tv4 dokumentär poliserna i våldsvågen 2024

TV-dokumentär om tre poliser i Stockholm

TV-dokumentär om tre stockholmspoliser

Igår kväll såg vi premiäravsnittet av TV4s dokumentär ”Poliserna i våldsvågen”. Vi får följa tre poliser från Stockholmsområdet, Rissa och Michael, båda från Järva, och Rickard, från Huddinge, i deras arbetsvardag i en tid då skjutningar, sprängningar inträffar mer eller mindre ”var och varannan dag”.

I det första avsnittet (av 6), ser vi hur Michael efter en skottlossning tar upp jakten efter en mördare och hör Rickard berättar om ett ärende med en 15-årig gärningsman… 

Rissa möter föräldrarna i området (medborgarmöte) för att diskutera vad som kan göras för att hindra utvecklingen.

”Det vi ser nu har eskalerat. Det sätter skräck i hela samhället, men vi kommer aldrig att ge upp. Vi är poliser!” Säger Rissa bland annat.

Läs mer om dokumentärserien på TV4 https://www.tv4.se/artikel/2IWmsZ4WOAIOS7XWaBHMHk/det-haer-aer-poliserna-i-valdsvagen?utm_source=tv4.se&utm_medium=shared_link

Blåljuskommentar: En dokumentär inblick om vad uppdraget i yttre tjänst kan handla om under Stockholms så kallade "våldsvåg" 2023. Visar både de utmaningar som poliserna möter liksom de positiva krafterna i samhället som vill "vara med" och hjälpa poliserna (helt nödvändigt).
Vi, polisfacket, vet allt för väl vad våldsvågen inneburit av såväl "press som stress" för både poliserna i Stockholm och i hela landet (som stöttat Stockholm) - i såväl yttre som inre tjänst.
Mellan raderna lyser självklart riskerna med jobbet igenom - men också den interna sammanhållningen och "blåljus-gemenskapen"... Mest av allt lyser det enskilda drivet hos "våra" poliser igenom - dvs drivet att göra rätt, att försvara/vara en barrikad för "rätt och fel", att stå upp för demokratin och ställa de skyldiga till svars...
Många av dessa risker täcks av ett medlemskap i Polisförbundet.
Och "drivet"... det delas av många av oss.
Åsikterna om programmet kan gå isär, men själv ser jag redan fram emot del 2 nästa måndag.
För att fortsatt glädjas åt "mina" kollegors både kompetens (om ex lagar) men också  lämplighet/styrka dvs att med "sociala klokskap och mod" - att varje dag sakligt möta varje individ ... och bygga tillit. Trots den mentala utmaningen att vara polis och tvingas se många unga liv "passera revy".
(Missade du avsnitt 1? Se reprisen på lördag).