22 mars 2022

Fem år efter Drottninggatan: Nu kommer boken!

Fem år efter Drottninggatan: Nu kommer boken!

Åsa Erlandsson är nu färdig med boken om terrordådet på Drottninggatan, som chockade Sverige för fem år sedan. Hon har tidigare skrivit om bland annat skolattacken på Kronans skola i Trollhättan och andra brott och händelser som berört många poliser och andra.

Hon har varit redaktör på tidningen Svensk Polis, men även skrivit artiklar för bland annat DN och SvD. Flera av hennes artiklar och böcker är prisbelönta, vilket kan ha att göra med att hon fått många poliser att beskriva både yrkets förutsättningar och de känslor som finns bakom uniformen.

I samband med boksläppet, bjuder Stadsteatern och Mondial förlag till en afton där vi tar del av ljudmaterial, bilder och vittnesmål från personer som på olika sätt drogs in i det som kallats det grövsta brott Sverige utsatts för. En panel berättar om sina intryck av jakten på gärningsmannen, utredningen, rättegången och vilka konsekvenser terroristattentatet fick för människor och för samhället i stort. 

Bild
Åsa Erlandsson

Välkommen till ett samtal som skildrar den större berättelsen om ett dåd som skrev in sig i historien och som förändrade en hel nation.

Paneldeltagare: 

Åsa Erlandsson, författare till reportageboken Terrordådet på Drottninggatan.
Pär Carlsson, polis i tjänst vid tillfället för terrordådet.
Hans Ihrman, åklagare vid rättegången mot Rakhmat Akilov.
Ann-Charlott Jubel, vittne på Drottninggatan som ringde det första larmsamtalet. 
Fredrik Hallström, chef inom kontraterrorism på Säpo, kommenderingschef på Säpo i samband med attentatet. 

Moderator: Cecilia Garme, journalist.

Datum:  5 april 
Tid: kl. 17.30–18.30
Plats: Galleri 1 på Kulturhuset Stadsteatern (gatuplan, mitt emot obelisken på Sergels torg)