Publicerat 2006-05-30 00:04Ett envist rykte inom polisen i länet påstår att vi har ett nytt avtal. Det är lögn.. Till dig som är medlem: Om du hör rykten i den ena eller andra riktningen i den nu pågående lönerörelsen – kontakta genast företrädare för din lokala polisförening och hör med dem. Eller läs i Blåljus – skulle ett avtal skrivas under står det här först – det kan du tryggt lita på.

Kom till Polishusparken och visa vår enighet bakom kravet på rättvis utveckling och lön.Mötet i Konserthuset i samband med 15000 kronor nu!-kampanjen i slutet av 1980-talet var ett kristallklart budskap: Vi backar inte! Företrädare för arbetsgivaren som var med i Konserthuset kunde rapportera tillbaka till denne att nu är det kört - den här gången ger dom sig aldrig. Den 1 juni behövs inga rapportörer. Budskapet kommer att gå fram direkt rätt genom Polishusets tjocka murar. Ju fler vi är desto tydligare.

Man vill till varje pris spara pengar


En som minns kampanjen på 1980-talet är legendariske förhandlingschefen på Polisförbundet Christer Spjut  med ett fackligt förflutet i stockholmspolisen. Han berättar för Blåljus:

- När arbetsgivaren till slut förstod att det verkligen var allvar sökte man olika vägar att med hedern i behåll skaka fram pengar. En tanke var att poliserna skulle få tillgodoräkna sig de rationaliseringar som genomfördes. Många idéer kom fram. En av dem var en förenklad befordran till inspektör. När man tittade närmare på det såg man snabbt att här fanns flera fördelar. Genom ett enkelt förfarande ökade man polisernas möjlighet att ingripa och fatta beslut i ett antal ofta förekommande arbetsuppgifter. Dessutom såg man en klar ekonomisk vinst i att komma ifrån det invecklade och tidsödande ansöknings- och tillsättningsförfarandet.

- Det var grunden till inspektörsavtalet, fortsätter Christer. Och den grunden finns kvar lika påtaglig idag som då. Det finns stora fördelar med inspektörsavtalet. Att arbetsgivaren vill avskaffa det kan bara tolkas på ett sätt – man vill till varje pris spara pengar.

FÖR ATT SKAFFA DIG EN FULLSTÄNDIG BILD AV VAD SOM HÄNT OCH HÄNDER I LÖNEFRÅGAN INOM POLISEN I STOCKHOLMS LÄN BÖR DU LÄSA BLÅLJUS NÅGRA DAGAR BAKÅT. DU HITTAR TIDIGARE UPPDATERINGAR I SPALTEN ”NYHETER” HÄR TILL VÄNSTER!

NÅGRA AV MÅNGA
INSÄNDARE OM LÖN
SENASTE TIDEN:


Bland nya insändare har Blåljusred också lagt in några av de inlägg som publicerats den senaste tiden där vi tycker att författarna fört intressanta resonemang:

”Högskolepolismed grundskolelön”


”De senaste åren har man valt att rekrytera poliselever med god teoretisk bakgrund, gärna med ett knippe högskolepoäng. De har sedan tagits ut i hård konkurrens bland ett stort antal sökande. I våra led har vi alltså fått poliser med en hög utbildningsnivå, goda kvalitéer som människor och en framåtanda som kanske inte alla i verket kan matcha. Med det här människomaterialet har varken arbetsgivaren eller  facket tänkt på att de måste lönesättas därefter, med en lönekurva som går att se och en möjlighet att själv påverka sin lön.

De här poliserna kommer med all säkerhet att i större utsträckning än tidigare söka sig vidare både inom och utom polisen. Det ligger i sakens, eller deras, natur då utvecklingsmöjligheterna inte är obegränsade inom polisen, lönen dålig jämförd med den civila marknaden och att deras drivna personligheter kommer att sträva vidare.

