Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-04-03 12:50

Vad räcker 200 extra miljoner till hos polisen?

I den första presskonferensen som presenterar vårändringsbudgeten 2018, gick finansminister Magdalena Andersson och Justitieminister Morgan Johansson igenom beslutade och tillkommande satsningar på polisen. De sju miljarderna till år 2020 har vi ju hört om tidigare, men nu handlade det om en särskilt satsning nu i vår...

Ministrarna var noga med att beskriva en ordnad ekonomi i statsbudgeten, och framhöll brottsbekämpning som en viktig jämlikhetsfråga. Rättssamhället behöver stärkas i förorter såväl som i glesbygd. Och regeringen har en plan för fler polisanställda och ökade resurser för polisen. De har även noterat vilket gott arbete Sveriges poliser utför.

Ministrarna betonade att för att göra den historiska satsningen på svensk polis fram till 2024, måste man avstå från skattesänkningar. Den gemensamma välfärden och tryggheten måste få kosta och det är skatten som betalar.

Nu tillskjuts ytterligare 200 miljoner, som skall påskynda vissa satsningar:Alltså: De extra pengarna ska gå till skyddsvästar, hjälmar, förstärkningsvapen, utrustning till nationella bombskyddet, kroppsburna kameror och resursförstärkning för utredning av sexualbrott. En journalist ville veta hur alla dessa pengar skulle fördelas på de viktiga områdena, och särskilt på sexualbrotten och fick svaret att den kompetensen, att prioritera fanns hos Polismyndigheten.

Blåljus välkomnar varje krona som satsas på Polisen. Med det sagt, skulle det möjligen ha varit ännu bättre om kronorna satsades på polisernas löner.

Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994