Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-02-19 11:30

Första dagen som polis...

Blev det inte för Anders Thornberg i torsdags, när han tillträdde som rikspolischef. Som bekant har han ju en gedigen erfarenhet som polis, från fotpatrullering via en mängd andra uppdrag. Den första dagen har inte väckt någon större uppmärksamhet, han har valt att inleda med att sätta sig in i sin nya myndighet innan han gör några stora programförklaringar. Någon noterade dock att han åt lunch i full uniform i personalmatsalen Plommonträdet.  Till medarbetarna har han hunnit spelat in en kort video som publicerats på Intrapolis där han beskriver sina första prioriteringar.

Blåljus sammanfattar Rikspolischefens budskap i videon till medarbetarna:

Jag vill fortsätta det jag gjort hela mitt liv, som polis, att göra skillnad i människors vardag. Att se till att det finns rättvisa, trygghet och rättssäkerhet i vårt land, det är det finaste uppdraget man kan ha säger vår nye Rikspolischef, Anders Thornberg i en intervju på Intrapolis.

 

Det har varit en stor omställning med omorganisationen av den svenska polisen, men jag är inte rädd att ändra i den om det skulle behövas, fortsätter han. Han tror på det grundläggande i polisreformen med en nationell polis. Men innan det blir några ändringar ska Anders sätta mig in bättre i polisen – Jag vill lyssna och lära först, ännu har jag utifrånperspektivet. Det ska inte ändras något bara för ändringarnas skull. Organisationen behöver arbetsro också.

 

Jag förväntar mig av mina medarbetare att de fortsätter vara engagerade. Vi ska skapa trygghet, rättvisa och garantera rättssamhället. Det leder till att kriminella kan sättas bakom lås och bom. Vi ska vara folkets polis och fokusera på kärnuppdraget, fortsätter Anders.

 

Anders säger att han förstår organisationen och vill underlätta för vardagshjältarna längst ut i organisationen.

Han vet att det finns stora förhoppningar, politikerna av alla färger lovar stora resurser framöver, Anders kommer att vara jobbig och förklara vad som krävs. Det kommer ändå att bli tufft den närmaste tiden, det tar tid att få fram fler poliser och andra förstärkningar av verksamheten. Vi ska klara vårt uppdrag under den tiden också.

 

Anders har jobbat med mycket olika arbetsuppgifter inom polisen från patrullering till att jobba som mellanchef och strategisk chef. De erfarenheterna tar han med sig för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för Polismyndigheten framåt. Han vill träffa många medarbetare och lyssna mycket i början, så långt tiden räcker.

 

Budgeten är också avgörande för framtiden mot 2024.


Blåljus önskar nye chefen lycka till, faktum är att vi delar bilden av vad som krävs för att svensk polis ska bli starkare framöver. Många polisanställda har redan sett Anders första video som rikspolischef. Blåljus brukar notera när många är negativa även vid positiva budskap. Denna gång ser vi 600 tummen upp. Noll tummen ned...

Tommy Hansson 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994