Rasmus Paludan döms, mot sitt nekande, till fyra månaders fängelse av Malmö tingsrätt för två fall av hets mot folkgrupp i samband med påskupploppen i Malmö 2022.
Efter att Robert Hedarv, en av gästerna på Jimmie Åkessons (SD) bröllop, har pekats ut som ledare för ett kriminellt mc-gäng har justitieutskottet, efter socialdemokraternas begäran, kallat såväl säkerhetspolisens chef Charlotte von Essen och rikspolischefPetra Lundh för utfrågning om deras syn på gängkriminellas infiltration i politiken.
Medborgarnas förtroende för rättsväsendet som helhet men specifikt för polis och åklagare har ökat. Detta enligt Brås senaste trygghetsundersökning (NTU). Positiv nationell statistik. Men vad säger resultaten om stockholmarnas förtroende för "sin" polis och upplevelse av"sin" egen trygghet? För resultaten ser olika ut.
Brå har fått i uppdrag av regeringen att utvärdera satsningen på 10 000 fler polisanställda. Det här är den tredje delrapporten inom uppdraget och behandlar utredningsverksamheten under åren 2018-2023
Elbilsjätten Tesla, TM Sweden, fick inget gehör när man sökte stöd i svensk domstol för att häva den fackliga blockaden och tvinga Post Nord att lämna ut alla försändelser som adresserats till Tesla. Tingsrätten anser sig inte ha rättsligt stöd för att kunna gripa in i den pågående lovliga stridsåtgärden på det sätt som ett bifall till Teslas yrkande skulle innebära. Postnord och postfacken (ST och Seko) fick rätt.
Kontakta Blåljus.nu
Om du vill lyfta eller belysa en fråga som berör dig
Läs mer om blaljus.nu mål och policy för insändare här
Generativ AI teknik kan återskapa din röst, din bild... och lura den "bäste". För det är inte längre säkert att det man ser eller hör är på "riktigt". Blåljus tipsar om SR P1 Special med rubriken "Generativ AI är tjuvens bästa vän" (del 4). Samtidigt är tekniken mycket användbar för polisen: i polisfordon och inte minst för att effektivisera polisens brottsutredande arbete. Vid Umeå universitet pågår tvärvetenskaplig forskning om ansvarsfull AI.
Är rubriken på justitieminister Gunnar Strömmers debattartikel där han bl a ger ett flertal exempel på nya brottsbekämpade verktyg som införts liksom regeringens förslag om en helt ny förverkandeform, självständigt förverkande. Som konkret innebär att den som har stora mängder kontanter eller lyxartiklar utan att kunna förklara varifrån de kommer kan bli av med dem, oavsett om personen är misstänkt eller dömd för ett brott. Går lagstiftningen igenom "är den största reformen på straffrättens område sedan brottsbalken infördes för 60 år sedan".
En 26-årig man dömdes i somras till tre års fängelse OCH utvisning då Örebro tingsrätt fann mannen skyldig till två fall av grovt sabotage mot blåljusverksamhet (påskupploppen i Örebro och Rinkeby). Göta hovrätt skärper nu fängelsestraffet med 6 månader, men häver samtidigt tingsrättens beslut om utvisning. Inte den första - och säkerligen inte det sista exemplet där olika rätter dömer olika i samma ärende. Men varförär det så? Blåljus frågar AI:
Alla poliser vet, att de som misstänks för brott, har rätt att få del av det som de anklagas för innan förhör och rättegång. Detta för att kunna försvara sig mot anklagelser.
Skriver Gunno Gunmo, tidigare länspolismästare i Stockholm, i förordet till polisforskaren Stefan Holgerssons rapport - ”Vänskapskorruption inom polisen”. Rapporten är en bilaga till den anmälan som Stefan gjort till Polismyndighetens visselblåsarfunktion för att påvisa vissa missförhållanden, exempelvis att olika chefsfunktioner tillsätts genom kontakter.
Allt fler av samhällets viktiga aktörer går samman för att med gemensamma krafter stärka Sveriges förmåga att bekämpa den organiserade brottsligheten, med särskilt fokus på kriminell ekonomi och verksamheter som hotar landets säkerhet och välfärd. EU-projektet ”Sverige mot organiserad brottslighet” (Smob) invigdes under tisdagen av justitieminister Gunnar Strömmer
I SVTs ”30 minuter” svarar rikspolischef Petra Lundh på en mängd tuffa frågor t ex varför Polisentrots ökade resurser och verktyg ännu inte fått kontroll på - eller kraftigt lyckats minska - ...våldet, gängkriminaliteten? Svar som ges handlar bl a om bristande integration, segregation... men också "Vi gör ett bra jobb!" (ex fler lagförs och över 100 grova våldsbrott har förhindrats).
