Poliser kan råka ut för skador på jobbet, genom brott eller på grund av olyckshändelser. Då är det inte alltid lätt att få ut rätt ersättning, men Polisförbundet kan ge juridisk hjälp och stöd.
SVT berättar att regeringen vill vidta flera åtgärder för att offentliganställda ska få större trygghet och mindre utsatthet. Bland annat föreslås att förolämpning mot tjänsteman ska straffbeläggas, och öka möjligheten att få sekretessbelagda personuppgifter.
Idag inleddes Sveriges EU-ordförandeskap i Kiruna. Regeringen förvarnade journalister om det arktiska klimatet och vikten av rätt beklädnad... Om alla inkallade poliser utrustats för att stå pall för de "arktiska förhållanden" är oklart.
"Rykten" menar det är tufft för dig och många andra chefer; "man hinner inte med, jobbar för mycket, saknar avlastning, finns inget utrymme för återhämtning..." Frågan är högst prioriterad - #1 - för Polisförbundets nye ombudsman för chefer, Peter Sjögren liksom alla regionernas fackliga företrädare för chefer.
Med "Skyddsombudens dag" vill vi synliggöra skyddsombudens viktiga uppdrag och tacka för deras kompetens och viktiga engagemang för allas vår arbetsmiljö! En fullspäckad dag där bl a de erfarna skyddsombuden gav sina bästa tips till nya "kollegor" på väg in i sin nya roll.
PÅSKUPPLOPPEN: Under ett fåtal dagar skadades 100-tals poliser - varav flera allvarligt. Flera poliser ansåg att polisledningen på plats tagit beslut som försatt dem i fara. Polismyndigheten anmälde sig själv för att utreda eventuellt "arbetsmiljöbrott" eller brister i "tillsynsansvar". Polisförbundets huvudskyddsombud är kritisk till åklagarens nedläggning av arbetsmiljöbrott och har nu lämnat in en begäran innehållande konkreta förslag för polisers arbetsmiljö i framtiden.
Vid en personkontroll av en ung man i Rinkeby natten till måndagen besköts plötsligt poliserna med en pistol som den unge bar på sig. Vid just detta tillfälle skadades ingen. Mannen greps på platsen och anhölls senare misstänkt för mordförsök. Blåljus har kollat in statistiken sedan 2017 och tolkar att de med tillgång till vapen i Stockholm idag oftare dödar än skadar.
Efter påskhelgens upplopp och attacker mot poliser och polisbilar mm, inleddes en förundersökning för att utreda om något brott begåtts av chefer inom polisen. Nu har det fattats beslut att lägga ned densamma.
Radioprogrammet "I Lagens namn" behandlar bland annat polisers utsatthet efter påskupploppen då poliser fruktade för sina liv medan stenar haglade mot dem och polisbussar kapades och sattes i brand. Runt 300 poliser kom till skada på olika orter i landet i samband med upploppen.
Idag är det ett år sedan polismannen Andreas Danman mördades i tjänsten i Biskopgården. Det uppmärksammas av bland annat DN och P4 Göteborg. Sveriges poliser och Blåljus minns och förenas med hans familj och vänner i sorgen och saknaden.
Drygt 6 av 10 poliser anser att de sällan eller aldrig har tillräckligt med bemanning för att klara verksamhetskraven. Det visar en ny medlemsundersökning från Polisförbundet som släpps idag. Undersökningen visar att polisbristen är väldigt kännbar. 7 av 10 poliser uppger att arbetsbelastningen har varit hög/mycket hög det senaste året.
Debatten om polisers och utredares arbetsmiljö, och möjligheter att internt kritisera Polismyndigheten och organsiationen fortsätter. SvD, som startade granskningen har nya intervjuer med Polisförbundets Lena Nitz och Rikspolischefen Anders Thornberg.
Efter det besinningslösa våld riktat mot poliserna under påskhelgen sa rikspolischef Anders Thornberg (bland annat till justitieutskottet) att polisen saknade underrättelseinformation som förutsåg dessa våldsamheter. Därefter har olika medier rapporterat om underrättelseinformation som varnade för såväl "stenkastning mot polis" och "bilbränder" flera veckor innan. Nu ger rikspolischefen en mer nyanserad bild av hur underrättelserna innan påskhelgen hanterats.
