21 oktober 2021

Hårt pressade poliser i utsatta områden

Hårt pressade poliser i utsatta områden

Flera media uppmärksammar polisers otillräcklighet i utsatta områden. Dels SvD, som beskriver en utredning som för tredje året konstaterar att områdespoliserna inte räcker till. Dels SVT Stockholm, som visar hur hårt ansträngda kriminalpoliser i polisområde Nord i Stockholm översvämmas av grova brott.

Löftena från politiker och polisledning om en uthållig, kraftfull lokal polis ställs mot en bister verklighet.

Flera centrala punkter kritiseras i en rapport från polisens egen tillsynsenhet – polisen har ingen koll på hur områdespoliserna egentligen används. Deras uppdrag har har blivit alltmer otydligt, och bara hälften av landets 780 områdespoliser har hittills fått ett eget geografiskt tilldelat område, enligt rapporten, berättar SvD.

”Det kan i sin tur leda till att lokalpolisområdets sammantagna brottsförebyggande och trygghetsskapande förmåga blir så låg att det går att ifrågasätta om uppgiften kan upprätthållas och om uppdraget kan genomföras som det är avsett”, skriver tillsynsenheten i sina slutsatser.

Reine Berglund, från polisen i Huddinge, berättar för SvD om exempel från verkligheten. Han säger att: - I Huddinge sägs det att vi ska vara sex områdespoliser, men det har vi aldrig haft. Bara i våra tre utsatta områden borde man ha två till fyra områdespoliser vardera. Men det blir aldrig av, de som hoppar in och gör det här nu är riktiga eldsjälar, men de kan också tröttna...

Det beskrivs vidare i artikeln hur lokala poliser blir kommenderade till allt från fotboll till demonstrationer, vilket så klart går ut över den reguljära verksamheten.

I polisområde Nord beskriver Caroline Asplund, som är kriminalinspektör situationen: -Bara tanken att det skulle ske lika många mord på Södermalm som det gör i Järva utan att det skulle bli en regeringskris eller en nationell händelse inom polisen, den är otänkbar, säger hon till SVT.

Hennes kollegor beskriver situationen för SVT.

"Utredningar gällande mord och mordförsök läggs på utredare som redan är överbelastade och saknar resurser i form av analytiker, it-specialister och andra erfarna utredare, menar kritikerna. De vill se bättre organisering där olika kompetenser samlas ”under samma tak”. De menar att det skulle göra det lättare att punktmarkera individerna som står för det extrema våldet och kyla av konflikter.

Efter alla morden har grova brott-utredarna i polisområde Stockholm Nord fått nog och slagit larm till sina skyddsombud."

Kommissarie Gunnar Apelgren, som är en av de mest kunniga om gängproblematiken i region Stockholm berättar för SVT att han känner till den ansträngda situationen för kollegorna som utreder morden i Järva. 

– Min uppfattning är att det har blivit värre. Man hinner inte färdigt förrän man är tvungen att hoppa över till nästa grova brottsutredning. Och det sliter förstås på individerna, säger han till SVT. 

Gunnar säger att förutom de personliga konsekvenserna i form av att utredare mår dåligt och riskerar att bli sjukskrivna, påverkas utredningarna genom att färre mord klaras upp.

– Det är ett dåligt betyg för polismyndigheten, avslutar han. 

Blåljus beklagar den ansträngda situationen för poliserna i våra mer utsatta områden. Dit har ju resurserna styrts under en tid, och ändå räcker det inte till. På andra håll i Stockholms län, är det grövsta brottsligheten inte lika vanligt förekommande, men å andra sidan är det just därifrån poliser tagits för att lösa de mest utsatta områdenas problem.

Summan av kardemumman blir väl att det fattas poliser överallt i vår region. Och även på andra polisiära områden slår polisbristen hårt, som RRV noterat när det gäller internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn.

”Ett grundläggande problem är att det har varit svårt för polisen att införa nationella riktlinjer eftersom det saknas it-stöd, utbildningar och personal. Det betyder att utsatta barn får olika skydd beroende på var de bor och vem de träffar på inom polisen”