8 september 2022

18-åring dömd till livstid för dubbelmord

18-åring dömd till livstid för dubbelmord

Malmö tingsrätt tillkännagav idag sin dom med anledning av morden på två lärare på Latinskolan i Malmö tidigare i år. Utslaget är historiskt då detta är första gången en 18-åring döms till lagens strängaste straff - vilket möjliggjorts efter att den så kallade "ungdomsrabatten" för allvarliga brott slopats.

Ur pressmeddelandet

Det var den 21 mars 2022 som en 18-årig man dödade två kvinnliga lärare på Latinskolan i Malmö , detta genom att hugga ihjäl dem med en yxa. Mannen, som erkänt gärningarna, var då elev på skolan. Tingsrätten dömer mannen till livstids fängelse eftersom det rör sig om två fall av mord och gärningarna varit särskilt hänsynslösa. Han ska också betala skadestånd och vara fortsatt häktad. Motivet till våldsdåden har inte helt kunnat klarläggas.

– Det rör sig om två mycket brutala mord där offren orsakats svårt lidande och känt svår dödsångest. Förloppet har inte varit kortvarigt och gärningsmannens agerande kan inte betecknas som annat än synnerligen hänsynslöst. Därför och eftersom gärningsmannen var 18 år och den s.k. ungdomsrabatten avskaffades för svåra brott vid årsskiftet, har påföljden bestämts till livstids fängelse, säger lagmannen Johan Kvart, som varit ordförande under rättegången.

Gärningsmannen ska också betala skadestånd till de efterlevande med totalt cirka en miljon kronor.


Av domen framgår

  • att 18-åringen dagen innan morden bestämde sig för att döda en eller flera personer på sin skola dagen därpå. Han valde kläder, samlade ihop vapen och satt långt in på natten och gjorde olika sökningar om skolmassakrer.
  • att han följande dag, måndagen den 21 mars, deltog som vanligt på lektionerna. Vid skoldagens slut gick han in på en toalett för att maskera sig med sin medhavda utrustning och tog på sig ett par hörlurar. Med hammare, kniv och yxa attackerade han sedan två kvinnliga lärare. Båda dog av sina skador.
  • Att just dessa två kvinnor blev 18-åringens offer var en slump
  • Därefter ringde mannen till polisen. Han berättade vad han gjort och förklarade att polisen kunde komma och gripa honom samt att han inte skulle göra motstånd.

Den rättspsykiatriska utredningen visar att gärningarna inte utförts under påverkan av allvarlig psykisk störning och att 18-åringen inte heller vid tiden för undersökningen led av sådan psykisk störning som kan föranleda rättspsykiatrisk vård.