Publicerat 2020-01-07 09:30

Polisbristen kan vara skillnaden på liv eller död

Polisbristen visar sig på olika sätt på olika platser i Sverige. I Malmötrakten, räcker poliserna inte till för att vara tillräckligt förebyggande för att förhindra grova våldsdåd. Vilket medför nationella förstärkningar från andra områden där polisbristen visar sig på annat sätt. De allra mest utsatta områdena är prioriterade, men brott sker på många andra håll också.

Sveriges Radio beskriver ett tragiskt fall på en ort som inte så ofta nämns när det gäller grov brottslighet. Det handlar om Kalix, i lokalpolisområde östra Norrbotten. En dag i våras, ringde grannar om ett våldsamt lägenhetsbråk. Radiobilen i LPOt var redan upptagen med ingripande i Överkalix, så till lägenhetsbråket skickades en radiobil från LPO Luleå, runt 8 mil bort. Tiden innan polisbilen hann fram blev därigenom drygt en timma. Grannarna kunde konstatera att det bara tog en halv timma innan det blev tyst från den aktuella lägenheten.

När radiobilen väl kom till adressen, kunde det konstateras att en ung kvinna bragts om livet, och livsräddande åtgärder var fruktlösa. En misstänkt gärningsman greps på adressen. Men sorgen för de anhöriga måste vara fruktansvärd, kanske hade fler poliser kunnat rädda hennes liv.Lokalpolisområdeschefen i Östra Norrbotten beskriver händelsen som en olycklig konsekvens av den krassa verklighet poliserna i norra Sverige jobbar i.

Blåljus är allvarligt oroade över polisbristen i Sverige. Det talas om tusentals nya poliser, (ca 7000 till 2024) men dessvärre har polisutbildningen i Umeå, som är den utbildning som främst försörjer norra Sverige med nya poliser, sedan flera år stora problem med att fylla utbildningsplatserna. Det har flera gånger bara lyckats att fylla varannan plats med blivande poliser, och till vårterminen 2020 är det ännu värre. Runt 80 poliselever lär dyka upp till de 225 platserna på skolan, eller med andra ord ca en tredjedel av det möjliga och önskvärda antalet.

Det är extremt allvarligt att polisyrket ännu inte blivit attraktivt nog att fylla alla platserna på polisutbildningarna med lämpliga blivande poliser.

Tommy Hansson
Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994