Polisförbundet förbundsregion Stockholm håller sin stämma den 20-21 mars 2024. Motioner som stämman ska behandla ska vara inlämnade till förbundsregionen senast den 1 februari 2024.
Fredagens regionstyrelsemöte, med regionens förbundsområdesordföranden, gästades av Polisförbundets chefsombudsman Peter Sjögren och Polisförbundets kanslichef Gazal Amini.
Polisförbundet förbundsregion Stockholm håller sin stämma den 20-21 mars 2024. Motioner som stämman ska behandla ska vara inlämnade till förbundsregionen senast 1 februari 2024.
Stockholms förbundsregionstyrelse träffade under en (innehållsrik) arbetslunch Polismyndighetens HR-direktör Fredrik Modigh för ett förutsättningslöst utbyte av perspektiv och erfarenheter kring... en stor mängd frågor.
Polisförbundet i region Stockholm har tilldelat Martin Melin Hederstecken nr 48. Detta för Martins mångåriga fackliga engagemang, men också för hans rådiga och livsavgörande agerande (var en av flera) vid regionens senaste stämma då en av våra kollegor hastigt och allvarligt insjuknade (artikeln har rättats).
En resumé av senast avslutade liksom just nu pågående fackliga frågor av Kjell Ahlin, ordförande Polisförbundet i region Stockholm. Och förstås en sommarhälsning till alla er alla...
Förbundsregionsstyrelsen i Stockholm gjorde under ett par dagar en tjänsteresa i Finland och träffade tre instanser: Finska Polisförbundet (SPJL), STTK (motsvarar TCO) och Svenska Ambassaden.
Sedan i fredags - efter regionstyrelsens möte - är Maria Jensen ny samordnare för huvudskyddsombuden i region Stockholm/Gotland. Maria har l¨ång erfarenhet av skyddsarbetet inom polisen - såväl regionalt som lokalt. Maria har dessutom aldrig släppt kontakten med "vardagsarbetet" (po Syd/Globen) - och har särskild inblick gällande kraven inom "kommenderings"-arbetet.
För många är julen en tid av förväntan, men också tyvärr av besvikelse. Vi poliser jobbar årets alla dagar, dygnets alla timmar, redo att rycka ut... – oavsett om det är jul eller nyår, pingst- eller midsommarafton...
Polislönesatsning och lönerevision 2022. Nu är vi överens. - Som företrädare för Polisförbundet värderar jag den öppna dialog som vi har haft med arbetsgivaren. Vi är nöjda med att vi fått till stånd en bredare träffbild vad det beträffar polislönesatsningen. Vi är också hoppfulla om att direktivet för lönerevisionen kommer ge våra chefer möjligheten att sätta rättvisa löner för våra medlemmar, säger Kjell Ahlin, Polisförbundets ordförande i region Stockholm.
HR gick ut på polisens Intrapolis igår den 26 oktober 2022 och meddelade att ”Dialogstöd ersätter blankett vid avstämningssamtal om lön”. Det innebär att det inte finns någon dokumentation om vad som sades vid avstämningen mellan lönesättande chefen och medarbetaren kring bedömningen av lönekriterierna. Vid en oenighet är det väldigt olyckligt.
Kjell Ahlin är sedan i våras ny ordförande för Polisförbundet i region Stockholm - en roll där han har det övergripande ansvaret att driva och lobba för frågor med "stockholmsperspektiv" gällande t ex lön, arbetsmiljö, arbetstider, flexibilitet, yrkes- och bostadskonkurrens med mera. Så här ser han på sitt nya uppdrag.
Bort med krångliga beskrivningar och avtal, med hänvisning till otaliga bilagor. För vad är ett avtal värt om ingen vanlig anställd förstår vad som gäller? "- Våra avtal tenderar att bli allt krångligare och är ofta svåra att tolka", skriver Kjell Ahlin, ordförande Polisförbundet region Stockholm.
Andreas Strand, förhandlingsansvarig för Polisförbundet i region Stockholm, har många års erfarenhet av löneförhandlingar. Här kommenterar Andreas den senaste förhandlingen och sätter samtidigt nya mål inför nästa revision och polislönesatsningar:
En enhällig stämma valde Kjell Ahlin till ny ordförande för Polisförbundet i region Stockholm. Kjell tar över efter Stefan Eklund som i nära 15 år lett Stockholmsfacket. Stefan hyllades av Kjell, andra fackliga kollegor, regionchef Mats Löfving, Lena Nitz Polisförbundets ordförande m fl.
Expressen berättar om missnöje bland Sundsvalls sjuksköterskor, som lett till att ett trettiotal av dem sagt upp sig. Bakgrunden är en särskild lönesatsning som gett 500 sjuksköterskor 3000:- i höjd lön, medan andra fått 0:-
Stefan Eklund ordförande Polisförbundet region Stockholm: Nu får Polismyndigheten själva förklara för Sveriges poliser Varför myndigheten anser att vissa polisiära funktioner är mer värda än andra, Varför de anser att bara vissa polisiära funktioner har en större uppgift som innebär en högre lön.
Här presenterar Blåljus det svar som Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm, ger med anledning av det öppna brev som Stefan Eklund, Polisförbundets ordförande i Stockholm, skickat honom:
De flesta verkar vara överens om att det måste ske en uppvärdering av polisyrket. Men hur går det ihop med ensidiga lönesatsningar på enbart vissa funktioner såsom poliser i yttre tjänst? Vilka incitament anser du behövs för att utredare, spanare, poliser i underrättelseverksamheten och andra poliser ska vilja vara kvar i yrket? Skriver Stefan Eklund ordförande Polisförbundet i Stockholm i ett öppet brev till Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm.