Polis ska man kunna vara ett helt arbetsliv. Det är ett yrke som du ska komma hem från oskadd, efter varje arbetspass. Men idag vet vi att det är långt ifrån verkligheten för många poliser.
Tidigare MUST-chefen Gunnar Karlsson har fått uppdraget att utreda händelserna under påskupploppen. Polisförbundets ordförande Lena Nitz är positiv till Polismyndighetens val av utredare.
Den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan genomför i morgon två tillståndsgivna manifestationer i Stockholm - i Husby och Hallunda. Kjell Ahlin, ny ordförande för polisfacket i region Stockholm svarar på SVTs frågor: "...har vissa farhågor, men är också är trygg med att polisledningen gjort rätt riskbedömning, där våra fackliga huvudskyddsombud medverkat".
Polismyndigheten har valt nytt tjänstevapen för poliser - Glock 45. I avtalet inkluderas även andra Glock-modeller för polisens specialiserade verksamheter med sådant behov.
Under dagen har bl a Ekot rapporterat om nya underrättelseuppgifter inom polisen som pekat på stora risker för olika våldshändelser - vilka senare besannades - vid Paludans besök i Sverige. Uppgifter som rikspolischefen uppgett inte varit kända. Polisförbundets ordförande har reagerat och agerat bl a fört samtal med rikspolischefen. Ikväll meddelade Polisen att man anmäler sig själv, detta för att utreda eventuella brister.
Arbetsgivaren uppmanar poliser att - både i tjänst som på fritid - vara proaktiva mot brott och bland annat göra slagningar i polisens register ex via sin mobiltelefon. Åklagare och tingsrätter gör sina bedömningar om när detta är rätt eller fel. Gör arbetsgivaren tillräckligt?
Konsekvenserna av påskens upplopp har varit stora för många - också våra chefer. Nu bjuder Polisförbundets chefsombudsman och huvudskyddsombud in berörda chefer (Bergslagen, Öst, Syd, Stockholm) till samtal för att lyssna till deras erfarenheter och reflektioner. Har du inte fått en inbjudan - hör av dig! Ett möte för Stockholms chefer planeras till den 18 maj.
Som Blåljus tidigare nämnt, firade polisfacket i region Stockholm stämma under högtidliga former i torsdags förra veckan. Under kvällen inträffade en händelse som kunde ha slutat med en tragedi, om inte kollegor varit beredda att agera.
Polisens utrustning höll inte för påfrestningen och många poliser saknade egen utrustning skriver Polisförbundets ordförande Lena Nitz och Patrik Danielsson (nationellt huvudskyddsombud) i en gemensam debattartikel på Aftonbladet idag. Detta med anledningen av påskhelgens olika upplopp där över 100 poliser skadades. Polisförbundet kräver nu att händelserna utreds och analyseras.
Över hundra skadeanmälningar har kommit in efter påskupploppen förra helgen. Vi befarar att den siffran kommer att stiga. Polisförbundet har krävt att en oberoende utredning av händelserna ska genomföras och Polismyndigheten har gått oss till mötes.
Till följd av påskhelgens upplopp har rikspolischef Anders Thornberg idag gett noa-chefen i uppdrag att utvärdera polisens arbetsmetoder i samband med stora folksamlingar. Rpc kräver att detta ska göras i nära samverkan med företrädare för de fackliga organisationerna och skyddsorganisationen.
- Det här är det värsta jag har sett, säger Staffan Brandt, polis och arbetsmiljöspecialist på Polismyndighetens HR-avdelning till SVT. Staffan har hittills summerat över 100 skador som t ex frakturer i händer och fingrar, kross- och klämskador, hjärnskador och buller- och sårskador efter påskhelgens upplopp på olika platser i landet.
Med anledning av påskhelgens upplopp på flera platser runtom i landet påminner vi våra medlemmar om vikten att anmäla tillbud och arbetsskada LIKSOM vikten av att anmäla till Polisförbundets obligatoriska olycksfallsförsäkring- som också innefattar olycka som inträffat under arbetstid. Anmäl även om du i dagsläget är osäker på om olycksfallet leder till bestående men (skador/ärr).
