27 oktober 2020

"Attack mot polisstation 13"

Plötsligt kan verkligheten överträffa dikten. Vi är nog många som med förfäran sett amerikanska filmer med grova brottssyndikat av maffiakarraktär som utmanar rättsstaten med grovt våld. Länge kändes det som väldigt fjärran från den svenska verkligheten. Men för 15 år sedan kunde ett bråk som innefattade en chokladbit och kränkningar leda till automateld mot en svensk polisstation.
Plötsligt kan verkligheten överträffa dikten. Vi är nog många som med förfäran sett amerikanska filmer med grova brottssyndikat av maffiakaraktär som utmanar rättsstaten med grovt våld. Länge kändes det som väldigt fjärran från den svenska verkligheten. Men för 15 år sedan kunde ett bråk som innefattade en chokladbit och kränkningar leda till automateld mot en svensk polisstation.
 
Det var i Södertälje det hände, men utvecklingen mot segregerade utanförskapsområden hade redan då gått långt även i flera andra förorter i Sveriges storstäder. TCOs tidning, Arbetsvärlden, har talat med ett par poliser som varit med och förbättrat situationen i Södertälje, som ibland framhålls som ett lyckat exempel för övriga Sverige.
 
Och visst har många grovt kriminella burats in, visst har en del blivit bättre, men arbetsmiljön för poliser i yttre tjänst i området är fortfarande påfrestande i Södertälje och på andra platser. Och efter den första skjutningen mot en polisstation i Södertälje har fler följt, den senaste bara för ett par år sedan. Attacker mot poliser förekommer också fortfarande 15 år senare.
 
Blåljus kan inte låta bli att reflektera över, att trots upprepade satsningar, har även Södertälje en bra bit kvar till den ordning som skapar trygghet i samhället. På andra håll, har utvecklingen mer entydigt gått åt fel håll de senaste åren. Och hårdast drabbas som alltid de boende i de brottsutsatta områdena, men även lärare och poliser eller som Arbetsvärlden beskriver i en annan artikel är även exempelvis socialsekreterare en utsatt yrkesgrupp.
 
När Blåljus läser artikeln noterar vi att de intervjuade poliserna förmått att jobba länge i yttre tjänst och därigenom blivit just så trygga och säkra som bara ett långt polisliv ute i verkligheten kan åstadkomma. Men det är inte alla som orkar få våld riktat mot sig eller att tvingas ha skyddsvästen på även på väg hem från jobbet. Blåljus vet hur arbetet i yttre tjänst värderas och hur exempelvis OB-ersättningen ser ut. Ska vi få behålla fler så duktiga poliser som Jimmy och Affe, måste det arbetet löna sig bättre.
 
Tommy Hansson