Vill vi skynda på det genom att helt ta ifrån dem en löneutveckling som deras kollegor reda förhandlat fram och fått? Svaret måste väl vara nej. Eller? Vad blir kostnaden då när vi måste utbilda nya poliser för att fylla hålen de lämnar?

Börja resonera logiskt och med raka puckar. Vi är inte korkade. Att inte erkänna att det här har med för snålt tilltagna ekonomiska ramar att göra är direkt pinsamt.

Vi ses den 1:a juni. Det ska bli intressant att se drag och motdrag framöver.

”Stefan””

”Inspektörför controller??? ”


”Någon som uppmärksammat att vi har ny befattningshavare som "RPS inspektör för controllerverksamheten"? Kolla intrapolis. Är det kontroll av de analytiker inom verket som verkar vara fler än hantverkarna, eller kontroll över att hantverkarna följer ALLA analytikers mål? Hoppas det första, så vi slipper fortsätta vara lätt förvirrade vindflöjlar i framtiden också.”Anneli””

”Slänger ut oss
till vargarna”


”Min sambo är sjuksyrra. Hon och jag har pratat en hel del om det här med individuell lön. Och jag har förstått att det är mycket viktigt att arbetstagaren upplever sin individuella lön som rättvis och välgrundad.

När man söker ett jobb inom näringslivet så får man oftast individuell lön på tjänstemannasidan. Är man inte nöjd med det som erbjuds söker man ett annat jobb om man nu är någotsånär attraktiv på marknaden.

Det är helt annorlunda om man jobbar inom det offentliga som t ex inom vården eller rättsväsendet. Man har en yrkesinriktad utbildning och den har man valt för att man vill bli syrra eller polis. Det är inte så enkelt som att bara byta arbetsgivare om man känner sig orättvist behandlad. Det där vet arbetsgivaren och behandlar oss därefter.

Min sambo upplever ingen rättvisa eller pålitlighet i den form av individuell lönesättning hon utsätts för på ett stort sjukhus i Stockholms län. Hon älskar arbetsuppgiften och offrar väldigt mycket av sig själv för patienterna men godtycke och snålhet är de ord hon använder när hon pratar om lönesättningen. Folk på hennes jobb går omkring och är irriterade och missnöjda med den mest hela tiden. Relationen till de inblandade cheferna är i botten. Säkert svartmålar hon, upprörd som hon är. Men jag tror det finns en hel del verklighet bakom.

Hur gör då vår kära polisarbetsgivare i Stockholms län när han ska införa individuell lön? Söker han i lugnt tempo samförstånd och breda lösningar som flertalet FÖRSTÅR och kan ACCEPTERA? Nej, han river upp alla avtal som ger oss trygghet och förutsägbarhet och slänger ut oss till vargarna där var och en får klara sig själv. I någon underlig desperation sveper arbetsgivaren med hela pa-kollektivet i det här på en enda gång utan att göra ett försök att förklara hur de som har yttre tjänst ska få en individuell lön som båda parter kan tro på. Sämsta tänkbara förutsättningar alltså för att vi ska uppleva att det som händer är RÄTTVIST.

Arbetsgivaren ställer till det så att individuell lön som i sig är en vettig tanke kommer att få uruselt rykte i åratal framåt i hela polismyndigheten i Stockholms län. Okänsligt och klumpigt skött!

”Blåst””

”Det här
är den sista
striden”


”Jag säger bara en sak. STÄLL UPP DEN 1 JUNI!!! Det här är den sista striden, kära kolleger. Tvingar vi inte arbetsgivaren att backa med vår sammanhållning den här gången är det lika bra att vi ser oss om efter en annan försörjning.

”Peter””

”INGEN får
bättre villkor!”


”Det är så helt snurrigt alltihopa! "Leverera" säger rikspolischefen Stefan Strömberg som vi läste i referatet från polisfackets stämma.  Knappt har han hunnit säga det förrän Stockholmsmyndigheten sätter igång och försöker ta av oss löneökningar och utvecklingsmöjligheter. Talar dessa människor inte med varandra? Det är ett sätt att tolka att det ene tycks göra tvärs emot vad den andre säger. Arga, besvikna poliser levererar inte. Det behöver man inte vara särskilt listig för att inse.

