Publicerat 2018-08-31 13:00

Mindre nattöppet på polisstationer

Från i morgon, den 1 september, kommer varken polisstationen i Solna eller i Flemingsberg att vara öppet för allmänheten nattetid. För några år sedan stängdes även övriga polisstationer nattetid runt om i länet, exempelvis i Västberga, Haninge och Nacka. Nu stänger även huvudstationerna i Syd och Nord nattetid.

Så här presenteras förändringen på polisen.se:

"Från och med den 1 september håller polisstationerna i Solna och Flemingsberg öppet vardagar klockan 08.00-20.00.

Receptionen har varit öppen klockan 9-16 på helger men då besökarna har varit väldigt få anpassar vi oss till att nu istället ha högre bemanning på vardagar.

Vid akuta ärenden ring 112.

Via 114 14 når man dygnet runt polisens kontaktcenter och växel. Tydlig skyltning finns vid stationen. Vid stationen finns en porttelefon för den i nöd och avsaknad av telefon."

 

Rent praktiskt blir det så att den som kommer till de nattstängda polisstationerna möts av en porttelefon som är kopplad till Polisens växel. Polismyndigheten menar att statistiken över antal besökare på nätter och helger visar att de är få och att anledningen till besöket, hos flera, inte är av den karaktären att man behöver komma till en polisstation den tiden. Med den här anpassningen får polisens besökare en mer tillgänglig reception på de tider då de allra flesta efterfrågar ett personligt besök och vi kan ge en bredare service med högre personaltäthet måndag till fredag fram till 20.00.

 

Vid behov av att göra en anmälan är 114 14 öppet dygnet runt för anmälningsupptagning och förstahandsåtgärder. Några e-tjänster finns och flera kommer. I och med utvecklingen av dem kommer man kunna sköta sina ärenden oavsett tid eller plats i större utsträckning.

 

Så vitt Blåljus erfar, är det nu endast Norrmalms polisstation i hela region Stockholm som håller nattöppet. Än så länge.

 

Självklart måste polisen hushålla med sina resurser. Å andra sidan finns det nog många poliser, som likt undertecknad varit med på den tiden då polisstationer i olika förorter höll nattöppet, i Farsta, Haninge, Nacka, Huddinge, Södertälje, Fittja och så vidare. Det var inte helt ovanligt att det dök upp ett våldtäktoffer, ett misshandelsoffer, eller en taxibasse som hade en stökig kund i baksätet, och som kunde få hjälp på direkten. Eller en liten förvirrad tant som ville prata med polisen och känna sig lite lugnare. Men det var ju på den tiden... Långt innan omorganistionen som skulle föra polisen närmare medborgarna...

 

 

 

Tommy Hansson

Gilla sidan:


 


Tidningen POLISEN


Brandfacket
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994