Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-03-06 09:40

Medborgarlöfte: Polisen ska göra sitt jobb, ibland

Problemen med bristande polisresurser finns lite överallt, noterade Blåljus igår, med en bild av verkligheten i Uppsala. Ett inte särskilt utsatt område som ska få extra polisresurser. Ett sådant område är så klart inte heller Västernorrland, ändå räcker polisresurerna inte till den dagliga övervakning och tillsyn som vore önskvärt. Där heller.

I Mittmedia har ledarskribenten  Tomas Izaias Englund  granskat hur polisens resurser räcker till kopplat till hur samhällets behov ser ut. Han noterar att exempelvis Västernorrland har mer snö än särskilt utsatta förorter. Men i hela länet finns nuförtiden endast två skoterpoliser, jämfört med ett tiotal för några år sedan. De har en övermäktig uppgift, noterar Tomas. Å andra sidan kan man kanske inte tala om en poliskris, när man aldrig ser några poliser.

Tomas noterar med hänvisning till Polisprofessorn Bo Wennström, att det inflytande som allmänhet getts över polisen, inskränker sig till medborgarlöften, som snarast har har ett tydligt sammanträdesfokus och innebär att förebyggare inom polisen träffar andra förebyggare inom socialtjänst, landsting, räddningstjänst och frivilliga organisationer. Men vad kommer ut av det?

Han menar att löftena ibland är så löjliga att det blir pinsamt. I en by lovas att en polis ska vara närvarande på medborgarkontoret en gång i månaden, utom under Juni, Juli och Augusti p g a semester.

Tomas fortsätter sin genomgång:

"Och i Örnsköldsvik lovar polisen att resecentrum ska bli tryggare. Man ska "arbeta aktivt mot identifierade problem tills att en godtagbar situation råder". Det "identifierade problemet" är i klartext de tiggare som brukar övernatta på resecentrum (men det vågar polisen inte skriva på sin hemsida), ja, om det nu inte handlar om att hissen till spår elva som emellanåt krånglar..."

I olika städer i Västernorrland, utlovas fotpatrullerande poliser i stadens centrum vid olika antal tillfällen per månad, samt att hålla tillsyn över A-traktorer. Tomas noterar vidare att

polisen i Sundsvall inte är särskilt specifik i sina utfästelser. Där lovar myndigheten helt enkelt "att med utpekad polispersonal aktivt arbeta i centrum för att motverka ordningsstörning och narkotikabrott."


Ja, Sundsvallspolisen lovar helt enkelt att man faktiskt ska göra sitt jobb. Varken mer eller mindre, noterar Tomas. Han ser även att en kommun i länet inte fått något medborgarlöfte av polisen och skriver: "Det är som ordspråket säger: "Det bästa sättet att hålla sitt ord är att inte ge det.""

 

Själv noterar jag tacksamt att polisen lovar att tillse mitt lokala centrum i en förort till Stockholm vid fyra tillfällen. Då ska de beivra trafik- och ordningsstörningar, så jag får skärpa till mig... (Det finns en gångfartsområde, så där syndar många.) Under året kommer även åtta trafikkontroller att genomföras samt två riktade insatser mot mopeder.

 

Hur det ser ut i Din kommun kan Du se här. 

 

Tommy Hansson

 

 


 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994