chefsgrad hso

Polisförbundet flaggade för riskerna

Polisförbundet flaggade för riskerna

Uppdaterad*: DN har uppmärksammat att det i en kompletterande skrivelse till Arbetsmiljöverket framkommer att rikspolischefen flera veckor innan den kritiserade presskonferensen informerades om riskerna för att Mats Löfving kan vara suicidal. Polismyndigheten dementerar dessa uppgifter.

* Under torsdagen polisanmälde Polismyndigheten sig själv för "tjänstefel". Detta enligt SVT där rikspolischefen i inslaget (1 min) vidhåller att han saknat kännedom eller fått information om riskerna för att Mats Löfving skulle ta sitt eget liv.

Huvudskyddsombudens skrivelse till Arbetsmiljöverket rörande tillsynen av händelserna före, i samband med och efter pressträffen kring personalärendet runt Mats Löfving, visade på stora brister i Polismyndighetens arbete.

I skrivelsen till Arbetsmiljöverket menar skyddsorganisationen att utgången kunde ha blivit en annan om arbetsgivaren i stället hade gjort rätt från början och samverkat för att på ett tidigare stadium fånga upp Mats Löfving. 

Några timmar efter Polismyndighetens kritiserade presskonferens påträffades Mats Löfving död i sin bostad i Norrköping. 

Det ingår i min roll att framföra detta.

Maria Jensen, samordnande regionalt huvudskyddsombud, Polisförbundet region Stockholm

Till DN kommenterar Maria Jensen regionalt samordnande huvudskyddsombud Polisförbundet i region Stockholm behovet av den kompletterande skrivningen till Arbetsmiljöverket:

– Ingenstans har det tidigare framkommit att Polisförbundet flaggade om att Mats inte mådde bra, och att rikspolischefen fick veta att Mats var självmordsbenägen. Det ingår i min roll att framföra detta. Det är en viktig ingrediens i hur Arbetsmiljöverket ska resonera fortsättningsvis och hur arbetsgivaren ska kunna ta sitt arbetsmiljöansvar.

I skrivelsen framgår: ”I min roll som regionalt HSO har jag från flera håll fått kännedom om att RPC, arbetsgivaren nationellt, ca 1-1 1⁄2 vecka innan presskonferensen den 22 februari fått information om att Mats L var suicidal. Denna oro har även förts fram ifrån Polisförbundet ca 3 veckor innan presskonferensen.”

Under onsdagseftermiddagen tillbakavisar Polismyndigheten uppgifterna i DN:
”Rikspolischefen har inte nåtts av dessa uppgifter”, skriver polisen i en kommentar till TT. 

Något Anders Thornberg, rikspolischef, vidhåller till SVT idag, torsdag. Länk till SVT-inslag

"Där rycktes det sista av hans heder bort"
Ludvig Löfving, Mats Löfvings son, är kritisk till hur Polismyndigheten agerat och berättar för Aftonbladet att Mats Löfving kände till innehållet i utredningen och delar av det som skulle tas upp på presskonferensen, dock ingenting om de förslag på åtgärder kring hans framtid som senare kom att presenteras.

”– Att det rekommenderades att han skulle bli fråntagen sin chefstitel och få sparken. Där rycktes det sista av hans heder bort, menar jag”, säger Ludvig Löfving till Aftonbladet.