Publicerat 2019-11-18 12:50

Polispengar till jul i region Mitt o Öst

Polistidningen har intervjuat två av Polisförbundets förhandlingsansvariga som berättar vad resultatet blev i deras löneförhandlingar med arbetsgivaren. I region Öst verkar den förhandlingsansvarige vara nöjd, medan region Mitts förhandlingsansvarige är mer måttligt entusiastisk över resultatet.

Det verkar också vara olika principer för hur löneökningarna kommer att fördelas, i Öst berättar den förhandlingsansvarige för Polistidningen att de har varit ganska överens med arbetsgivaren om fördelningen. Genom att man satsat på KUV (Karriär och Utvecklingsvägar) för hela avtalsperioden har drygt hälften av poliserna fått 1000:- extra löneökning. Pengarna kommer till jul, och är retroaktiva från 1 juni 2019. Resten av poliserna i regionen, ska få ut 5,5% i snitt. Exakt vilka som får KUV-pengar och med vilka belopp får arbetsgivaren avgöra.

Den förhandlingsansvarige konstaterar att det i varje fall inte är beroende på region Öst, om svenska poliser inte uppnår Polisförbundets mål om 15% löneökning i snitt för avtalsperioden 2017-2020.

I region Mitt har man gått annorlunda tillväga. Där har KUV-pengarna lagts på utredande poliser med anledning av att tidigare satsningar gått till andra kategorier. Den förhandlingsansvarige är nöjd med att systemet bygger på erfarenhet, en polis med 12 år i tjänst kan få 1200:- extra  och en polis med 10 år i tjänst kan få 1000:- extra. Knappt hälften av löneutrymmet på 5,7% kommer att användas till individuell lönesättning. Det är den högsta löneökningen i snitt på polisen någonsin, konstaterar den förhandlingsansvarige, men han är ändå missnöjd med att poliserna inte når upp till medellönen i staten ens efter denna satsning.

Den förhandlingsansvarige i polisregion Mitt menar att regionen är en låglöneregion i en höglöneregion om man ser till andra statliga arbetsplatser. Poliserna strömmar bort från verksamheten även från region Mitt. Det enda som skulle kunna ändra på det är en riktad lönesatsning från regeringshåll.
– Man behöver se på polisbristen som det samhällsproblem det är. Det är inte en fråga för parterna, säger han till Polistidningen.
Vi har efter att artikeln publicerats fått beskedet att i region Mitt kommer de retroaktiva lönerna att kunna betalas ut på januarilönen. Därav vår något missvisande rubrik.
 
Blåljus gratulerar våra fackliga kollegor till att ha lyckats ro ett avtal i hamn. Vi oroas av att poliserna i region Stockholm inte kommer att få någon löneökning till jul. Visst är löneökningarna retroaktiva, men trots att våra löneförhandlare jobbat hårt och länge för att tillvara ta avtalets möjligheter, har parterna i Stockholm ännu inte kunnat enas. På onsdag kommer parterna att samlas och få nationellt stöd för att förhoppningsvis komma närmare en lösning. Blåljus kommer att återkomma så fort det finns någon ny information att lämna. Vi vet att många poliser i vår region har höga kostnader men lika låga lägstalöner (ingångslöner) som alla poliser i Sverige. Å andra sidan finns en konkurrenskraftig alternativ arbetsmarknad.
 
Vi har idag skrivit om en journalist på Expressen som förstått poliskrisens orsaker. En del politiker har också börjat förstå. Men ännu har inte tillräckligt gjorts åt saken.
 
Tommy Hansson
Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994