i storstäder. En aningen senkommen insikt. Och visst är det bekymmersamt när ett knivslagsmål mellan två olika familjer på en campingplats inte leder till ett polisingripande... För att inte tala om när en svårt misshandlad ung man inte kan få vård i tid för att rädda hans liv, eftersom polisen är upptagen någon annanstans.

Frågan ställs på allvar, i ett av exemplen om problemet är att Malmös ledningscentral har ett storstadsperspektiv, som gör att ett dyligt knivslagsmål på Öland inte prioriteras... Eller om Sveriges poliser ska vara beredda att jobba när de är lediga, för att trygga medborgarnas berättigade behov av akut polishjälp.Blåljus kan inte låta bli att fundera över olika områden i vår region, en slags storstad, med kanske två miljoner boende, där det kan vara väldigt långt för medborgare att komma till en polisstation som är öppen. Det finns kommuner med  ca 40 000 boende som inte har någon polisstation överhuvudtaget. Och just nu föreslås ytterligare nedskärningar på polisens lokala närvaro. Utom i de allra mest utsatta områdena.

Med det sagt, är det en intressant rubrik på ett av ljudklippen i Studio Ett, "Svensk polis behöver fler poliser". Vi kunde inte ha sagt det bättre själva. Det handlar inte om Norrlands inland, Bergslagen, Väst, Syd eller ens Stockholm. Det handlar om Sverige. Eller som Polisförbundet formulerar det lite mer modernt;

PRIO1: #FLERPOLISER.


Tommy Hansson

 

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994