Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-10-31 08:20

Vad ska en polis tjäna i Stockholm?

Valentina Xhaferi, reporter på SVT Stockholm, har gjort ett talande reportage om vad poliser borde ha för lön i förhållande till yrkets krav och risker. Flera personer blev intervjuade och hade klart för sig vilka usla löner poliserna har, och vad som vore rimligt. I TV-inslaget, visas även hur polisyrkets genomsnittslöner halkat efter andra yrkens.

Valentina intervjuar två citypoliser, varav den ena valt att bli polis i en mogen ålder. Han konstaterar att 26000:- per månad, vilket är hans lön efter fyra år i yrket, helt enkelt är för lite.

– Jag tycker inte att det är värdigt det jobb man gör och jag tror att myndigheten skjuter sig i foten, för om man vill ha in erfarenhet, och om man vill ha in kompetens så måste man betala för det. Och så är det inte idag säger polismannen i reportaget.

Reportaget och tv-klippet tar upp det faktum att när polisernas löner halkat efter, går många poliser till Skatteverket eller Migrationsverket. Nu återstår att se vad de av regeringen tillskjutna 7,1 miljarderna räcker till lönemässigt.

Hur mycket av pengarna som går till region Stockholm och löneökningar, är inte helt klart, de ska räcka även till mer personal och utrustning, fordon och lokaler. Bland annat ska ju en polisstation byggas i Rinkeby med ett adekvat skalskydd.

Regionchefen i Stockholm, Ulf Johansson får i reportaget uttala sig om hur hans region ska bli konkurrenskraftigare i framtiden.

 

– Nu ska vi ta vara på den här möjligheten tillsammans med Polisförbundet och se vilka nivåer vi behöver ligga på för att vi ska vara konkurrenskraftiga mot omgivningen och det är den viktigaste frågan för oss nu, säger Ulf Johansson till SVT. Det ska ske i de kommande löneförhandlingarna, som enligt parterna ska ske skyndsamt.

 

Andreas Strand, förhandlingsansvarg vid Polisförbundet  i region Stockholm noterar att fö

rväntningarna är stora att det blir en rejäl löneförhöjning. -För att vi ska vara konkurrenskraftiga ska en polis i Stockholm tjäna 34.000 kronor efter sex år i tjänst, säger Andreas.

 

Det bygger han på lönestatistik som visar att löneläget i Stockholm är avsevärt högre än på andra håll i Sverige för statstjänstemän. Utom för poliser. Så kan vi inte ha det om Polisen i region Stockholm ska bli en attraktiv arbetsgivare. Särskilt unga poliser (med kort tid i yrket) tjänar i Stockholm lika lite som alla andra poliser i Sverige. Och det är värt att notera Polisförbundets undersökning som beskrivs i LOs tidning Arbetet, att 73% av de poliser som utsätts för våld, tjänar mindre än 27000:- per månad...

 

I slutet på Valentinas reportage finns en möjliget att säga vad man tycker om polislönerna - Tjänar poliserna för lite, frågas läsarna. 86% av de som svarar håller med om det, ca 9% tycker att dagens löner för poliser räcker...

 

Tommy Hansson

 

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994