Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-12-17 10:20

Polislönelyftet och rekryteringstappet uppmärksammas i media

Blåljus har i våra senste nyheter kommenterat Polismyndighetens glädje över att (max) 624 polisstudenter börjar kurserna i januari 2018. Dessutom har vi haft nyheter om polislönelyftet, förhandlingarna och dess finansiering. DN, SvD, DI och andra media har noterat Polisförbundets nya mål på 15% löneökning för poliser under avtalsrörelsen. Nu förklarar Peppe Larsson och Polisförbundets ordförande Lena Nitz hur det hela hänger ihop i Expressen...

Alla säger sig numer vara för fler poliser. Och det behövs.

Expressen uppmärksammar en Tweet som Peppe delar,
där han konstaterar att runt 500 platser inte fyllts på polishögskolornas polisutbildningskkurser totalt. Tänk vad vi hade kunnat göra med dessa poliser. Kanske hade de i sig bidragit till bättre arbetsmiljö och fått några äldre poliser att orka jobba på ett tag till...


– Det är djupt oroande att vi har så många tomma platser. Det är i stort sett en hel termin som går tom, så att säga, förklarar Peppe Larsson till Expressen.

– Vi behöver varje kollega som vi kan få in. Och framför allt behöver vi stoppa upp  kollegorna som nu lämnar i alltför hög takt.

 

Peppe noterar vad det betyder när det normalbemanning har blivit minimibemanning. Det sliter på poliserna och gör att allmänheten kan få vänta på hjälp. Han säger till Expressen att han är  orolig att detta över tid leder till att vi har en slutkörd poliskår. Något vi har på vissa håll redan i dag med kollegor som jobbar massor av övertid bara för att verksamheten ska gå runt...

 

Även Polisförbundets ordförande Lena Nitz uttalar sig i tidningen och noterar att

de här platserna kommer att stå tomma samtidigt som poliser fortsätter att lämna yrket i hög takt. Hittills i år har närmare 480 poliser lämnat polisyrket av annat skäl än pension.
Lena har ett tydligt recept för att vända utvecklingen och säger till Expressen:

- Polisyrkets status måste höjas, vilket inte är vad man gör nu när man sänker antagningskraven. Det går inte att gena i kurvorna för det här är ett yrke som man verkligen måste klara av.

 

- Dessutom måste polislönerna höjas rejält för att locka fler kvalificerade sökande – och för att få stopp på avhoppen. Vi kommer förhoppningsvis att ta ett steg i den riktningen i den här avtalsrörelsen, men det kommer inte att räcka. Det måste till mer pengar framöver.

 

Blåljus är inte förvånad över att polisens kris är högst upp på agendan. Vi behöver inte länka till de fruktansvärda brott som bara den senaste tiden skakat upp Malmö, Stockholm, Göteborg och andra delar av Sverige. Vi har förfärats av väpnade attacker, av tortyrliknande gruppvåldtäkter, av knivdåd. Och, som Peppe beskriver direkt från verkligheten, poliserna har problem att räcka till. Vi behöver varje ny polis vi kan få. Hellre en ny polis än en ny polishögskola, skulle man ironiskt kunna formulera det - så länge yrket inte är tillräckligt attraktivt för att fylla platserna på de tre befintliga polishögskolorna med lämpliga blivande poliser.

 

Mot bakgrund av det är vi nöjda med att förhandlingarna om polislönerna fortsätter även under julhelgerna. Nu duger bara ett resultat som vänder utvecklingen på riktigt. För Polisen ska inte bara räcka till för att trygga demokratin, vi ska även ge medborgare och företagare skydd i deras vardag. I storstäder, förorter och i glesbygd. Då måste vi bli fler.

 

Tommy Hansson

 

 


Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994