petra lundh tv4 6mars 2024

Rikspolischefen gäst i Nyhetsmorgon

Rikspolischefen gäst i TV4 Nyhetsmorgon

Tre månader som "ny på jobbet" gästade rikspolischef Petra Lundh idag TV4 Nyhetsmorgon. Där fick Petra svara på frågor om bl a polisens arbetet mot de grova brotten, om sin syn på om polisens förundersökningar ska offentliggöras vid åtal, om sitt uppdrag att "vässa utredningsarbetet" (vardagsbrotten) och sitt nya jobb..."Är det som du förväntat dig?"

- Det har varit intensivt, men också väldigt lärorikt och spännande - och inte minst roligt att få jobba med de här frågorna och förhoppningsvis kunna känna att man kan bidra i någon mån. Det hoppas jag. Sa Petra Lundh. 

- Mitt primära fokus/uppdrag är att göra Sverige tryggare och lite bättre. Fler poliser på gator och torg och en vassare utredningsverksamhet

Petra Lundh i TV4 Nyhetsmorgon idag.

Se hela inslaget på TV4 Nyhetsmorgon

Ny våldsvåg?... "för tidigt att avgöra"
Är de senaste dagarnas flera sprängningar/explosioner Stockholm/Göteborg inledningen på en ny "våldsvåg"? Petra Lundhs svar: "för tidigt att avgöra". Men frågor har väckts om hur offentliggörande av förundersökningar i samband med att åtal kan kopplas till olika "hämndaktioner". Vilket Ekot rapporterade om igår.

Rikspolischefen försvarar "offentlighetsprincipen" men har i sin roll som rikspolischef fått ny inblick om offentlighetens "baksida" dvs hur vittnen påverkas, skräms till tystnad... Funderar därmed över alternativa lösningar exempelvis om offentliggörande av FuL kan senareläggas. Nämner också att det finns länder där förundersökningar aldrig blir offentliga, ex Danmark. En utredare ser just nu över olika alternativ.

Gängbrottsligheten
Även Polisens kartläggning av nätverkskriminalitet togs upp. De siffror som Polisen senast presenterade 62 000 har koppling till gängkriminalitet" har av kriminologen Leif GW Persson bedömts som "kraftiga överskattningar". 
Petra Lundh kommenterade statistiken:

  • 14 000 personer vet vi är aktiva (inom grova brott)
  • 48 000 personer har kopplingar till dessa på olika sätt

- Oavsett hur vi skär i siffrorna... så är bilden av problemet otroligt stort och omfattande. Sa Petra Lundh.

Utveckla utredningsarbetet gällande "vardagsbrotten"
"En vässad utredningsverksamhet" beskrev Petra Lundh bland annat som - trots att just nu stora resurser riktas till den grova brottsligheten - att "Sätta ljus på det på ett annat sätt än som gjorts tidigare". Dvs ökat fokus på ex utbildning, karriärutveckling, annat stöd som ex IT (vilket hittills haft stort fokus på att ge stöd för ingripandeverksamheten) med mera.