Ingen har kunnat undgå att en person med danskt och svenskt medborgarskap valt att elda upp en för vissa helig skrift på strategiska platser i Sverige. Det hade kunnat gå oförmärkt förbi, som ett enskilt stolleprov. Dessvärre blev det inte så, vilket drabbat bland annat svenska poliser och räddningstjänsten hårt.
Polisens höga belastning i passbokningssystemet har varit aktuell under en längre tid. Idag meddelar rikspolischef Anders Thornberg om de åtgärder han anser ska korta passköerna bl a: omflyttning av personal och omprioritering av anmälningar gällande "mindre brott".
Åsa Erlandsson är nu färdig med boken om terrordådet på Drottninggatan, för fem år sedan. Hon har tidigare skrivit om bland annat skolattacken på Kronans skola i Trollhättan och andra händelser som berört många poliser och andra.
Blåljus brukar berätta när det kommer nya poliser till landet och Stockholm. Nu kommer något för kollegorna att åka i också, nya polisbilar med modern teknik ska få poliserna på rätt plats i rättan tid och dessutom hjälpa dem att hålla full koll på allt runtomkring!
Covid-19 är inte längre en samhällsfarlig pandemi enligt regeringens och Folkhälsomyndighetens senaste bedömning. Beslutet innebär ett antal olika "lättnader" vilka Polismyndigheten nu anpassat sig till - i samtal med nationella huvudskyddsombud. Detta gäller nu:
Regeringen har idag tagit emot en utredning som har förslag på flera områden. Fler grupper än exempelvis poliser ska få liknande skydd som genom lagen om våld/hot mot tjänsteman. Våld eller hot mot journalister ska vara straffskärpande. Hårdare straff för brott mot tystnadsplikt.
180 resurser i form av bland annat utredare, analytiker, ingripandepoliser och tekniker, kommer från den 17 januari 2022 och sex månader framöver. Redan sedan tidigare har viss förstärkning av huvudstadens polis inletts. Men det har inte räckt till.
Polisförbundet har åter gjort en undersökning om hur utsatta poliser är för hot och våld i Sverige. Förbundets ordförande, Lena Nitz har presenterat resultatet i olika media, och även beskrivit hur hoten på sina håll blivit både vanligare och mer raffinerade.
Efter 29 år som polis – med många år kvar till pensionen - sa JP hastigt upp sig. Orsak? Han hade fått nog. Nog av polisledningens syn på och hantering av ”sina poliser”. Nog av att man som polis ska kunna användas till allt” … för att fylla luckor, i egna och andra verksamheter m.m. För JP blev det en press och stress som till slut blev för mycket. ”Man är ju bara människa”. JP är en av drygt 3 800 poliser som slutat i förtid sedan 2016.
En del ledarartiklar är så bra, att Blåljus väldigt gärna sätter sökarljuset på dem. En sådan skrevs idag av Widar Andersson, och handlar om bland annat lag och rätt.
En omhändertagen man spottade en polis, som inte deltagit i ingripandet som föregått händelsen, i ansiktet. För detta krävde polisen ett skadestånd om 5 000 kr, vilket avslogs av Uppsala tingsrätt. Det enskilda anspråket överklagades till Svea hovrätt som 28 oktober 2021 beslutade att ändra tingsrättens beslut.
Sedan polisen Andreas Danman mördades, har Hannah Bergelin bland annat startat ett upprop med krav på åtgärder för att vända utvecklingen mot allt grövre våld i samhället. Nu har hon även skrivit en insändare till GP, som beskriver en verklighet som nog många poliser känner igen sig i.
Infaller varje år på onsdagen i v 43. En speciell dag då vi alla borde ge ett uppmuntrande "tack" till vårt eget skyddsombud, för det arbete som de gör varje dag året runt för oss andra på jobbet dvs: förebygger ohälsa och olyckor och bidrar till en hållbar arbetsmiljö för oss alla... Bara för att nämna några saker.