Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-06-28 08:10

Vad gör polisen? Transporterar...

Blåljus flaggade redan i maj för att polisarrester i Region Stockholm stängs under sommaren, vilket vi bedömde riskerade att hålla det fåtal poliser som jobbar i yttre tjänst sysselsatta. Nu har arresterna stängt och resultatet lät inte vänta på sig.

Twitterkontot YB-Södermalm kunde genast efter stängningen beskriva förändringen på följande sätt: "Igår stängde arresten Södermalm för sommaren. Efter några timmar meddelade polisradion att arresten Norrmalm var full och omhändertaga/gripna fick börja köras ut i länet. Binder upp polispatruller på lång tid."

Dagen efter, var Norrmalms arrest full redan klockan 13:30. En vanlig vardag. Det innebär så klart att den underbemannade polisstyrkan i yttre tjänst tvingas köra runt på frihetsberövade i stället för att finnas på gatan där de behövs.

Chefen för kriminaljouren, tycks dock inte särskilt oroad enligt DN: Det blir inte färre poliser på gatorna utan frågan är hur länge man behöver vara inne och avrapportera. Att ett ärende tar längre tid beror på så många olika saker, inte bara vart personen förs. Just nu har vi en del sommarpersonal som kanske är ovana vid rutinerna och sedan är alla frihetsberövade olika och tar olika lång tid.
På Intrapolis beskriver polisområdeschefen i Stockholms City motiven och förväntade effekter av besluten om stängning av arrester:

Det handlar om att resurser måste användas klokt under ansträngda semesterperioder. Vi ser inte minst stordriftfördelar som gör semesterplaneringen bättre och som därför gynnar all personal.

 

Ledningens bedömning efter riskbedömningar är att det går att stänga några arrester utan allvarlig påverkan på verksamheten under sommaren.

 

– Det är dock ofrånkomligt att det i vissa fall kan bli längre avstånd för patrullerna och något längre avrapporteringstider.

 

För närvarande finns öppna arrester i Västberga, Flemingsberg, Norrmalm, Solna och Norrtälje. De som stängts, men kan vid akuta behov öppnas med omedelbar verkan är, Södertälje och Södermalm.

 

Sedan en lång tid tillbaka används inte arresterna i Täby, Sollentuna och Nacka.

Samtidigt sker samverkan med Kriminalvården för att vid behov fördela eller omfördela platserna och uppfattningen är att polisregionen har ett gott och fungerande samarbete, enligt polisområdeschefen.

 

Regionledningen för Kriminalvården garanterade att det är högsta prioritet att hålla våra överenskomna arrestplatser öppna, konstaterade polisområdeschefen.


YB-Södermalm säger till DN om ledningens förhoppningar att stängningen av arresterna skulle leda till ett bättre flöde i verksamheten samtidigt som pengar sparas, att han har svårt att få ihop den bilden. "Jag är dock bara en enkel polis från gatan och har inte helhetsbilden."

Nu är det dock inte bara enkla poliser från gatan som får problem att få ihop polisens transporter av frihetsberövade. Självaste justitieministern Morgan Johansson såg redan 2016 framför sig hur polisen skulle bli effektivare genom att Kriminalvårdens transporttjänst skulle ta över polisens handräckningar från den 1 april 2017.Nu blev det inte riktigt så i verkligheten. Vid 400 fall har det rapporterats att Kriminalvården inte kunnat ställa upp som önskats. Det har inneburit att polisen, som vanligt tvingats köra runt på frihetsberövade... Frågan är även om alla fall där polisen fått ta hand om transporterna har rapporterats. Men nu har det satts upp en åtgärdsplan...Under tiden får väl medborgarna fortsätta att fundera över varför de möjligen ser en polisbil som svischar förbi, men alltför sällan poliser som håller ordning eller ingriper mot brott...

Tommy HanssonGilla sidan: