polisemblem 2022

Åtal väckt om mordförsök på två poliser

Åtal väckt för försök till mord på två poliser

Åklagaren har i dag väckt åtal mot en 35-årig man för försök till mord på två poliser i Huskvarna, Jönköpings kommun, i januari i år. Den tilltalade 35-åringen förnekar brott.

Bakgrund:

Den 7 januari kallades polis till en adress i Huskvarna efter att en granne anmält att den nu åtalade mannen uppträtt störande. Efter att polis anlänt till adressen hoppade mannen från sin balkong och flydde från platsen med ett svärd i handen. De båda poliserna tog upp jakten, och i ett skogsområde i Öxnehaga attackerade 35-åringen de båda poliserna med svärdet. Efter att verkanseld avlossats mot 35-åringen kunde han gripas, och vid visitering av mannen hittades även tre knivar.

Mannen åtalas nu för försök till mord i två fall, grovt våld mot tjänsteman och försök till grovt våld mot tjänsteman samt grovt brott mot knivlagen. 35-åringen förnekar brott.

Enligt senior åklagare Emma Harrius består bevisningen består dels av vittnesuppgifter från de polispatruller som anslöt till platsen och allmänhetens iakttagelser, dels viss teknisk bevisning i form av DNA.

En av poliserna fick livshotande skador då svärdet gick in i bröstkorgen och lungsäcken, men lyckligtvis har återhämtningsprocessen gått bra. Den andra polisen fick en skada på handen av svärdet.

Källa: Pressmeddelande från Åklagarmyndigheten

Blåljuskommentar: Ska intresserat följa domstolens bedömning av det grova våld som de ingripande poliserna möttes av. Reagerar också över det mycket anmärkningsvärda agerandet av förundersökningsledaren/åklagaren vid SU som bl a Polistidningen belyst. Polistidningen: "Enligt Mikael Ehne, vice ordförande för Polisförbundet i Öst, var den främsta bristen att polisen inte fick ha en offentlig försvarare närvarande, trots att han efterfrågade det. I stället ska han ha ställts inför ett ultimatum. – Antingen ställer du upp på förhör nu direkt eller så får du inte gå tillbaka till kollegorna på avlastningssamtalet." Till Polistidningens artikel