Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-04-27 10:50

Polishögskolan får en riktig polis som professor

Som bekant har Polisförbundet genom åren kämpat för att göra Polishögskolan till en akademisk utbildning med stora praktiska inslag. Vissa politiker har tvekat eller motsatt sig detta med motivationen att poliser skulle vara rädda för bildning. Allt detta i Sverige. Dock, i Norge är Polishögskolan en riktig högskola.

En riktig polis, som bland annat jobbat i några av Sveriges mest utsatta förorter, är Stefan Holgersson. Han har skrivit flera böcker som bland annat är studiematerial på polishögskolorna (som inte är några högskolor). Men dessa böcker och studierna som ligger till grund för dem har han fått genomföra vid Linköpings Universitet, eftersom polisforskning i Sverige är sorgligt eftersatt. Polistidningen berättar att Stefans kompetens inte riktigt passat in i mallen för den svenska polismyndigheten, även om han har gedigen forskning bakom sig förutom att han har uppenbara erfarenheter från polisverksamhet på olika platser i Sverige. När han vid omorganisationen sökte tjänster i den nya polismyndigheten blev hans kompetens ganska "sågad" av polisens HR-specialister.

Desto roligare då att kunna gratulera vårt broderfolk, norrmännen, som inte bara har en riktig akademisk polishögskola, utan dessutom snart en nyutnämnd polisprofessor, som både tänker fritt och stort. Alltså en person som knappast varit inblandad i införandet av exempelvis PUST-haveriet, pinnjakten eller den nya polisorganisationens avarter. Den som vill kan läsa Stefans CV här.

Polisförbundets ordförande, Lena Nitz skriver om utnämningen på Twitter:

”Grattis till professuren Stefan! Och ett grattis till Polishögskolan i Oslo som får en av svensk poliskårs bästa kollegor som professor. Beklagar Polismyndighetens oförmåga att ta tillvara den tillgång du är och att Sverige inte har en riktig polishögskola”

Med det sagt, Grattis Norge och Grattis Stefan även från oss på Blåljus!

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994