Publicerat 2019-11-18 09:40

Gängvåldet och polisbristen -hur hänger det ihop egentligen?

I går kväll fick statsminister Stefan Löfven berätta i Agenda hur han ser på den senaste tidens skjutningar, bland annat av barn och kvinnor. Han har tidigare kritiserats för att ha hållit en låg profil vid allvarliga våldsbrott, av oppositionspolitiker. Men nu gav han sin bild om utanförskap och segregation.

"Vi såg det inte komma", kommenterar Löfven utvecklingen, och påpekar att de grova våldsbrotten delvis ändrat karaktär under många år, även under andra regeringars än hans. Han betonar att samhället är starkare, och regeringen jobbar för att den organiserade brottsligheten ska knäckas. Dessutom måste segregationen i samhället måste brytas, barnen måste gå i skolan och deras föräldrar ska ha ett jobb att gå till, för en förändring på sikt. Han hänvisar till Polismyndighetens mål med insatsen Rimfrost, att det ska ha skett en förbättring av läget om sex månader. Men det kan även ske bakslag, betonar han.

Expressens kriminalpolitiske reporter Fredrik Sjöshult kommenterar Löfvens insats, och drar egna slutsatser som är väl värda att uppmärksamma. Han menar att statsministern undviker den kanske främsta orsaken till utvecklingen: Poliskrisen. (Blåljus kritiserade länge politiker av varierande färg, och även en del höga polischefer för senfärdighet när det gäller polisens resurser jämfört med brotts- och befolkningsutvecklingen.)

Sjöshult konstaterar att Svensk polis dränerats på kompetens på grund av att de bästa poliserna har usla löner – och de som väljer att lämna kan i dagsläget inte lockas med några tusenlappar för att stanna där de gör mest nytta.

Sjöshult köper Löfvens förklaringsmodell om problem med segregation, vuxna förebilder, social ojämlikehet, bristande förebyggande åtgärder som viktigare för utvecklingen än migration. Men Sjöshult betonar det som Statsministern inte säger, om orsaken till poliskrisen, och här väljer Blåljus att citera ett lite längre stycke:

 

"Svensk polis är fortfarande i kris och det största problemet är att för många poliser fortfarande väljer att sluta – och att de som slutat under de senaste åren inte kan lockas tillbaka.

 

Det beror på att lönerna är för dåliga.


Att göra något åt det kostar pengar. Och när det kommer till pengar tvingas politikerna att prioritera mellan exempelvis slopad värnskatt och extra pengar till polisen.

 

Det är för dåligt att ingångslönen för en polis är drygt 25 000 kronor och det säkert en av förklaringarna till att platserna på polisutbildningarna inte går att fylla upp med tillräckligt bra sökande.

 

Och redan nu har drygt 10 procent av de som började polisutbildningen i höstas hoppat av."

 

Sjöshult påpekar att det i bästa fall kommer ut 10 000 nya poliser (ska nog vara polisanställda) de närmsta åren, men de saknar då erfarenhet. Och erfarna poliser tjänar ofta runt 33 000:- per månad. Det är en usel lön, som gör dessa poliser till enkla byten för försäkringsbolag som bygger upp egna utredningsavdelningar, säkerhetsfirmor som behöver livvakter och utredare och andra privata aktörer som kan tjäna stora pengar på att värva en polis.

 

Till det kommer den statliga kannibalism, där dugliga poliser genom avsevärt högre löneerbjudanden värvas till Migrationsverket, Skatteverket och andra myndigheter inom staten. Det är till och med så att poliser som väljer att sluta för att bli lärare på polisutbildningarna kan räkna med högre lön och behagligare arbetsvillkor, konstaterar Sjöshult.

 

"Det är orimligt. De bästa poliserna ska vara poliser inom staten.

4 250 poliser slutade under åren 2014 till 2018. Personalflykten har legat på en konstant hög nivå - under 2018 slutade 885 poliser.

Svensk polis dräneras på kompetens och förklaringen är den usla löneutvecklingen inom polisen. Årets väntade lönehöjning på drygt fem procent kommer inte lösa det problemet."

 

Blåljus kunde inte ha beskrivit det bättre än Sjöshult gör.

 

Hans slutkläm går inte heller av för hackor. Han konstaterar att vi behöver tillräckligt många bra poliser för att finnas på plats, annars spelar det mindre roll hur mycket straffen skärps. han skriver att "det måste finnas tillräckligt med poliser i yttre tjänst för att kunna stoppa och kontrollera potentiella mördare som bär vapen. Två män ska inte kunna cykla till en pizzeria på Möllevången i Malmö för att mörda, Ndella Jack och Karolin Hakims mördare skulle stoppats på väg mot skjutningarna och sprängarna som inom kort riskerar att ställa till med en bombkatastrof måste stoppas i tid."

 

Hur arbetssituationen för svenska poliser i dessa tider ser ut, har Blåljus låtit en Malmöpolis beskriva. Vi skulle vilja räcka till så mycket mer för medborgarnas skull.

 

Tommy Hansson

 

Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994