Jag vill också passa på och tacka er alla för allt det ni gör och den uthållighet som ni visar upp varje dag trots en mycket pressad arbetssituationen med resursbrist och i vissa fall dålig arbetsmiljö. Oavsett var ni verkar så löser ni det mesta på ett förtjänstfullt sätt!
Polisförbundets ordförande Lena Nitz och Stefan Eklund ordförande i Polisförbundet region Stockholm lyfter i ett gemensamt debattinlägg vikten av fortsatta satsningar på polisyrket samt polisbristen i region Stockholm.
Ordförande Stefan Eklund kommenterar i vårt senaste nyhetsbrev det gångna året och reflekterar över utfallet av arbetsgivarens senaste lönesatsning m.m.
...när riksdagens"polislönesatsning" (360 miljoner) skulle fördelas. Polisfackets inflytande och synpunkter på hur dessa pengar bäst skulle fördelas togs inte till vara. Vi konstaterar att ca 40 procent drog vinstlotten - flera med dubbel-vinster - medan andra (60 procent) fick "nitlotten".
Blir verkligen Polismyndigheten mer attraktiv genom att självsvåldigt fördela löneökningar till en smalare del av poliskåren? Eller leder det mer till missnöje?
Polisfacket i region Stockholm är djupt tacksamma för att det finns en bred politisk uppslutning om att polisernas anställningsvillkor måste bli mer konkurrenskraftiga. Vi har även noterat från regeringens håll, att det är parterna som ska ansvara för att fördela pengarna till polislöner. Men det verkar som att Polismyndigheten har en något säregen syn på Polisförbundets inflytande.
Höjt ob, förbättrade rutiner i samband med arbetsskada, att polischefer i kärnverksamheten ska vara löneledande ...
Några av de verksamhetsmål som förbundregionstyrelsen i Stockholm satt upp inför 2020/2021 - vilka godkändes vid det digitala förbundsregionrådet den 17 juni 2020.
Förbundsregion Stockholms Stämma 2020 var planerad till mars månad - men covid-19 kom i vägen. En knapp månad senare, fredagen 17/4, genomfördes stämman - på video- och telefonlänk.
Överläggningarna om lönestrukturer i KUV2 mellan Polismyndigheten i region Stockholm och Förbundsregion Stockholm har inte lett till enighet. Förbundsregionens förhandlare har uppfattningen att det fanns en samsyn och att en överenskommelse var nådd, men så blev det inte.
Överläggningarna om lönestrukturer i KUV2 mellan Polismyndigheten i region Stockholm och Förbundsregion Stockholm har inte lett till enighet. Förbundsregionens förhandlare hade uppfattningen att det fanns en samsyn och att en överenskommelse var nådd, men så blev det inte.
Blåljus har tidigare berättat om en annons om en tjänst som förundersökningsledare som poliser inte var behöriga att söka. Nu har vi noterat ännu en annons, till utredare, som inte heller riktar sig till poliser. Frågan är om det är en medveten strategi, och hur det i så fall påverkar polisyrkets attraktivitet.
Förbundsregionstyrelsen i region Stockholm gör en översiktlig analys av Polisförbundets kommunikation. Det är ingen uppbygglig läsning. Jämförelser görs rent av med en aning odemokratiska regimers megafoner till talesmän.
Eftersom många har hört talas om ekoinslaget där olika sidor av det nya polisavtalet speglas, lyfter vi det en gång till. Lyss till Andreas Strands oerhört tydliga beskrivning av varför många poliser är besvikna. Denna gång dessvärre inte bara som brukligt på arbetsgivaren.
Förbundsregionstyrelsen beskriver varför styrelsen inte accepterade Polisförbundets och arbetsgivarens avtalslösning för polislöner. Polisförbundet har förankrat avtalet och fått en majoritet av regionerna med sig. Men vi menar att det är helt otillräckligt hos oss i Region Stockholm.
Polisförbundet har sammanställt frågor och svar om det nya polislöneavtalet. Det handlar både om strategin för högre polislöner och om vilka överväganden förbundet gjort i förhandlingarna. Och om hur det nya avtalet om möjlighet att ta ut pensionspengar som lön slår.
Semesterriktlinjerna för 2017 i region Stockholm är fastslagna. Det är så klart bra att arbetsgivaren har framförhållning, så att medarbetarna har möjlighet att planera och inte hamnar i vakum. Sedan är semesterriktlinjer alltid en avvägning mellan intresset av rimlig bemanning för de som måste jobba och en bra semestermöjlighet.
Förbundsregion Stockholm beskriver +/- med det nya polislöneavtalet. Nu har grunden lagts - det första steget mot en rimlig värdering av Sveriges poliser är taget.
Ännu en förhandling slutade i oenighet. I veckan informerade Blåljus om att lönesättningen av nytillsatta gruppchefer slutade i oenighet. Nu var det arbetstidsförläggningen för de sk aktionsgrupperna som slutade på samma sätt. Förbundsregion Stockholms arbetstidsansvariga förklarar varför.
Som Polistidningen berättat, har Förbundsområde Syd i Region Stockholm gått ut med ett upprop för högre polislöner. Läs Förbundsregion Stockholms kommentar: "Våra medlemmar kräver med rätta en lönemässig uppvärdering av svensk polis."