flagga danmark

Unga svenskar riskerar hårdare straff - i Danmark

Unga svenskar riskerar hårdare straff - i Danmark

Danska myndigheter misstänker att svenska ungdomar ligger bakom flera av den senaste tidens våldsbrott, skjutningar och sprängningar som skett i landet. Men att unga svenskar tar på sig ett uppdrag att begå brott i Danmark kan bero på att de inte känner till Danmarks hårdare straff. Ett budskap som landets justitieminister vill sprida ex risken för "dubbla straff". Samtidigt har en ny utredning presenterat sina förslag:

 

Övergripande jämförelse:

1. Om straffrabatt
Danmark: Saknas
Sverige: Frågan varit under lupp de senaste åren.
2022 avskaffades straffrabatten för unga vuxna, dvs 18-20-åringar dömda för allvarlig brottslighet.
2024: En den helt nyligen presenterade översynen föreslås 

  1. att straffrabatten för dessa unga vuxna (18-20 år) tas bort helt.
  2. att ålder ges minskad betydelse vid straffmätning av brott där gärningsmannen är 15-17 åringar
  3. att ungdomsövervakning vid återfall i brott ska utdömas oftare än i dag, i stället för ungdomstjänst eller ungdomsvård.
    Ett nytt straff, utvidgad ungdomsövervakning föreslås också.

* Utökad ungdomsövervakning innebär mer kontroll och övervakning under en längre tid än ungdomsövervakning och ska dessutom inledas med ett två månader långt frihetsberövande.

Lagändringarna är tänkta att träda i kraft 1 juli 2026.

2. Om "dubbla straff"
En särskild regel ger domstolar möjlighet att utdöma dubbla straff om brotten bedöms ha kopplingar till gängkriminalitet.
Regeln tar sikte på just gängen och en förutsättning är att brottet har bakgrund i att framkalla en konflikt mellan olika grupper. Den är begränsad till vissa allvarligare brott. Ett annat krav är att skjutvapen eller explosiva medel användes vid brottet.

Sverige: Ingen motsvarighet.

3. Straffskalan för mord
Straffskalan mellan de båda länderna skiljer sig.
Danmark tidsbestämds normalt brottet där straffskalan för mord mellan 5-16 års fängelse. Livstid döms sällan ut. Om den så kallade gängparagrafen kan tillämpas kan straffet dubblas.
Den som är under 18 år vid brottet får däremot inte dömas till livstid.

I Sverige är en livstidsdom ej tidsbestämd. Under senare år har allt fler gärningsmän under 20 år dömts till detta straff.