Polisavtalets ABC

  Vad kommer det nya avtalet att betyda för Dig? Varför blev det inte polisstrejk? Hur hade det blivit om förhandlingarna gått sämre? Hur lång tid har arbetsgivaren på sig att infria alla löften om en rimlig polislön? Höjd beredskap kan funka på olika sätt.  

 

Vad kommer det nya avtalet att betyda för Dig? Varför blev det inte polisstrejk? Hur hade det blivit om förhandlingarna gått sämre? Hur lång tid har arbetsgivaren på sig att infria alla löften om en rimlig polislön? Höjd beredskap kan funka på olika sätt.

 

Konflikthotet är avblåst det närmaste året, men kampen för höjda polislöner fortsätter.

Förhandlingar om polislönerna:

Nu när det finns ett avtal som sätter ramarna inom staten kan förhandlingarna börja om det som ligger oss närmast: polislönerna och polisernas villkor. Det väntas bli en tuff match, och därför är det viktigt att det nya avtalet innehåller spelregler som ger polisernas företrädare starkare förhandlingsläge än tidigare:

  • Din lön sätts närmare dig. Facken har fått igenom att lönerna ska förhandlas på varje region och inte för hela Polismyndigheten i ett svep. Det gör att vi kan förhandla rättvisare löner närmare medlemmarna.
  • Det ekonomiska utrymmet för dessa förhandlingar är begränsat och utgörs av den ekonomi som finns i myndigheten. Det som är positivt är att ekonomin för tillfället är ganska god vilket tillsammans med den överenskommelse vi har från förra revisionen ger förutsättningar att kunna göra större lönelyft än resten av arbetsmarknaden där det så kallade märket är satt till 2,2%
  • Alla kommer inte att få lika mycket, men vi vet åtminstone att ingen region kommer att få mindre än 2,2% till löneökningar.
  • Om vi inte skulle komma överens med arbetsgivaren om lönesättningen på regional nivå är de bundna till att följa de beslut som fattas av en lönenämnd som leds av en opartisk ordförande. Avtalet innebär också att de regioner som är eniga inte behöver vänta på att alla andra ska bli klara.
  • Avtalet gäller i en begränsad tid: ett år...

Sammantaget har vi fått igenom flera punkter som gör att vi säkrat det fackliga inflytandet, vilket är en viktig pusselbit för att komma tillrätta med polislönerna, framförallt när det gäller att lönerna ska kunna uppfattas som rättvisa. Men det måste till mer. Därför finns också en separat överenskommelse för att få fram mer pengar till höjda polislöner än vad den traditionella lönerörelsen kan ge.

 

Sätt att få mer pengar till höjda polislöner:

Överenskommelse med Polismyndigheten

En viktig anledning till att vi godtog det lönebud vi fick i våras, var att det också innehöll en avsiktsförklaring för hur polisyrket ska uppvärderas utanför de vanliga löneförhandlingarna. Mer pengar till löner ska enligt överenskommelsen kunna hämtas här:

  • Pensionsavgångar och poliser som slutar. De nya som anställs är varken tillräckligt många eller har lika höga löner som de som slutar. Där finns pengar att hämta till höjda polislöner.
  • Effektiviseringar till följd av omorganisationen. Pengar som sparas in på anslaget ska kunna återinvesteras i nya löner för poliser.
  • Högre löner för poliser som byter funktion borde vara en självklarhet, och där har vi enats om att skapa en systematik för hela landet för att fylla det tomrum som uppstått sedan olika lokala varianter av inspektörsavtal upphört. I överenskommelsen ingår att identifiera vilka funktioner som ska ge högre lön och vad som utgör väsentligt förändrade arbetsuppgifter som ska kunna ge högre lön, med målsättningen att det åtminstone till del ska kunna tillämpas före årsskiftet.  Under första halvåret 2017 ska en analys göras av hur lönerna för dessa funktioner bidrar till att uppvärdera polisyrket.

 

Politisk påverkan

Att använda anslagssparande till polislöner och att tydliggöra karriärvägarna inom polisyrket är ytterligare pusselbitar i uppvärderingen av polisyrket. Sist men inte minst är det viktigt är att få upp politikernas ögon för polisernas situation. Under hösten har riksdagspartierna bjudit över varandra i förslag för att lösa poliskrisen. Även regeringens budgetförslag innehöll satsningar som möjliggjorts genom opinionsbildande arbete från alla engagerade medlemmar. Arbetet för att få till en polislönesatsning fortsätter och vi kommer inte ge oss förrän det resulterar i reda pengar till poliserna. 

