4 januari 2019

Sverige fyra från botten!

Nej, det handlar inte om hur det gick i JuniorVM i ishockey, utan om hur det ser ut på polisfronten i Europa. EUs statistikkontor, Eurostat har undersökt hur många poliser det går i alla medlemsländerna, och Cypern är vinnare på 573 poliser per hundratusen invånare. Snittet är 318 poliser och lägst har Ungern med 90 poliser.
Nej, det handlar inte om hur det gick i Junior-VM i ishockey, utan om hur det ser ut på polisfronten i Europa. EUs statistikkontor, Eurostat har undersökt hur många poliser det går i alla medlemsländerna, och Cypern är vinnare på 573 poliser per hundratusen invånare. Snittet är 318 poliser och allra lägst polistäthet har Ungern med 90 poliser.

Bild borttagen.

Det är Dagens Juridik som kommer med nyheten och Sverige kommer fyra i bottenlistan för 2016 med 203 poliser per hundratusen invånare. DJ noterar samtliga EU-länder tillsammans har 1,6 miljoner anställda poliser under 2016, vilket är en minskning med med 3,4 procent sedan den senaste mätningen gjordes 2009.

Sverige har som bekant ca 20 000 poliser på sina 10 miljoner invånare med målsättningen att öka antalet polisanställda med 10 000 till 2024. Om rekryteringen lyckas.
 
Blåljus underlåter denna gång att påminna om hur vår statistik ser ut när det gäller det ytterligt resurskrävande dödliga skjutvapenvåldet i gängmiljöer jämfört med EU. Vi nämner heller ingenting om hur utsattheten för sexualbrott ökat under senare år enligt nationella trygghetsundersökningarna. Där utmärker vi oss dessvärre i en helt annan riktning...

Tommy Hansson