Vägspärr polisbil blåljus
20 januari 2023

Våldsutvecklingen i Stockholm ska brytas

Våldsutvecklingen i Stockholm ska brytas

Efter veckor av sprängningar och skjutningar på olika platser inleder nu Polisen i region Stockholm en särskild händelse. Det beskedet gav tf polisregionchef Mattias Andersson och kommenderingschef Hanna Paradis på en pressträff. Ett flertal har gripits i olika ärendena som pågår.

Bild
Mattias Andersson

– Vi är fast beslutna om att bryta våldsutveckling och ingenting är viktigare än det just nu. I första hand handlar det om att gripa dem som ligger bakom detta både som anstiftare och utförare. Det handlar också om att förhindra att fler brott sker. Det här arbetet kommer att ta tid och är inte enkelt men vår beslutsamhet är stor, säger Mattias Andersson, tf regionpolischef (länk polisen.se).

Sedan juldagen har minst ett tjugotal skjutningar och sprängningar utförts i Stockholmsområdet.

Polisens arbete med kartläggning, underrättelsearbete, synlighet med mera pågår och ska nu förstärkas.

 

En av de konflikterna som polisen misstänker ligger bakom våldsvågen handlar om inkomsterna/försäljningen av droger i Sundsvall - en "marknad" som olika nätverket från Stockholm nu "gör upp om".

Insmugglade handgranater
Handgranater används ofta i samband med olika gängkonflikter. Trots ny lag beslagtas har endast ett fåtal tagits i beslag  vid gränsen de senaste åren.  och enligt polisens statistik visar att tillgången i Sverige 
– För att stoppa handgranater vid gränsen krävs att vi har fler resurser. Som det ser ut nu är det ganska enkelt att föra in dem i landet, säger säger Oscar Lindvall, biträdande kontrollchef på Tullverket Syd till SVT
Explosionen i Årsta, söndagens sprängdåd i Uppsala och en detonation i Enskededalen strax före nyår tros alla ha orsakats av handgranater. I samtliga fall rör det sig om misstänkta gänguppgörelser.