 

B) Därför strejkar vi inte

 

Vi gick in i höjd beredskap och drog vapnet, men tvingades inte använda det den här gången eftersom vi nådde målet innan. Så kan den uteblivna konflikten ses.

 

Konfliktvapnet var efterfrågat och många medlemmar beredda att skjuta skarpt, konstaterar förhandlingschefen Niklas Simson och drar en parallell som många poliser kan relatera till.

 

– Som polis vet du vad det innebär att gå in i höjd beredskap och du vet också att i 99 fall av hundra går man ner i beredskap för att man lyckas lösa situationen med styrka av hotet. Ungefär så är det här vapnet använt. Det är bara det att vi är inte är vana vid konfliktvapnet.

 

 

Att konfliktvapnet är sällan använt bidrog också till att det fick avsedd effekt, konstaterar förbundets chefsförhandlare Niklas Simson.

– Vi kommer inte att backa från att polisyrket måste värderas högre. Det nya avtalet sätter ramarna för att få till högre löner för poliserna. Det ger ytterligare en pusselbit, vid sidan av vår överenskommelse med Polismyndigheten om att satsa på polisernas löner.

Ett avkall vi tvingades göra i förhandlingarna med Arbetsgivarverket gällde individgaranti, det vill säga höjda löner för ALLA poliser. Men vi fick istället genom förhandlingsordningen som är mer värd. Förhandlingschef Niklas Simson förklarar varför:

 

- Med stöd av förhandlingsordningen kan våra regionala företrädare påverka de löner som sätts ute i organisationen på ett helt annat sätt än när vi bara förhandlar nationellt. Därmed är förhandlingsordningen ett bättre instrument för rättvisare löner än individgarantin som slår blint och lika för alla. Hade vi inte fått förhandlingsordningen hade vi dock krävt individgarantin istället, säger Niklas Simson.

 

Förutom det vi vann vad gäller innehållet i avtalet, fanns också en tidsvinst att ta i beaktande.

- Ska vi kunna höja polisernas löner med hjälp av de pengar som finns i budget idag måste sådana förhandlingar vara klara under februari. Annars går kostnaden inte att bokföra på innevarande år. Medling tar tid, konflikt tar tid och sedan tar även de lokala förhandlingar som krävs innan lönerna kan sättas tid, säger Niklas Simson.

 

Om ett år är det öppen avtalsrörelse igen och efter det här årets konfliktförberedelser har Polisförbundet ett väloljat maskineri till förfogande om vi skulle behöva dra konfliktvapnet igen.

 

C) Flera försämringar åkte av banan

 

En förhandling handlar inte bara om vad man vinner utan också om vad man slipper förlora. Arbetsgivarverket hade flera förslag till försämringar som vi lyckades avvisa i förhandlingarna:

 

-         Sifferlöst avtal.

-         Tillsvidareavtal som inte ger möjlighet till förhandlingar med stöd av konflikträtten.

-         Lönesättande samtal som huvudväg, kollektiv förhandling skulle bara kunna bli aktuell som undantag från regeln.

-         Möjlighet till lönesänkning vid omplacering på grund av sjukdom, skada eller arbetsbrist.

-         Möjlighet att stänga av personal vid "skälig misstanke".

-         Minskad rätt till sparade semesterdagar från 35 till 30.

-         Slopad rätt att under två år kunna vara tidsbegränsat anställd vid någon annan myndighet i staten med tjänstledighet från Polismyndigheten.

-         Slopad rätt till ledighet för:

-          flytt

-          sjukdomsfall, dödsfall, begravning, bouppteckning eller arvskifte inom egen familj eller den närmaste släktkretsen

-          fackligt förtroendemannauppdrag

-          examen och tentamen

 

Så, det är inte bara en uppsida av  avtalet, det finns en nedsida också som förhoppningsvis aldrig kommer att läggas upp på förhandlingsbordet igen...

 

Information från Polisförbundet utom sista meningen, som är min egen.

 

Tommy Hansson