Amir är både professor och riktig polis

Amir är både professor och riktig polis

Amir Rostami, var en av de poliser som tidigast stod i fronten mot de kriminella gängen, för decennier sedan, ja, de fanns redan på den tiden. Ett belastat polisdistrikt, var Huddinge där bland annat Alby, Fittja och Hallunda ingick.

De erfarenheterna har han tagit med sig i sin kriminologiska forskning och utredningar med social touch, och Blåljus anar att det bidragit till en verklighetsförankring kring frågeställningar och lösningar. Men varför blev han polis? Varifrån kommer hans stora engagemang och vilja att utveckla sig själv, polisen och samhället? Och hur uttalas Rostami egentligen? Allt detta och mer får vi en inblick i via radiopodden Vetenskapsradion Forskarliv.

Där framhåller han att vissa brott, som förr gödde den organiserade brottsligheten, helt försvunnit i Sverige, andra ökar med flera hundra procent. Men enligt Amir Rostami har vi för mycket tunnelseende när vi diskuterar brottsligheten. Nu handlar det mest om skjutningar, sprängningar och narkotika, samtidigt som annan brottslighet drar in mer pengar och kan etablera sig i det tysta.

I podden får vi även höra om hur bra det kan bli att ge ett barn en poliströja, och en dröm för livet.

Blåljus gläds åt att forskning i kriminologi förekommer med polisiära erfarenheter som stabil grund. Det visar hur viktigt det är med välutbildade poliser, som kan ta del även i forskning, debatt och kunskap kring brottslighet och brottsbekämpning.

Teori och praktik i skön förening.