Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-06-29 14:00

Vad gör polismyndigheten åt hot och våld mot poliserna?

Polisförbundets undersökning av vad poliser upplever i sin vardag, särskilt i yttre tjänst, har föranlett Polismyndigheten att lägga ut en "nyhet" (för det är väl inte en dementi eller dimridå) på polisen.se, som tycks antyda att problemet med våld mot poliser inte ökat. Eller om det är anmälningsbenägenheten som minskat?

I artikeln från Polismyndigheten berättas att antalet polisanmälda våldstillfällen mot polis har minskat mellan åren 2012 och 2016, samt att trenden fortsätter 2017. Då frågar man sig hur många poliser som exponerade sig i yttre tjänst, 2012 jämfört med 2017. Och om poliserna i dag ens har tid att skriva anmälningar om allt de utsätts för. Och vilket som är trovärdigast, polisernas upplevelser eller polismyndighetens förmåga att hålla sig ajour med verkligheten.

Det antyds även i Polisens artikel, som förklarar region Stockholms höga anmälningsantal, med att det där gjorts insatser för att få fler poliser att anmäla vad de råkar ut för där. En obehaglig fråga som omedelbart infinner sig, är varför motsvarande insatser i så fall inte gjorts i hela vår fantastiska polismyndighet...

Problemet är ju att när en polis får stenar kastade mot polisbilen eller sin person för trettiofjärde gången samma år, i samma område, utan att någon kunnat lagföras, finns ju risken att det känns meningslöst att sätta sig framför dataskärmen och skriva den trettiofjärde anmälan och tillhörande LISAanmälan.

Med det sagt, låter det åtminstone i nedanstående inslag i dagens luncheko, som att poliser i ledande befattning (Patrik Ungsäter och Gunnar Appelgren) i region Stockholm faktiskt tar saken på allvar, kanske kan de få underlag i sitt arbete i Polisförbundets undersökning. Vissa politiker med aspirationer på att leda Sverige in i framtiden tycks även de ha uppfattat allvaret i Polisförbundets siffror. Lagstiftning om hårdare straff för polisattacker borde komma tidigare, enligt Roger Haddad, L. SD vill ge minimistraff på fyra års fängelse för våld mot tjänsteman, genom att det jämställs med synnerligen grov misshandel.



Vi måste även säga, att Ygemans oneliner, "Det är svårare att kasta sten på polisen när man sitter på anstalt" är ganska träffande! Problemet med det, är att det ofta är väldigt unga gärningsmän som nätt och jämt får en knäpp på näsan vid eventuell lagföring.

Moderaternas nye rättspolitiske talesman Tomas Tobé vill ha fram höjda polislöner, skärpta straff för attacker mot poliser och bättre kränkningsersättningar för utsatta polser. Och det borde ske snabbare än planerat.

Det är inte illa, att politikerna tycks uppfatta allvaret i Polisförbundets rapport bättre än Polismyndigheten... Eller så är det just så illa...

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994