petra lundh ny rpc

Grattis Petra Lundh till Årets kvinna 2024

Grattis Petra Lundh till Årets kvinna 2024

Idag, på internationella kvinnodagen utses traditionellt "Årets kvinna". I år går den utmärkelsen till ingen mindre än vår högsta chef, Petra Lundh. Självklart både med hänsyn till hennes lysande juristkarriär, men även med stora förhoppningar om vad hon kan åstadkomma som Rikspolischef!

Årets kvinna – motivering

Kompetens, klokskap och kraft. Petra Lundh är något alldeles särskilt.

Hon var Sveriges första kvinnliga riksåklagare. Nu är hon vår första kvinnliga rikspolischef, som ska bekämpa gängkriminaliteten.

Och i våras drog hela landet en lättnadens suck när hon grep in och överklagade ”snippadomen”. Samhället klarar sig inte utan stöttepelare som Petra Lundh.

Expressen presenterar nyheten med en intressant artikel, där Petra beskriver svårigheterna som Rikspolischef, men även hur hon ska vända dem till framgångsfaktorer.

Hon beskriver även hur det är att som kvinna spräcka det s k glastaket. Petra säger till Expressen att hon hoppas att det är någon sorts signalverkan till framför allt unga kvinnor – att man kan ha familj och vara en helt vanlig person och ändå våga ta på sig ett sånt här uppdrag. Det här med självförtroende, det kommer ju så småningom, men till och med när man frågade mig om jag ville bli rikspolischef, så var min första reaktion: -Kan jag det här och vågar jag? Är jag tillräckligt bra? Och det kanske är vanligare med kvinnor, jag vet inte?

Expressen menar även, att förtroendet (72%) för polisen inte är jättehögt, kanske kan det bli ännu högre med Petra Lundh som högsta chef. När Blåljus läser hennes svar på Expressens frågor, känns det som att vår nya kapten satt full fart framåt på Polisskutan!

Grattis!