Eller, hemska tanke, är det kanske precis så att de talar väldigt mycket med varandra? Och att det här som händer oss är rikspolischefens lilla budskap till oss tröga stockholmspoliser: Se till att leverera annars blir det ännu värre. Individuell lön kan nämligen också vara ett nollsummespel – INGEN får bättre villkor för ingen förtjänar att få det, varken pa eller äldre. Vad sa ni nu!??

”Agge””

”Letar
nytt jobb”


”Nu är jag så förbannat trött på den här lönecirkusen så att jag är spyfärdig. Här trodde man att en statlig anställning skulle borga för en viss trygghet. Gissa om jag ångrar mitt yrkesval just nu. Sitter som bäst och letar nytt jobb där arbetsgivaren är seriös.

”PaSthlm””

”Tack till
arbetsgivaren”


”Har varit på fackmöte i Södertörn. Man kanske skulle rikta ett tack till arbetsgivaren som fått grytan att koka som den gör nu. Säkert 150 kolleger trängdes i matsalen – många på fridag och mellan passen. Vi är lite tröga i starten och vill väl i grunden tro arbetsgivaren om gott. Men nu är han avklädd in på skinnet och nu vet vi var vi har honom. Och då kommer sammanhållningen fram.

Snackade med en äldre turkompis som sa att känslan på mötet påminde om Konserthuset under 15000 nu-kampanjen. Det var tydligen också en sådan där härlig känsla av sammanhållning. Då fick arbetsgivaren backa, har jag förstått. Det ska han få den här gången också.

Jag gillar jobbet men det faktiskt för lönen som jag går till det. Du som är pa – det här kan vi inte finna oss i! Nu måste vi fortsätta och hålla ihop hela vägen. Håll ihop, stötta din fackliga styrelse och hjälp till själv överallt där du kan. Det här gäller hela vår trygghet och arbetsglädje.

”Nöjer mig inte bara med att få köra blått!””

”Lönesamtal
tiger man om”


”Jag läser insändarna i Blåljus för det är en del rätt kul åsikter som kommer fram. Och det har varit många som snackat om problemet med att så få har haft utvecklingssamtal och så plötsligt ska cheferna fixa att varenda kotte ska ha både det OCH lönesamtal. Det är naturligtvis helt rätt. Det där är ett rejält krux.

Och det är så himla typiskt att när arbetsgivaren går ut med sina frågor och svar nu senast på Intrapolis så undviker han helt och hållet att snacka om den saken. Det är inte information som kommer på Intrapolis utan det är propaganda för att få oss att tro att det är guld och gröna skogar som erbjuds.

Det här med lönesamtalen är ett stort och allvarligt problem. Så det är klart att dom inte säjer ett ord om det. Jag vill inte skriva under det här med mitt namn för jag tror inte det är hälsosamt för min framtida försörjning i det här verket.

”Pa söderut””

----------------------------------------------------------------------

Blåljus uppdateras normalt var tredje dag. Särskilda händelser, viktiga nyheter eller helger kan bryta den periodiciteten.

HEMSIDAN UPPDATERAD DEN 29 maj 2006 kl 2305. Den uppdateras inom kort igen på grund av det särskilda läget i lönefrågan. Håll kontakt med oss för färsk information!

----------------------------------------------------------------------

Vi hoppar ”Minns du” ett tag på grund av den ryckighet i publiceringen som följer av den aktuella oenigheten mellan polisfack och arbetsgivare.

PS. Var bussig pröva att ta dig in på pdf-filen Polishuset.

Det är ett redigeringsprov insatt för att se att det här funkar. För att läsa dokumentet behöver du ha Adobe Reader på din dator. Har du det inte gå in på

http://www.adobe.com/products/acrobat/readstep2.html

och ladda ner programmet. Pålitlig hemsida och mycket användbart program.
Gilla sidan:
TIPSA FRAGA

wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994