polis bil 2024

Kopplade in autopiloten och somnade

Kopplade in bilens autopilot och somnade

Avancerad teknik införs i rasande hög fart i vårt samhälle. Vissa lägger sitt liv i tekniken och sover tryggt bakom ratten... ex den bilförare som kopplade in autopiloten och tog en tupplur på E4:an. Blåljus gläds över domen som klargör att det alltid är förarens ansvar om hur bilen framförs. 

Blåljus läser om domen på polisen.se där Björn Thunblad, samordnare för trafik region Öst, kommenterar händelsen. Rekommenderas att hela käll-artikeln läses.

Händelsen: Föraren hade aktiverat autopilot på bilen under färden på E4:an när andra trafikanter reagerade på att det såg ut som att föraren sov. Polispatrullen som skulle stoppa bilen konstaterade att föraren faktiskt inte var vaken. Föraren fångades på film under färden och har själv erkänt trafikbrott. Föraren döms nu för vårdslöshet i trafik med hänvisning till att han inte var uppmärksam vid körningen.

När polispatrull skulle stoppa fordonet låg fordonet kvar i vänsterfilen och reagerade inte på polisens blåljus och stoppsignaler. "Fordonet som sådant är nämligen bara inställt på att köra, inte att vara uppmärksam på omgivningen på samma sätt som en förare. Det kan aldrig ersätta en faktisk förare, eller riskkalkylera vad andra förare ska ta sig till i trafiken", skriver polisen.se.

– Det är ju såklart aldrig tillåtet att sova vid ratten, oavsett hur smart system man har i bilen. I trafikförordningen står att förare bland annat ska stanna på polismans tecken, lämna fri väg för utryckningsfordon samt i utvilat tillstånd föra fordonet på ett betryggande sätt. Det kräver en aktiv förare. Det är alltså inte förenligt med svensk lagstiftning att köra på autopilot. Det säger Björn Thunblad, samordnare för trafik region Öst, om händelsen.

Blåljuskommentar:
Automatiserad teknik ger också polisen många fördelar (genom AI) ex när det kommer till att analysera stora mängder data vilket bidrar till polisens ökade förmåga/möjlighet att förebygga/förutse brott. Men händelsen påvisar samtidigt vissa teknikbrister som att autopiloten inte reagerade på polispatrullens stopptecken/blåljus - något som självklart väcker frågan om hur "själva stoppet" på E4:an gick till... Det självklara svaret är att den mänskliga polispatrullen löste uppgiften med mänsklig erfarenhet, sekundsnabb innovation och lösningsförmåga på ett säkert sätt.
Uppdatering: nya uppgifter säger att poliserna efter en stunds efterföljande med signaler/blåljus fick föraren att vakna och ett säkert stopp kunde genomföras.