Publicerat 2016-03-09 11:40

Handgranatsattack mot poliser gav inget straff

Den 18-åring som stått åtalad för bland annat att ha kastat en skarp handgranat mot en polisbuss med fyra poliser i, blev frikänd från den anklagelsen i Tingsrätten. Han dömdes dock för annan allvarlig brottslighet till 3 års fängelse och två månader, i stället för de 8 års fängelse som åklagaren menar att straffvärdet varit för mordförsöket.

Ulrika By på DN Sthlm har förtjänstfullt beskrivit bevisläget och pläderingar i rättegången.

Det återstår att se om åklagaren, som inte tycks helt nöjd med tingsrättens bevisvärdering kommer att överklaga.

Blåljus kan inte låta bli att reflektera över andra nyheter som kommer ungefär samtidigt, som av en olycklig slump. Aftonbladet beskriver ett väpnat rån mot en guldbutik i samma polisområde som handgranaten kastades i. Och i DN skriver Erik Helmerson en ledare om företagares utsatthet i så kallade utanförskapsområden. Många näringsidkare tvekar att etablera sig där, en del myndigheten försöker ta sig därifrån medan andra (Diskrimineringsombudsmannen) menar att en etablering vore en katastrof. För verksamheten.

Helmerson kräver ökad närvaro av samhällets goda krafter: "Sveket mot dessa områden har varit stort. Samhället har gått till reträtt och låtit kriminella flytta fram sina positioner. Småbrott har accepterats och blivit stora. Nu sker en satsning på fler fasta poliser i områdena, tillsammans med större myndighetssamverkan. Det är senkommet men välkommet. Inte en stadsdel, inte ett kvarter av Sverige ska lämnas i händerna på kriminella."

I DN håller inrikesminister Anders Ygeman delvis med Helmerson om samhällets svek mot förorten: – Vi behöver riktade insatser för att slå ut den grova organiserade brottsligheten och fler poliser i utsatta områden, för att skapa förtroende och trygghet, säger Ygeman till DN.

Ygeman förordar hårda tag och samverkan mot glassiga lokala brottslingar och menar att

en lokal samverkan mellan myndigheter kan bidra till att plocka av kriminella den poppiga livsstilen. Du kan inte gå på bidrag och ha en 10.000-kronorsklocka, du kan inte vara hos kronofogden och köra en fin bil, säger han till DN.

 

Nästa steg, enligt Anders Ygeman, är att slå mot den illegala arbetskraften. Polisen bör kunna gå in och göra kontroller på, exempelvis, ett företag som erbjuder handtvätt av bilen för 95 kronor.

 

– Vi ska också tänka tanken att fler myndigheter ska bort från innerstan och ut i förorten, för att skapa fler riktiga jobb i förorten och för att bryta den ömsesidiga misstron, avslutar Ygeman i DN.

 

Uppdatering: Oisin Cantwell i Aftonbladet konstaterar att den misstänktes försvar avseende hur DNAspåret kommit på handgrananten är "ungefär lika trovärdig som när en genomsnittlig italiensk fotbollsspelare störtdyker i straffområdet." Bra analys av Cantwell som förtjänar att läsas i sin helhet.

 

Blåljus kommentar: Allt det Ygeman säger är bra. Det gäller bara att poliserna räcker till och har uthållighet i de värsta områdena. Det är inte självklart idag. Dessutom är varje friande dom mot grova brottslingar ett allvarligt bakslag i den kampen. Därför är det vår förhoppning att tingsrättens friande dom för mordförsöket mot poliserna överklagas och att hovrätten gör en enligt vår mening rimligare bevisvärdering. 

 

Tommy Hansson

  
Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994