Svår vilotid, motsägelser, fackliga löner

Nu måste vi ta itu med att utbilda chefer, arbetsledare och planerare på det här. Vi kan inte räkna med att det här ska fungera förrän vi kan det grundligt, säger Kenneth Falk till Blåljus. Bakgrunden är att vi sedan i måndags har ett nytt arbetstidsavtal. Läs mer om detta nedan. Läs också om motsägelsefulla underrättelser om Salem och polisfackets storsatsning där, om en snabbpublicering av löner, om framtidsgruppens första sittning, om senaste nytt i rekryteringsaffären och insändare.



- Avtalet gäller från första januari 2007, fortsätter Kenneth som i polisfackets styrelse haft ansvaret för förhandlingarna om arbetstiden. Men i praktiken dröjer det längre än så innan allt fås att fungera. Vi kan inte kräva det förrän utbildningen genomförts som vi just nu diskuterar med arbetsgivaren.

Säg tre bra saker med det nya avtalet


- Jag är nöjd med att vi backat bandet i fråga om arbetstidsjämförelser. Enligt förra avtalet kunde vi bara få tidskompensation. Nu går vi tillbaka till det som gällde längre tillbaka – vi kan välja mellan tid och pengar.

- Det är också bra att frågan om rast och måltidsuppehåll reglerats på ett vettigt sätt. Kan man inte göra något meningsfullt med sin rast för att det är mörkt och mitt i natten ute så är det måltidsuppehåll som gäller. För det tredje är jag nöjd med tydligheten i det nya avtalet.

Några saker som inte är bra?


- Ja, då måste jag nämna det avsnitt – paragraf 17 – som inte är tydligt. Den tar upp vilotiden. Där kommer det att ta tid innan vi anpassar oss. Jag vill särskilt peka på brytpunktens betydelse för hur de nya arbetstiderna fungerar.

- Det kommer att bli inkörsproblem av olika slag som kommer att påverka verksamheten.

- Negativt är det också för dem som av olika skäl – kanske övernattningslägenhet – vill komprimera arbetstiden. Det blir svårare.

- Jag vill redan nu puffa för att ett bra sätt att utnyttja de nya reglerna är att jobba i block – det vill säga tre-fyra nätter i rad, ledighet, tre-fyra kvällar i rad, ledighet och så vidare. Rent fysiskt betyder det mindre stressproblem för kroppen. Sedan ska man komma ihåg att mycken stress orsakas av listor som inte är familjeanpassade. Det är också viktigt att hålla ögonen på.

- Min uppmaning blir, slutar Kenneth:

- Se till att verksamheten fungerar på ett bra sätt och låt oss införa förändringen till de nya arbetstidsreglerna på ett sansat sätt med skriftliga underlag och utbildning i ryggen. Man kan inte utan utbildning gissa sig till vad vi under år av förhandlingar kommit fram till. Tolkningar är som bekant svåra att beskriva kortfattat i text.

- Jag är nöjd med avtalet – det var det bästa vi kunde få i det här läget, säger Lars Ericson, ordförande i polisfacket i Stockholms län. Men jag vill understryka att vi enats med arbetsgivaren om en utvärdering  hösten 2007. Då får vi en tydligare bild av avtalet.



I Blåljus kan du ta del av det nya arbetstidsavtalet i PDF-filer på två sätt.

1. En kortversion med de viktigaste nyheterna:

Kenneths korta version

2. Det fullständiga avtalet.

Arbetstidsavtal, periodplanering, flex

Av tekniska orsaker vars djupare innebörd är okänd för Blåljusred finns det ett sidhuvud om periodplanering i hela dokumentet i PDF-filen. Vänligen bortse från det.

-----------------------------------------------------------------

Facklig
storsatsning
runt Salem
-

Det kommer in många motsägelsefulla underrättelser om vad som väntar i Salem på lördag, säger polisinsatschefen Anders Sigurdsson till Blåljus. Ryktena flödar också. Men vi har en arbetshypotes.



- Vi är också mycket väl förberedda och motivationen är hög hos poliserna. Det gäller inte minst våra kolleger från Skåne län och Västra Götaland. De verkar nöjda både med bemötande, inkvartering på ett hotell och utbildning.

