Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-02-20 14:20

Poliserna förtjänar högre löner

Det är rubriken på en ledarartikel som är skriven av Aleksandra Boscanin i Göteborgsposten. Hon har noterat hur det från politiskt håll talas om fler poliser och högre polislöner är ju en förutsättning för att åstadkomma det inom rimlig tid. SCB har noterat att det finns närmare sextusen poliser som valt att jobba med något annat.

Aleksandra hänvisar till
SCBs statistik som tidningen Du och Jobbet tagit fram. Där räknas endast poliser med polisutbildning som högsta utbildning. Det kan alltså finnas poliser med en annan högre utbildning som ändå jobbar som polis. I uppgifterna ingår därför inte poliser som jobbar som polischefer, inte heller poliser under 25 respektive över 64 år.

(Det torde i och för sig innebära att varken undertecknad eller exempelvis Martin Marmgren räknas som poliser. Det skulle heller inte Lena Nitz göra om hon återgick till yrket.)

Å andra sidan visar statistiken att det finns många människor som skulle kunna återgå till polisen om bara villkoren vore de rätta. Alla undersökningar pekar på att trots många gånger dåliga arbetstider och arbetsmiljö, är det lönesättningen som får de flesta poliserna att överväga att byta yrkesbana. Och att välja att stanna kvar hos sina nya arbetsgivare.

Aleksandra avslutar sin ledare med orden:

"Socialdemokraterna talar numera gärna om fler poliser, men är desto mindre benägna att avsätta pengar i budgeten för höjda polislöner. Det duger inte om man menar allvar med att vilja bekämpa den ökande otryggheten. Medborgarna förtjänar en fungerande rättsstat – och poliserna förtjänar rejält höjda löner."

Nu ska det medges, att vi ännu inte sett så kraftiga budgetförstärkningar som skulle krävas för att vända utvecklingen. Några öronmärkta polislönepengar finns det inte. Dock kommer mer pengar de närmaste åren, då det anslagits sju extra miljarder. Vår nye rikspolischef Anders Thornberg har berättat att han kommer att beskriva för politikerna vad som krävs. Idag berättar han på Intrapolis att han kommer att besöka olika verksamheter inom polisen varje vecka. Idag var han på sin gamla arbetsplats, Södermalmspolisen och invigde sitt klädskåp!

Vi får hoppas att politikerna lyssnar.

Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994