Polis fick rätt, till sist, tack vare Polisförbundet!

 

Polis fick rätt, till sist, tack vare Polisförbundet!

En polispatrull griper en påtänd figur som varit stökig och bråkig på en tunnelbanestation i februari 2023. Under den tio minuter korta färden till arresten, blev polisen i baksätet skallad, sparkad och spottad på, trots att narkomanen var handfängslad. Aftonbladets Oisin Cantwell har kommenterat ärendet.

Polisen fick bland annat en skada i ena handen, då ett handben skadats. Läkningen drog ut på tiden, men polismannen ville arbeta trots smärtan och kom överens om nya arbetsuppgifter som han kunde klara av med anpassningar. Detta innebar att han endast var sjukskriven en kortare tid.

Det innebar att han inte varit sjukskriven den månad som PSA-nämnden har som norm krävs för att ersätta honom för sveda och verk.

Det såg mörkt ut för polismannen i fråga, men Polisförbundet kom till undsättning. Tillsammans med den fackligt juridiska byrån LO-TCO rättsskydd, överklagades beslutet till skiljenämnden i vissa trygghetsfrågor, som kom fram till att den godkända arbetsskadan kan jämställas med ett våld och misshandelsfall. Därmed ska ersättning för sveda och värk utges.

Blåljus kan inte nog betona vikten, att när skador sker på polispersonal, när poliser anklagas för brott i tjänsten, när fråga uppstår om uppsägning eller avsked kunna få sin sak prövad. Som medlem i Polisförbundet får man tillgång till expertis, stöd och kan få rätt även om det ser mörkt ut från början.

För i sådana lägen är ensam inte stark! Och rättsliga processer i arbetsrättsliga mål kan kosta hundratusentals kronor. (Om man inte vinner målet till 100%)