- Under fredagen ska de fortsätta sin lokalisering i uniform ute i Stockholms läns pendeltågsnät och utforska Centralstationen och området kring den tillsammans med lika många poliser från länet som är guider. Det blir nog en lugn och trygg tid för resenärerna i morgon.

Polisfacket i länet gör en stor satsning på att finnas till hands för medlemmarna  under demonstrationerna och eventuella händelser runt dem på lördag. Nio företrädare varav ett flertal skyddsombud är ute i verksamheten. Förhoppningsvis har alla poliser som är med har redan fått foldern tillsammans med handvärmare och en lathund för anmälan av arbetsskador/tillbud  från polisfacket. Om du inte har detta – skaffa det. Där hittar du alla aktuella mobiltelefonnummer plus ett nummer till en särskild facklig jourtelefon. Behöver du stöd eller hjälp i någon fråga – tveka inte att ringa. Du kan räkna med en snabb insats på plats.



Om något allvarligt inträffar på lördag uppdaterar Blåljus igen samma kväll.

-----------------------------------------------------------------

Snabb lönenotis
efter Blåljusfråga


Frågan om fackliga företrädares löner har uppmärksammats i medierna. I vissa fall är de anmärkningsvärda för att uttrycka det artigt. När fackliga förtroendemän börjar snudda vid näringslivets VD-löner måste rätt många i medlemsleden börja undra.



Hur står det då till i vår egen organisation? Blåljus skrev till Polisförbundet centralt och undrade hur Jan Karlsens lön och förmåner ser ut. Det tog skruv och det dröjde bara några timmar så las uppgifterna ut på förbundets hemsida. När Blåljus griper in… Vi fick som svar ett e-brev som hänvisade till hemsidan. Så här står det där:

Förbundsordförandens lön och förmåner


Dagens Nyheter har granskat hur mycket ordföranden i olika fackförbund tjänar och hur stor löneökningen har varit. Polisförbundets ordförande Jan Karlsen tjänar 75 000 kronor i månaden. Under den senaste lönerevisionen, som ägde rum i oktober 2006 och som avser perioden 1 april 2006 och framåt, höjdes lönen med 10 000 kronor (från 65 000 kr/mån). Det motsvarar en löneökning på 2,41 procent per år eftersom Karlsen har haft samma lön mellan 2000-2006.

Utöver lön har förbundsordförande samma förmåner som de anställda på kansliet. Det vill säga 1500 kronor per år i bidrag till träningskort och möjlighet att få ersättning för läkarbesök.

Förbundsordförandes pensionsavtal följer kansliets kollektivavtal. Pensionsåldern är 60 år* och pensionen ligger på 72 procent av slutlönen. I mars 2003 fattade förbundsstyrelsen dessutom beslut om en extra pensionsinbetalning för Karlsen med 20 000 kronor i månaden. Beslutet avser perioden 1 april 2002 och framåt.

*För alla anställda som anställdes före den 1 januari 2004 är pensionsåldern 60 år. För de som anställdes efter detta datum är pensionsåldern 63 år.”

Hur ser det då ut i polisfacket i Stockholms län?


Lars Ericson, ordförande i ett polisfack som organiserar drygt 4500 medlemmar, tjänar

35.500:- i grundlön,

3000:- i funktionstillägg och

3308:- per månad i arvode (prisbasbeloppsbaserat)

Summa 41.808:- i månaden.

Lars får ingen övertid, inget inrikes traktamente, inget restidstillägg och 18:-/mil när han använder egen bil vid förrättning. Pension får han som alla andra poliser.

-----------------------------------------------------------------

Alla sinnen öppna
inför facklig framtid


-

Vi närmar oss de här frågorna förutsättningslöst med alla sinnen öppna, förklarar Kenneth Falk som är sammankallande i ”Framtidsgruppen” inom polisfacket i Stockholms län. Gruppen startades i anslutning till att de allvarliga motsättningarna mellan poliserna i Stockholms län och Polisförbundets centrala styrelse kulminerade i höstas.



