Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-11-20 12:30

Polis en helg i Stockholmsnatten

Hur är läget på olika platser i Stockholm? Vad är det som händer? Har polisen tillräckligt med resurser för att ingripa - Och följer det övriga samhället upp när det gäller exempelvis barn i tydliga riskmiljöer? En poliskommissarie åkte ett par nattpass och skrev ned lite av sina erfarenheter. Han funderar på vad det kan betyda politiskt...

Det är ingen mindre än Poliskommissarie Lennart Karlsson som delar sina intryck på facebook. Den som inte känner Lennart kan få en aning om vad han går för genom denna tidningsartikel.

Lennart berättar om vad han var med om under helgen, bland annat att polisen fann en gruppering med 15-20 heroinsäljare som sålde heroin till barn. Polisen lyckades säkra en heroinboll som de (langarna) sålde till en 16-åring. Säljarna sprang så fort de såg polis. Vi har metoden att gripa men saknade resurserna. Att barn köper och hanterar heroin kan man tro är ovanligt. Tyvärr! Häromdagen tog kollegor en 15-åring med 20 förpackningar.

* Gatubarn med uppgiven ålder 9 år (min bedömning 12-13) befann sig i riskmiljö påverkad av alkohol och cannabis. Omhändertogs i samarbete mellan socialtjänst och polis. Fördes till boende. Rymde direkt och var tillbaka efter 2 timmar. Omhändertogs igen. Rymde igen. Proceduren upprepades minst 5 gånger under helgen.


* Fullt slagsmål på hamburgerrestaurang 10-12 personer slåss, sparkar och spottar på varandra. Flydde när polis kommer till platsen.

 

* Två män stod och rullade cannabisjoint helt öppet. ”Jaga tyngre droger” sade en av dem. Vid kontroll hade han kokain i fickan.
 

* Fordonstopp på Vasagatan efter buskörning. Föraren försökte byta plats med passageraren. Vid kontroll mötte poliserna av aggressivitet och ifrågasättanden. Omkring bilen bildades snabbt en gruppering med mobb-liknande attityd. ”Fuck the police” och ”Snutjävlar” haglader samtidigt som det filmades med mobiler. En åskådare blev för närgången och vevade mot polisman. Greps och hotade hela vägen in till arresten.


Och så här fortsatte kvällarna. Knivskärningar, misshandel, fylleri, prostitution, narkotika osv.

 

Av respekt för polisens uppdrag och att Lennart fortfarande är lojal mot sin myndighet så vill han inte kommentera hur många poliser som arbetade de här kvällarna. Men vi är (ursäkta svordomen) ÅT HELSIKE för få i yttre tjänst

 

Äldre erfarna poliser lyser med sin frånvaro (Genomsnittsåldern på kollegorna är sådan att de skulle kunna vara Lennarts barn)...  Övriga samhällsaktörers resurser på plats, främst socialtjänst, är också för få.  

 

Lönen för de unga kollegor som förväntas hålla ordning i kaoset är ett skämt, skriver Lennart som avslutar sin verklighetsbeskrivning med att konstatera att polisen behöver ha resurser att se till att upprätthålla det varje normal människa måste vara överens om: Vi ska inte ha ungdomar och barn på våra gator som super, röker cannabis, knaprar piller och röker heroin.


Lennarts inlägg avslutas med orden:


"2018 är det valår. Frågan om ordning, säkerhet och trygghet kommer att landa högt upp på agendan. Politikerna har redan börjat övertrumfa varandra med löften. Men min känsla är att det finns en grundläggande oförståelse för hur mycket som kommer att krävas.


Själv finner jag inget bättre svar än att i vanlig ordning skaka av sig, reboota systemet, vila en dag och sedan ”hoppa upp på hästen igen”

 

Till de som vill kommentera hans inlägg på FB, skriver Lennart:

 

PS. Jag vill inte ha några kommentarer gällande kultur, etnicitet eller misslyckad integration i mitt inlägg. Det kan diskuteras i annat sammanhang. Tack

 

Lennart jobbar helg ute då och då, och skrev för några månader sedan ett ännu kärnfullare inlägg om hur en polis kan uppleva Stockholms nattvärld...

 

"Efter att ha jobbat en fredag och lördagnatt i Stockholm City var det skönt att till sist få träffa någon som inte....hade supit sig redlös, var påtänd, hade slagit någon på käften, kissat/bajsat/kräkts på sig, var aggressiv, pratat oavbrutet och osammanhängande med gäll röst, var kränkt på grund av polisens närvaro, var kränkt av polisens frånvaro, gråtit så mascaran runnit, sagt "kan inte du gripa mig så att jag får skjuts hem", blockerat hela innerstan med sin taxibil, sexuellt ofredat någon, försökt att våldta......etc, mm, osv."

 

Som Blåljus kunnat konstatera många gånger om, finns inget som slår verkligheten när det gäller att belysa polisens problem. Tidningar må hävda eller antyda att vi är slöa eller jobbar på fel sätt. Men i den mörka verkligheten handlar det mycket om resurser, erfarna poliser och polislöner. Den som till äventyrs inte förstått hur långt utför vi har kommit, kan med fördel läsa Lennart Karlssons text igen. Låt det han fick vara med om sjunka in. En vanlig helg i Stockholm, varken fullmåne eller lönehelg... Så vad ska vi då skylla på?


Det behöver väl inte nämnas, att Stockholms innestad inte anses utgöra ett särskilt utsatt område...


Tommy Hansson

 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994