17 november 2023

Thornberg blir landshövdning

Thornberg blir landshövdning

Anders Thornberg slutar som Rikspolischef, och blir landshövding i Halland den 1 december. Han tog över som Rikspolischef 2018 efter Dan Eliasson, som tillsattes vid omorganisationen 2015. Hans förordnande på posten hade gått ut i början av nästa år. Ny rikspolischef presenteras av justitieminister Gunnar Strömmer kl 13.

Många poliser uppskattade att få en högste chef, med personlig poliserfarenhet när han tillsattes. Hans period som högste polischef har varit långt ifrån enkel, bland annat beroende på strukturell svaghet hos polismyndigheten som blev underfinansierad redan från omorganisationen 2015. Efterhand har resurser tillskapats, men ännu inte hunnit ifatt brottsutvecklingen. Dessutom har han tvingats hantera mediedrev och interna tragedier.

Civilminister Erik Slottner skriver i regeringens pressmeddelande:

Anders Thornberg är en mycket erfaren myndighetschef. Hans erfarenheter som rikspolischef och tidigare säkerhetspolischef kommer att vara en tillgång för länsstyrelserna i återuppbyggnaden av det civila försvaret och för invånarna i Hallands län. Jag är glad att Anders Thornberg tackat ja till uppdraget som ny landshövding i Hallands län.

Blåljus önskar Thornberg lycka till i sin nya befattning, på hemmaplan. Vi ser med spänning fram mot vem som ska fylla tomrummet efter honom. Det uppdraget blir inte enkelt, men förhoppningsvis enklare än det varit för Thornberg. Thornberg har fått politikerna att inse att polisen måste få kosta, för medborgarnas trygghets skull. Vem som blir hans efterträdare, får vi veta idag den 17 november kl 13 vid en presskonferens med justitieminister Gunnar Strömmer.