- Vi har haft vår första längre sittning, berättar Kenneth, och vi har bestämt oss för att analysera den fackliga historien, titta på vad som hänt de senaste åren och sedan noga höra oss för hur man se på det här i föreningarna runt om i länet. Utifrån det ska vi fundera över framtiden.

- Vi vill inte forcera det här arbetet och lämna ifrån oss något ofullständigt eller oseriöst. Vi räknar med att presentera en lägesrapport i februari-mars och en skriftlig produkt i maj-juni 2007.

-----------------------------------------------------------------

Möjlighet missa svenska
luftades redan förra året


-

Rektor Birgit Hansson berättade för ungefär ett år sedan på ett möte med oss om planerna på att släppa personer som inte godkänts i svenskprovet vidare i antagningsprocessen. Vi i studerandeföreningen på Polishögskolan i Solna sa till henne att vi inte tyckte det var någon vidare god idé.



Det berättar Dolly Toma i Studerandeföreningens styrelse för Blåljus. Dolly har ägnat mycket intresse åt jämställdhetsfrågor inom styrelsen.

- Just nu håller vi på att diskutera olika förslag till hur vi tror att man kan öka mångfalden bland dem som antas till utbildningen, fortsätter hon. Men jag vill inte gärna gå in på hur vi resonerar ännu. Det här en mycket viktig fråga och vi måste diskutera den noga så att vi verkligen kan stå för förslag som vi kan komma att lämna senare.

- Det jag kan säga är att vi inte tror på den lösning som rekryteringen testar just nu, slutar Dolly.

-----------------------------------------------------------------

INSÄNDARE:

Vet de alls
vad de gör?


”Jag blir verkligen så trött. Måtte framtidsgruppen snart bli kvar så vi kan gå från snack till handling. Polisförbundet centralt är ingen tillgång – det är en ren belastning som vi betalar åtskilligt med stålar varje månad för att släpa på.

Nu får vi veta att Lillemor Melin-Swing som är vice ordförande i förbundsstyrelsen tidigt fick veta att man släppte folk som inte klarat svenskprovet vidare i antagningen.  Detta fick hon alltså veta långt innan eländet läckte ut i medierna. Tror ni hon slår larm? Nej, hon tiger om hela saken som om den alls inte angick förbundets medlemmar.

När förbundsordföranden efter avslöjandet i, jag tror DN, satte upp ett vått finger i luften märkte han att det blåste opinionsstorm både från medlemmar och från andra håll och då heter det på förbundets hemsida att det inträffade är ett hot mot rättssäkerheten. Men det var tydligen inte ett hot mot rättssäkerheten när Lillemor M-S fick veta om det eftersom hon begravde hela grejen. Vilka pajaserier – vet de alls vad de gör?

Hanteras andra frågor inom förbundet centralt på samma sätt? I så fall är våra förbundsavgifter inget annat än pengar rätt i sjön.

Jag hade en ovanligt lång lugn stund i helgen och ödet ville att den tillbringades intill en Internetdator. Jag ramlade in på Blåljus sidor från representantskapet i Malmö och kom att läsa allt om vad som hände där.

En mening ur ett vittnesmål från ett av våra ombud har etsat sig fast i mitt minne. Det stod ungefär: Efter ett tag märkte vi att vi från Stockholms sida måste sluta att stödja Polishögskolans motioner. Risken fanns annars att de skulle bli avslagna allihop bara för att vi stödde dem.

Det säger mer än något annat jag läst om stockholmspolisernas situation i Polisförbundet. Majoriteten motarbetar oss så urskillningslöst att det till och med får gå ut över dem vi bara rör vid. Man har nu ställt oss helt utan representation och strukit alla våra möjligheter för oss att få något inflytande. Det står majoriteten fritt att behandla oss som det passar. Och hur det är har vi fått se exempel på.

Snabba på framtidsgruppen.

”Bosse””

I hemlighet kan
alla regler brytas


”Ändamålet helgar medlen sa de gamla jesuiterna. Marie Andersson på rikspolisstyrelsen har, som det heter, fört uttrycket till helt nya höjder.

