Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-10-23 08:40

Rikspolischefen och politiker om polislönelyftet

Rikspolischefen berättar i sitt veckobrev om det allvarliga attentatet mot Helsingborgs polisstation. De kan kallas en attack mot samhället, eller demokratin, oavsett vilket är det en helt oacceptabel handling, konstaterar han. Rikspolischefen har även tagit till sig Insynsrådets politikers synpunkter på lönesättning av svensk Polis.

Politikerna i Insynsrådet och de regionpolisråden gav Dan Eliasson två tydliga uppdrag, avslöjar han i veckobrevet:

"I måndags träffade myndighetsledningen politikerna i det nationella insynsrådet och de sju regionala regionpolisråden. Vi gav dem en aktuell lägesbild och vad vi bör prioritera särskilt de kommande åren.

De gav oss två tydliga medskick. Satsa på löner och arbetsvillkor för att stärka polisens roll som en attraktiv arbetsgivare. Och fortsätt att satsa på de utsatta och särskilt utsatta områdena. Mycket av otryggheten i Sverige härrör från dessa områden. Kloka synpunkter som också är ett kvitto på att vi jobbar med rätt frågor. Viktigast av allt var stämningen bland ledamöterna. Den kritik som fanns för ett år sedan var inte så framträdande. Jag tror att det speglar det faktum att vi fungerar bättre som organisation idag, även om mycket jobb återstår."

Blåljus inser att de två medskicken är beroende av varandra. Satsningen på utsatta och särskilt utsatta områden är beroende av att poliserna blir fler. Både i sådana områden, på kriminalavdelningar och i glesbygd. Då måste Polismyndigheten kunna erbjuda sina poliser marknadsanpassade löner. Annars fortsätter både polisflykten och rekryteringsproblemen.

Nu är det dags att fylla polislönelöftena med ett materiellt innehåll som vänder trenden. Det måste bli ett polislönelyft värt namnet.

Eller som Polisförbundets ordförande Lena Nitz skriver i tidningen ETC:

"Förra året valde över 400 poliser att lämna yrket innan pensions­åldern. Erfarenhet och kompetens försvinner från organisationen i en tid då svensk poliskår står inför tuffa utmaningar. Brottsligheten har förändrats, blivit mer komplex och svårutredd och ett större utanförskap har etablerats.

 

 

Utan en rejäl förstärkning har vi svårt att vara hela Sveriges polis och finnas till för människor oavsett om de bor i miljonprograms­områden eller i glesbygd. Det blir svårt att klara både vardagsbrott och den grova kriminaliteten. För att klara samhällsuppdraget krävs att utredningsresurserna stärks och att poliserna som rör sig ute i samhället bli fler.

 

I en undersökning som vi gjort bland våra medlemmar anser drygt fyra av tio poliser att personalbristen är förklaringen till att allt färre brott klaras upp.

 

För att stärka polisen anser Polisförbundet att:

Polislönerna måste höjas


Nu startar löneförhandlingarna mellan Polismyndigheten och Polisförbundet. Regeringen har tillfört extra resurser och det finns därför förutsättningar för att uppvärdera polisyrket. Lönen måste stå i proportion till det ansvar och de tuffa arbetsvillkor som poliser har. Uppvärderingen krävs för att minska kompetenstappet och locka fler till yrket."


Som Blåljus läser Rikspolischefen och Polisförbundets ordförande, borde det finnas goda möjligheter att göra om polislönelöftet till ett polislönelyft som ger allmänheten den polisverksamhet de vill ha!

Rikspolischefen vill det. Politikerna vill det. Polisförbundet vill det. Poliserna är värda det!

Tommy Hansson 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994