Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-03-13 09:30

Två poliser per 100000 boende

Att räkna poliser kan sägas bli enklare ju färre poliser som finns. Men ändå, finns det ju nästan 20000 poliser i hela Sverige. Ändå märks bristerna, på utredningsenheter, på specialenheter men framför allt, på utryckningsstyrkor och lokalt förankrade poliser.

Rubriken verkar alarmistisk,
och man kanske kunde tro att detta rör sig om tassemarker eller obygder där människorna bor väldigt långt ifrån varandra, så att brottsligheten måhända inte uppstår så regelbundet. Men icke.

Expressen har värvat den specialiserade polisreportern Frida Sundkvist, som tidigare i ett antal mycket initierade reportage skildrat poliskrisen för SvD. Nu skriver hon om hur en natt i Stockholms polisområde syd kan bemannas. I reportaget får helt vanliga poliser beskriva hur alla poliser i yttre tjänst används till utryckningen medan det förebyggande och kontaktskapande polisarbetet ligger för fäfot. Utom i de allra mest utsatta områdena, dit poliser flyttats från andra bristområden.Kommunpolisen i Globens Lopo berättar för Expressen att de få poliser som arbetar ute skickas till utryckningsverksamheten för att åka på 112-larm. Uppsökande verksamhet mot ungdomar och missbrukare  prioriteras bort.– Vi har inte den närvaro vi skulle vilja ha i vårt lokala område. Vi kan inte heller arbeta brottsförebyggande vid Gullmarsplan, där skulle vi vilja vara mer frekvent än vad vi är i dag, säger han.

Tidningen noterar att den officiella siffran på polistätheten i Sverige, som sjunkit under de senaste åren på grund av befolkningsökningen och polisflykten, är 195 poliser per 100000 invånare. Men den siffran inkluderar poliser som arbetar med annat än kärnverksamheten, som på till exempel personalavdelningen, it-avdelningen eller kommunikationsavdelningen. Och så klart utredare, planerare, chefer och så vidare.

Utryckningspoliser är enligt tidningen 58 per 100000 medborgare. På pappret. Men alla dessa är så klart aldrig i tjänst samtidigt - till det kommer kommenderingar och ledigheter och så vidare, så verkligheten är aningen bistrare. Tidningen tar polisområde Stockholm Syd som exempel, där det ett söndagspass såg ut som följer: Ett arbetspass en söndag i slutet av februari vaktades hela polisområdet Stockholm Syd, som sträcker sig från Globen ned till Södertälje, av endast tolv polisbilar med två poliser i varje.

24 poliser med uppdraget att vakta 1,1 miljoner invånare.


Nåja, kanske var uppdraget snarare att ge dessa 1,1 miljoner människor trygghet mot det fåtal som ville begå brott mot dem. Förhoppningsvis anade de inte att det var så få poliser som skulle skydda dem, annars kanske Trygghetsmätningarna skulle ge ännu sämre resultat.

 

Tidningen noterar för balansens skull, att vid andra tidpunkter kan poliserna i yttre tjänst faktiskt vara dubbelt så många... (Eller hälften så få).


Ställföreträdande Rikspolischefen Mats Löfving uttalar sig för Expressen och säger att  trygghet generellt är en känsla, det är inte fakta. Men de flesta blir trygga när de ser och har tillgång till en polis. Det borde vi ha mer förmåga till än vi har i dag. Det är det lätt att hålla med om. 


Löfving beskriver vidare att i det korta perspektivet kommer vi anställa civila experter i en högre takt än vi gjort tidigare, så att fler poliser kan arbeta ute. Han noterar även att problemet med polisbristen finns både i storstäderna och i glesbygd.


Nu kanske någon ändå uppfattar det som att detta bara är ett isolerat problem som endast drabbar poliserna och medborgarna i polisområde Syd. Dessvärre visar artikeln att det ser ungefär likadant ut även på andra håll i vårt län. I polisområden Nord, som sträcker sig från Solna till norr om Norrtälje, saknas det exempelvis poliser till inte mindre än 600 pass under kommande 8-veckorsplanering.


Poliserna Ted Eriksson och Hanif Azizi kommenterar hur polisbristen påverkar polisarbetet och polisernas arbetsmiljö i klippet nedan. Dessutom beskriver Hanif vad som krävs för att stoppa polisflykten:


 


 


Blåljus hoppas att det ljusnar snart gällande polisbristen. Det kommer att komma ut fler poliser från polishögskolorna de närmaste åren, trots allt. Om vi även kunde få fler erfarna poliser att stanna kvar i yrket, skulle situationen kunna förbättras inom några år. Det vore ett viktigt bidrag för medborgarnas trygghet i vår tid.


Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994