Vid onsdagens pressträff presenterade regeringen en ökad budgetsatsning på rättsväsendet - där anslagen ökar från 69 till 100 miljarder kronor fram till 2027. Dessutom vill Sverigedemokraterna och regeringen att de som studerar på polishögskolan hösten 2024 ska få sina studielån avskrivna eller återbetalda.
Än en gång har Lars Alvarsjö och Tommy Hansson medverkat i Tyresöradion och beskrivit brottsutvecklingen från både det nationella perspektivet och från Tyresös horisont. Det finns väl snart ingen kommun som inte fått en dos av gängvåldet?
Flera HVB-hem drivs av organiserad och släktbaserad brottslighet och har kriminella nätverksindivider bland sina anställda. Detta framgår av den kartläggning av SiS- och HVB-hem som polisen genomfört under 2023.
Danska myndigheter misstänker att svenska ungdomar ligger bakom flera av den senaste tidens våldsbrott, skjutningar och sprängningar som skett i landet. Men att unga svenskar tar på sig ett uppdrag att begå brott i Danmark kan bero på att de inte känner till Danmarks hårdare straff. Ett budskap som landets justitieminister vill sprida ex risken för "dubbla straff". Samtidigt har en ny utredning presenterat sina förslag:
Våra nordiska grannar har under flera år larmat om hur den svenska kriminaliteten spridits över gränserna. Inte minst nu - genom att svenska "barn-torpeder" hyrs ut för uppdrag - både inom som utanför Sverige. I förra veckan träffades Danmarks och Sverige justitieministrar liksom högsta (riks)polischefer för samtal om hur ländernas poliskårer kan samarbeta mer effektivt. Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow stödjer ett fördjupat nordiskt polissamarbete, men betonar att samarbetet behöver bygga på såväl långsiktiga som varaktiga lösningar - och inte som tidigare kortsiktiga "projekt".
Åklagaren har i dag åtalat en 42-årig man för två fall av hets mot folkgrupp och en förolämpning. Händelserna ägde rum i april och september 2022 i Malmö. Vilket framgår av ett pressmeddelande.
Det var under en sammandrabbning mellan två gäng i Borås sommaren 2021 som en en kvinna kastade glasflaskan mot en grupp poliser på plats. En civil polis som befann sig bland flera uniformerade kollegor fick flaskan i huvudet. Åklagaren drev att brottet skulle anses om "grovt" men tingsrätten ansåg att brottet var av normalgraden. Nu har Högsta domstolen dömt.
Förra året minskade de flesta rättsvårdande myndigheter kraftigt i svenskars "anseendeindex", med undantag för Åklagarmyndigheten. Men i år hämtar Polismyndigheten, Säpo och Sveriges domstolar igen tappet - med råge - och uppvisar stora ökningar.
Den danska dokumentär-serien "Den svarta svanen" har väckt debatt genom att visa sambandet mellan grovt kriminella och advokater, företagsledare och ekonomer. Många är överraskade av att kriminella samarbetar med den övre etablerade delen av samhället. Något förre säpo-chefen Klas Friberg reflekterar om på Kvartal.
Norrköping var först ut i landet med beslutet om att införa en "säkerhetszon" i området Hageby. Men nu avslutas den. Under två veckor har polisen haft rätt att kroppsvisitera såväl vuxna som barn samt söka igenom fordon utan en konkret brottsmisstanke i zonen. Resultat: 368 visitationer och 41 genomsökningar av bilar har genomförts - inga skjutvapen eller sprängmedel har hittats.
Tobias Bergkvist från polisregion Väst blir ny biträdande regionpolischef i Stockholm. Detta tillkännagavs idag. Tobias började som polis (2003) på Hisingen och kommer närmast från nationella avdelningen NOA där han var chef på utredningsenheten. Han tillträder sin nya tjänst den 14 augusti 2024.
Norrköping blev historiskt genom att införa landets första säkerhetszon - i området Hageby - med start idag. Detta efter en lång tids utmaning genom närvaron av kriminella nätverk - och inte minst helgens skjutning - där två män avled. Idag häktades en misstänkt.