I den politiska korrekthetens namn går det bra att bryta mot alla regler. Och ännu bättre går det om man gör det i allra största hemlighet. Hade hon rott hem det här hade ingen fått veta att vi riskerar att få in poliser som inte till fullo förstår vad folk säjer eller vad det står i lagen och andra böcker.

Journalister når inte i närheten av min tio-i-topp-lista. Men nog måste man erkänna att de är bra att ha när folk i maktpositioner försöker mörka med sådant som inte tål ljuset.

Jag som alla andra måste nu förstås bedyra att jag inte har något emot invandrare i polisen. Alldeles tvärtom. Genom släktband har jag kommit i vardaglig och trevlig kontakt med invandrare långt bortifrån. Män och kvinnor som är djupt upprörda över vad några invandrarungdomar ställer till med i Sverige. Vettiga personer som skulle passa utmärkt till svenska poliser om de inte växt upp i en kultur där poliser är värre fiender än den lede själv. Trots att många av dem är födda här kan de inte skaka av sig motviljan mot allt uniformerat och beväpnat. Kanske nästa generation eller näst-nästa. Men det är ju nu vi behöver dem.

Hur man löser det problemet är jag inte människa att tipsa om. Men ett vet jag – det går inte med hemligt fiffel med svenskprovet.

”Arbetsledare””  

-----------------------------------------------------------------

BLÅLJUS FÖRST
ÄVEN I DIN DATOR


Vill du göra Blåljus till din startsida på Internet? Det är mycket enkelt. Medan du har hemsidan uppe - klicka på Verktyg-Internetalternativ-Aktuell-Verkställ-OK och saken är klar. På så vis får du alltid senaste nytt från oss.

SLÅ ENSIGNAL!

NYHET! RING!

Har du en spontan tanke, en invändning, ett tips om något som hänt men samtidigt långt till en dator – ring Blåljus 0734 33 50 00 och berätta direkt. Du har givetvis, om du så önskar, samma rätt till anonymitetsskydd som när du skriver. VÄLKOMMEN I LUREN!

-----------------------------------------------------------------

UPPDATERINGAR OCH
ANTAL BESÖKARE


Blåljus, hemsida för polisfacket i Stockholms län, uppdateras normalt måndagar och torsdagar. Händer det något viktigt uppdaterar vi även andra dagar.

Den här sidan har uppdaterats torsdagen den 7 december 2006 kl 2355. Nästa planenliga uppdatering blir i måndagen den 10 december på Nobeldagen.

Vid uppdateringen måndagen den 4 december, stod vårt räkneverk på 243.803. Vid uppdateringen torsdagen den 7 december, hade 1107 besökare tillkommit och vi landade då  på 244.910.

-----------------------------------------------------------------

HISTORISKA GLIMTAR
- det hände just idag!


Den 8 december 1980 sköts beateln John Lennon till döds utanför sitt hem i New York.

Den 9 december 1969 utbröt en vild strejk ut i LKAB:s gruva i Svaapavaara när 250 man la ner arbetet i protest mot de hårda prestationskraven. Då strejken stred mot kollektivavtalslagen vägrade företaget att förhandla under pågående konflikt. På strejkledningens enhälliga uppmaning återupptogs arbetet 4 februari 1970. Men för arbetstagarna i allmänhet fick strejken ändå betydelse. Den blev delvis utgångspunkten för ett stort arbetsrättsligt reformarbete under 1970-talet. Det resulterade bl a i lagstiftning om anställningsskydd, fackliga förtroendemän och om medbestämmande i arbetslivet samt ökade insatser för arbetsmiljön.

Den 10 december är det Nobeldagen. Den 10 december 1901 delades Nobelprisen  ut för första gången. Prissumman var då 150 800 kronor och gick bl a till Francois Sully Prudhomme (litteratur) och Wilhelm Röntgen (fysik).

Den 11 december 1953 visades Sveriges första elektroniska dator BESK i matematikmaskinnämndens lokaler i Stockholm. Den var under en tid världens snabbaste dator. BESK är en förkortning för binär elektronisk sekvens-kalkylator. Den utnyttjades för teknisk-vetenskapliga beräkningar inom t ex  meteorologi, flygteknik, astronomi och talteori. Den avvecklades 1966.