galler fängelse lagförslag

Äntligen kan rabatt eller straffrihet för mängdbrott minskas

Äntligen kan rabatt eller straffrihet för mängdbrott minskas

Idag, tisdag kl 14, presenterar Flerbrottsutredningen förslag om en skärpt syn på mängdbrottslighet, som ger markant längre straff för den som döms för upprepade brott. Dessutom föreslås att hela straffskalan för brott ska utnyttjas bättre än idag, när främst den nedre gränsen varit norm.

Regeringens särskilda utredare Anders Perklev och Kristina Lagercrantz har lett utredningen, som nu kommer med förslag på förändringar vid återfalls- och mängdbrott. Hittills har det av en del upplevts som bekymmer att avtrappningen av utdömda straff vid multipel brottslighet har varit så stark, att de sista brotten blivit helt utan påföljd. Särskilt för brottsoffer har det upplevts som kränkande, när exempelsvis våldsbrott eller sexualbrott på det sättet blivit närmast straffria i det specifika fallet.

Utredarna skriver på DN-Debatt bland annat:

"Enligt nuvarande praxis får varje nytt brott i en brottsserie en allt mindre betydelse för det sammanlagda straffet. Utredningens förslag innebär att varje tillkommande brott i stället ska medföra att straffet skärps på ett likformigt sätt. Detta minskar risken för att någon som har begått ett visst antal brott i praktiken blir straffimmun redan innan straffmaximum har uppnåtts."

Detta uppnås bland annat genom att maximistraffen hos vissa av de utvidgade straffskalor som gäller vid flerfaldig brottslighet ska höjas, som mest upp till fängelse i 16 år. Hela den tillgängliga straffskalan ska utnyttjas i större utsträckning än i dag. Det betyder att det oftare ska dömas till maximistraff. Möjligheterna att döma till fängelse ska öka i de fall någon har gjort sig skyldig till ett flertal brott som var för sig endast skulle leda till böter, till exempel vid upprepade fall av ringa stöld i butik, enligt utredningen.

Utredarna påpekar i slutet av artikeln svårigheterna att väga olika intressen mot varandra och påpekar att de som har arbetat fram förslaget är ödmjuka inför den svårighet som det innebär att formulera en lagregel för något som i dag endast framgår av praxis. Vår förhoppning är att den ordning som vi föreslår på ett tydligt sätt ska förmedla lagstiftarens intention att åstadkomma en skärpt syn på flerfaldig brottslighet, men samtidigt vara tillräckligt flexibel för att kunna leda till rättvisa resultat i det enskilda fallet.

Polisförbundet kommenterar utredningsförslaget på Twitter:

Begränsad mängdrabatt är efterfrågat av många av våra medlemmar. Påföljden måste stå i proportion till det man gjort, särskilt om det är återkommande.

 Förslaget presenteras av Anders Perklev i SVT Morgonstudion, där han närmare förklarar utredningens överväganden. Hans presentation följs av en debatt mellan Per Bolund, (MP) och Rickard Jomshof (SD). Bolund betonade att det var hans regering som tillsatte utredningen, medan Jomshof noterade att utredningen möjligen inte går tillräckligt långt i förhållande till Tidöavtalet.

De kunde dock båda enas om att målet med straffskärpningarna borde vara att brottslingen efter straffet inte skulle återfalla.