debutroman 2022
5 september 2022

Någon måste dö

Deckardebut av polis-duo

Att skriva är en mycket stor del av polisyrket: förhör, sammanfattningar, underlag... som måste vara begripligt för ex poliser, åklagare, domstolar. Vissa poliser, som kan, vill och har förmågan, tar skrivandet till en helt ny nivå och skapar sig en "författarkarriär" - baserat på de erfarenheter och reflektioner som åren som polis gett. Inom kort debuterar en ny polis-duo.

Vid Polisens Dag i Kulturhuset för drygt en vecka sedan, samlades några polisförfattare i soffan under programpunkten  "Att vara polis och skriva deckare..." Martin Melin, Jonas Trolle och Cecilia Sahlström beskrev alla sina personliga "mål" och "driv" med författarskapet liksom dess utmaningar - se inslaget länk

Nu gör en ny polis-duo Ljungdahl&Jinghede författardebut (boksläpp 8 september). De började med att skapa sin egen krimpodd "Över min döda kropp" vilken Blåljus tidigare lyft  fram bl a då Polisförbundets ordförande Lena Nitz intervjuades.

I förordet skriver författarna: "Det är såklart många som har bidragit till födelsen av superspanaren Nikki Kahn. Det har varit en lång och snirklig resa och många gånger har vi gått vilse. Men vi har funnit styrka i varandra och turats om att bryta ihop. Med en jämbördig fäbless för jävlar anamma och mycket skratt har vi nu tagit oss i mål. Boken finns och Nikki och övriga karaktärer tar med läsaren in i polisens värld där kriminalutredningar, polisiära metoder och rättsfenomen beskrivs på ett verklighetstroget och många gånger autentiskt sätt."

Blåljus har läst boken med stort nöje.