25 april 2020

2017 det hände just idag i historien från 30 april till 6 maj

Det hände i historien just de här dagarna 30 april till 6 maj:

 

Vem var Valborg?

Den 30 april 1945 begick den tysk-österrikiske diktatorn och krigsförbrytaren Adolf Hitler självmord tillsammans med sin älskarinna Eva Braun. Det skedde i den bunker under rikskansliet i Berlin där de bott sedan några månader. Två dagar senare avslutade överlägsna sovjetiska styrkor slaget om Berlin och andra världskriget var i praktiken över i Europa (bilden t v visar riksdagshuset i Berlin efter slaget). Det dröjde några dagar innan det också avslutades formellt genom att allierade och tyska militärer undertecknade en handling som innebar villkorslös tysk kapitulation. Men den 30 april är också Valborgsmässoafton. Den är som bekant en högtid i Sverige men firas också i Estland, Finland, Lettland, Tjeckien, Slovenien och Tyskland. 1 maj 870 helgonförklarades Valborg som numera är känd som den Heliga Valborg (bilden t h). Vem var hon? Hon föddes omkring 710 i England och blev nunna där. Hon undervisades av nunnorna i Wimborne Abbey, Dorset, Sydengland. Senare skickades hon tillsammans med sina två bröder som var munkar till nuvarande Tyskland för att kristna de hedniska germanerna. Eftersom hon kanoniserades den 1 maj kom hennes namn med orätt att förknippas med de förkristna germanska vårfester som hölls den dagen. De kristna stämplade dem som häxförsamlingar. Man trodde bl a att häxorna på Valborgsmässonatten mellan den 30 april och den 1 maj red på kvastar eller getabockar till de gamla offerplatserna. Valborg slutade sina dagar som abbedissa i Heidenheims nunnekloster där hon dog år 779. Valborgsmässoafton infaller för övrigt på solens "kvartspunkt" i solhjulet. Det är mittemellan vårdagjämning och midsommar. I förkristen tid motsvarades dagen t ex av Beltaine bland kelterna.

 

Justitiemord på strejkledare

Den 1 maj har symbolisk betydelse för arbetarrörelsen. Den dagen 1886 bröt en allmän strejk ut i USA. Den utvidgades snabbt och ledde tre dagar senare till den tragiska Haymarketmassakern (engelska: Haymarket Riot) i Chicago. Där demonstrerade strejkande arbetare för åtta timmars arbetsdag på torget Haymarket. 200 poliser ingrep och började upplösa demonstrationen. Plötsligt kastade någon en bomb från en sidogata (bilden t v). Kaos uppstod och polisen och några arbetare började beskjuta varandra vilket ledde till att sju poliser och minst fyra arbetare dödades. Åtta strejkledare greps och fyra av dem dömdes till hängning och avrättades. Senare framkom det vid en ny rättegång att domarna var justitiemord. Det fanns ingen bindande bevisning mot de åtalade.  Till minne av de här händelserna är 1 maj numera arbetarnas internationella dag och helgdag i många länder världen runt. Den 1 maj 1890 gick svenska arbetare för första gången ut i demonstrationer med krav på åtta timmars arbetsdag. Dagens Nyheters reporter skrev om ”beundransvärd ordning” när demonstrationen med uppskattningsvis 30.000 till 40.000 deltagare genomfördes. Enligt samma källa inskränkte sig polisens närvaro till några enstaka patrullerande konstaplar. Det dröjde till 1919, innan åttatimmarsdagen infördes i Sverige och till 1939 innan 1 maj blev allmän helgdag här.

 

Navy seals sköt Usama bin Laden

Den 2 maj 2011 dödades den efterspanade terroristledaren Usama bin Ladin, som har varit ledare för terrornätverket al-Qaida sedan dess grundande 1988.  Amerikanska soldater ur enheten Navy Seals trängde in i hans bostad i en förort till den pakistanska staden Abbottabad ca 60 km från huvudstaden Islamabad. President Obama berättade (bilden ovan) om händelsen i en TV-utsändning från Vita huset.

 

Mycket började i maj 1968

Den 3 maj 1968 utbröt den s k Majrevolten i Paris där studenter och andra protesterade våldsamt mot det politiska etablissemanget. Protesterna varade till 30 maj och ledde bl a till gatukravaller mellan studenter och polis. Än i dag pratar man ofta om 1968 bl a som starten för en ungdomlig frigörelse i Europa med vänsterpolitiska förtecken. Den revolterande studentrörelsen krävde även sexuell frigörelse (den stränga könsåtskillnaden på studenthemmen i Paris var bland det första som avskaffades). Den sexuella frigörelsen hör också till de inslag i Majrevolten som fick djup och varaktig inverkan på människorna i samhället utanför studentvärlden.

 

 

Nationalgardet beklagade till sist fyra döda studenter

Den 4 maj 1970 blev fyra studenter vid Kent State University i Ohio skjutna till döds av Nationalgardet (bilden från Kent State University t h) och nio skadade. Studenterna genomförde en protestmarsch på universitetsområdet mot USA:s invasion av Kambodja som president Richard Nixon hade tillkännagivit på tv den 30 april. En omsorgsfull utredning har visat att Nationalgardet inte var allvarligt hotat på ett sätt som kunde motivera verkanseld mot studenterna. Det finns motstridiga uppgifter om skyttarna agerade enskilt eller på order av sina officerare. Det sistnämnda har förnekats av Nationalgardet. En fingervisning om hur myndigheterna trots allt såg på händelsen gavs 1979 då en domstolsprocess resulterade i att anhöriga till de dödade och skadade tillerkändes 675.000$ i skadestånd och fick ett officiellt "statement of regret" (”beklagande”) från Nationalgardet i Ohio.

 

Tog en då sällsynt vinst i

Eurovision Song Contest

Den 5 maj 1984 vann den svenska gruppen Herreys det årets upplaga av musiktävlingen Eurovision Song Contest med låten Diggi-loo Diggi-ley. Segern blev Sveriges andra i den här tävlingen tio år sedan ABBA tog hem den första med låten Waterloo.

 

Elisabeth invigde "Chunnel"

Den 6 maj 1994 invigde drottning Elisabeth II Kanaltunneln (på engelska vitsigt kallad ”Chunnel” som naturligtvis är en sammandragning av ”channel” och ”tunnel”.  Den går som bekant under Engelska kanalen och sträcker sig från Folkstone i sydvästra Storbritannien till Coquelles i norra Frankrike. Den franske presidenten François Mitterrand invigde den franska sidan. Redan 1802 kom de första förslagen till en tunnel under Kanalen. 1988 började den byggas. Bygget gick rätt snabbt om man jämför med liknande projekt som t ex Hallandsåsen - påbörjades 1992 och invigdes 2015 (!). Och Kanaltunneln konstruerades ändå under havsytan...

 


Red Claes Cassel