Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-01-11 21:30

Stockholms Socialdemokrater vill ha polisöverenskommelse

Blåljus har noterat att både Liberaler och Moderater kräver nya resurser till Polisen för att få slut på den skenande våldsbrottsligheten. Det är så klart inte acceptabelt med skjutningar och handgranater som drabbar både kriminella och andra människor. Idag kan vi läsa i SvD om nya beräkningar som beskriver hur våldsbrottsligheten inte bara kostar liv och hälsa, utan även kostnader i mångmiljardklassen. Så det skulle löna sig att stoppa våldsutvecklingen även i ekonomiska termer.


Redan tidigare har regeringen gett Polismyndigheten i uppdrag att göra polisyrket attraktivt, men flykten från yrket och rekryteringssvårigheterna fortsätter. Så vi kan väl konstatera att uppdraget inte är verkställt på långa vägar. Blåljus har kommenterat de politiska kraven med följande text:


"Polisförbundet har länge efterlyst en blocköverskridande överenskommelse kring polisen, att politikerna ska sluta ge varandra skulden för att det idag finns för få poliser i förhållande till brottsligheten. Ingen kan lägre förneka att vi har en poliskris, en kris som går ut över mäns och kvinnors trygghet. I stället borde alla kunna enas om en hållbar polispolitik som får fler poliser att vilja stanna kvar i yrket, förbättrar rekryteringen och rent av får ett flertal av de poliser som slutat att vilja återkomma som polis...


För det främsta skälet att lämna polisyrket är hur det värdesätts ekonomiskt."


Nu får vi medhåll från Stockholms Socialdemokratiska ledare, Karin Wanngård. Hon skriver på SvD debatt om våldsvågen i Stockholms län, och konstaterar att polisen behöver mer resurser för att möta den växande brutaliteten bland de gängkriminella i Stockholm som saknar tidigare svenskt motstycke. De individer som ligger bakom de här dåden ska bort från våra gator och torg. Allt annat är oacceptabelt.

 

Karin noterar att regeringen anslagit drygt sju miljarder extra för att ge polisen resurser att angripa brottsligheten, det duger inte med nödlösningar som vaktbolag och dyligt. Karin skriver att hon som finansborgarråd i Stockholm kräver att partierna gör en blocköverskridande uppgörelse i Sveriges riksdag om polisens långsiktiga resursförsörjning. Inom denna ska bemanning och lagstiftningsverktyg för att bryta gängens våldspiral i utsatta områden säkerställas.

 

Polisregion Stockholm har länge jobbat intensivt i Järvaområdet. Efter måndagens skjutning meddelades att ytterligare bemanning och resurser kommer omprioriteras för att stoppa gängvåldet. Det är nödvändigt. Men politiken måste nu i sin tur signalera att polismyndigheten kommer att ges de stabila och långsiktiga förutsättningar som krävs för att fullborda uppdraget. Detta utan att annan viktig brottsbekämpning nedmonteras.

 

De medborgare som känner oro över våldet vill inte se politiskt taktiserande eller anbudsbingo partierna emellan, de vill se ansvarstagande, skriver Karin Wanngård, och avslutar sin artikel med att lova kommunala satsningar i utsatta områden, men att det måste vara polisen som agerar mot gängen och stoppar våldsamma konflikter – låt oss gemensamt se till så att myndigheten har resurser och förutsättningar för det.

 

Nu har vi hört politiker från snart sagt alla håll berätta att de äntligen uppfattat problemen, igen. Direkt efter valet 2014 var de lika eniga om att polisen inte behövde mer pengar. Omorganisationen skulle lösa alla problem. Det får vara slut på det politiska taktiserandet, med Karin Wanngårds ord, nu behöver poliserna i Stockholm uppvärderas på ett sätt som gör att de stannar kvar i yrket och så att det går att rekrytera framtidens poliser. För det kommer inte att bli en helt enkel match att vända utvecklingen. Poliserna som är beredda att ta den matchen måste värderas därefter.

 

Tommy Hansson

 

 

 


 

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994