De nya - fortfarande under utbildning - välkomnades igår av polisregionens biträdande chef Erik Widstrand på Sörentorp. Varmt välkomna önskar Blåljus och stort lycka till på den sista delen på er väg mot polisyrket. Kom ihåg att du kan kontakta oss - Polisförbundet - när frågor uppkommer. Hellre för tidigt än för sent. Vi finns (allt som oftast) där du gör din aspirant.
Anders Nilback, 59 år, har gjort klart studierna på polisutbildningen i Borås. Nu väntar aspirantutbildningen. Anders har en lång framgångsrik yrkeskarriär bakom sig, med många chefsposter.
Årets Eurovision-final i Malmö var en av polisens största insatser i Sverige någonsin. Dock långtifrån den dyraste. Detta tack vare god planering - av främst personaluttag OCH TILLGÅNGEN TILL "tillräckligt kompetent polispersonal som kan ingripa vid folkmassor". Ett fakta som kommenderingschef Per Engström vidrörde i sin intervjun med SR.
Inför kommande EU-val ger EuroCOP tre uppmaningar till kandidaterna: Bekämpa våld mot poliser, garantera goda villkor och sociala rättigheter för poliser och underlätta samarbete och informationsutbyte mellan poliser inom Europa. En fråga som engagerar - se debattartikel i Polistidningen av Tobias Tobé (M), en av kandidaterna, och Fredrik Kärrholm (M).
Grov brottslighet bland barn är ett växande problem i Sverige. Riksrevisionens granskning visar att statens insatser inte är tillräckligt effektiva, och att det behövs en tydligare nationell styrning.
I Sverige råder polisbrist. I Norge går 100-tals färdigutbildade poliser arbetslösa. Polisförbundet föreslår därför att norska poliser erbjuds jobb i Sverige. Det beskedet gav förbundsordförande Katharina von Sydow till Tv4 idag.
Brottsförebyggande rådet (Brå) presenterade idag sin analys av det dödliga våldets utveckling i Sverige år 1990 - 2021. Analysen visar på flera intressanta fakta. Bland annat att det dödliga våldet var avsevärt högre på 1980/90-talet än den är idag... Vem kunde tro det? Blåljus välkomnar Brås analys men saknar meta-analysen dvs: Det historiska perspektivets lärdomar om "Varför vi är där vi är idag?"
Ökad effektivitet, ökad lokal närvaro och bättre utredningsresultat kan bara levereras om de systematiska bristerna inom Polismyndigheten rättas till. Beslutsmandaten måste tillbaka till kärnverksamheten och stödverksamheterna måste bli bättre på att vara just ett stöd. Skriver Polisförbundet i ett pressmeddelande via TT idag.
En polis frikänns från vållande till annans död men döms för tjänstefel. Detta meddelar Svea Hovrätt idag. Händelsen utspelade sig i ett flerfamiljshus på Lidingö, Stockholm, november 2021. Inringaren beskrev en man som "betedde sig mycket aggressivt" varpå polis åkte till platsen.
Polisförbundet söker just nu två jurister och en enhetschef. Intresserad? Skicka in en ansökan senast den 31 maj. Alla tre tjänsterna avser tillsvidareanställning som inleds med provanställning, 6 mån, med arbetsplats i Solna.
Vid sitt tillträde fick den nye rikspolischefen 3 uppdrag. Nu har Petra Lundh tillsammans med polisens utsedda nationella toppstrateger (NSLG) konkretiserat hur dessa tre uppdrag ska genomföras.
Uppdraget gäller timanställning (sommarjobb) som administratör på Nationellt bedrägericentrum, Noa. Arbetsplatsen är belägen på Kungsholmen, Stockholm. Ansökan ska lämnas in senast 10 maj.
– Personer som inte är lojala, ska inte arbeta inom polisen. Säger Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow med anledning av DN:s granskning som visat att grovt kriminella på olika sätt värvar polisanställda för att få dem att läcka polisiära hemliga uppgifter.
Polisyrket är ofta utsatt, poliserna kan hamna i farliga situationer, känna att de inte räcker till, för att emellanåt få en lugn stund med tid till eftertanke och reflektion. Huddingepolisen Reine Berglund, beskriver på Facebook en lugn stund som berörde honom och troligen alla poliser på platsen.